Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4
krzychu - 08-02-2013, 07:06
robertdg - po 3 sec szukania w google na forum którejś z marek jeden gość stwierdził, że w pewnych latach modelowych dokładnie ten sam silnik (ten sam blok, turbina i układ zasilania) w Audi nazywał się tak, a w VW inaczej... Więc jest to marketing, a nie pewnik definiujący silnik. Podejrzewam, że zmiana z TFSI na TSI była spowodowana kiepską renomą silników FSI i chęcią odejścia od literki F. Zresztą nie od dzisiaj wiadomo, że 3 literowe skróty marketingowo są lepsze od czteroliterowych. Tak samo czerwone literki w TDI w różnych marką definiowały inną moc...
robertdg napisał/a: | TSI - Twincharger |
Ale jak TwinCharger jak Skoda z tematu to TSI, a ma jedną turbinę... ????
kompresor i turbinę to miał 1,4 TSI i to tylko w tej mocniejszej wersji około 160KM (też zależnie od marki był rozrzut 20KM). Ha zresztą 1,4 ten z jedną turbiną (120KM) zdaje się też nazywają TSI...
rezon - 08-02-2013, 07:52
W Audi do dzisiaj tak się nazywają (TFSI) , ale często mają po prostu jedną turbinę. Oczywiście bezpośredni wtrysk paliwa to już standardowo pakują. Na razie wypowiedzi o padniętych wtryskach spotyka się znacznie rzadziej niż przy dieslach. Usterką "konstrukcyjną" był hydrauliczny napinacz paska rozrządu - podobno poprawiony, zobaczymy za kilkadziesiąt kkm. Mam w swoim silnik CDAB - nie ma na razie wiele opinii z racji młodego stażu.
Ja na swoje TSI nie narzekam.
- Ma wysoką kulturę pracy silnika nawet zimnego - wciąż zdarza mnie się mylić 5 i 6 bieg na słuch
- dobre przyspieszenia - jakoś mnie podkusiło przedwczoraj aby jakiemuś "sportsmanowi" w Infiniti FX35 pokazać, że są samochody które szybciej przyspieszają Bardzo rzadko to robię, ale czasami mnie denerwuje szpanowanie: gazowanie, ruszanie z piskiem opon, aby pokazać parweniuszowi/kapelusznikowi (czyli mnie ), jakim samochodem powinno się jeździć. Na początku myślałem tylko, żeby chociaż jakimś cudem za nim się utrzymać - w końcu to 3.5l i chyba V6 silnik, ale 200m dalej zmieniłem zdanie. Wyprzedzanie kanapowozem, wyjącego na wysokich obrotach prestiżowego FX35, które z trudem i mało skutecznie próbuje się utrzymać za wami potrafi dostarczyć przyjemności Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto ma lepsze przyspieszenia - takie same silniki są przecież w A3, Octavii czy Golfie. A to lżejsze samochody. Co więcej silnik jest bardzo podatny na tuning - podniesienie mocy do 200KM nie stanowi specjalnego problemu.
Silnik TSI ma bardzo dobrą elastyczność - biegi zmieniam znacznie rzadziej w mieście niż w dieslach. Jedynie przy wyprzedzaniu przy ok. 80km/h raczej redukuję do 4 aby mieć większy zapas - tu diesel wykazywał swoją większą elastyczność w dolnym zakresie obrotów. Wyprzedzając przy 110 już nie trzeba redukować.
Ma umiarkowane zużycie paliwa - w końcu Superb to dobry kawał żelastwa, ja nie mam lekkiej nogi, a zużycie jak w podpisie.
Osiągi Vmax ponad 20km/h powyżej fabrycznej jest dla mnie bardzo dużą i miłą niespodzianką.
Na razie nie dolewam oleju, płynu chłodniczego, itp.- a przynajmniej przez 16kkm tego nie robiłem.
Więc tylko
robertdg - 08-02-2013, 08:31
krzychu napisał/a: | po 3 sec szukania w google na forum którejś z marek jeden gość stwierdził, że w pewnych latach modelowych dokładnie ten sam silnik (ten sam blok, turbina i układ zasilania) w Audi nazywał się tak, a w VW inaczej... Więc jest to marketing, a nie pewnik definiujący silnik. | Żeby uznać coś za pewnik potrzeba większa ilośc potwierdzających się informacji ja w tym wypadku polecam strony vw, audi, seat, skoda.
krzychu napisał/a: | Podejrzewam, że zmiana z TFSI na TSI była spowodowana kiepską renomą silników FSI i chęcią odejścia od literki F. | Koncern VAG wciąz sprzedaje auta z silnikiem FSI
krzychu napisał/a: | Tak samo czerwone literki w TDI w różnych marką definiowały inną moc... | Kolor liter podporządkowany był pod kod silnika
krzychu - 08-02-2013, 08:46
robertdg napisał/a: | polecam strony vw, audi, seat, skoda. |
Powiedz mi co chcesz udowodnić? w Audi masz oznaczenia TFSI (na stronie producenta), a w VW i reszcie masz TSI...
1,4 TSI oznaczany jest silnik z turbiną jak i ten z kompresorem + turbina.
To chyba wystarczają ilość informacji, które potwierdzają mój tok rozumowania.
Student - 08-02-2013, 08:54
Panowie rozpocząłem wątek o LPG w Superbie ze swojego lenistwa otrzymałem odpowiedzi więc dziękuję.
Nie ma sensu roztrząsać czy TFSI czy TSI jeden pierun - LPG nie podchodzi
nie zaglądając do literatury myślałem że:
TSI - wtrysk z turbiną
TFSI - bezpośredni wtrysk z turbiną
Natomiast wychodzi na to że niemiaszki zrobiły "wała" marketingowego.
JCH - 08-02-2013, 09:32
Chciałem się zapytać jak należy rozwijać skróty FSI TSI .... ale pomyślałem, że wpierw zapytam googla. Efekt Różnice FSI a TSI i TFSI.
rezon - 08-02-2013, 11:53
Student napisał/a: | Natomiast wychodzi na to że niemiaszki zrobiły "wała" marketingowego. | trudno to w ten sposób określić - TSI ma to samo co TFSI. Tyle, że to głównie w Audi można spotkać podwójne doładowanie. Student napisał/a: | Nie ma sensu roztrząsać czy TFSI czy TSI jeden pierun - LPG nie podchodzi | podchodzi - tylko mało się opłaca. krzychu napisał/a: | Podejrzewam, że zmiana z TFSI na TSI była spowodowana kiepską renomą silników FSI | jeden z ciekawszych silników w Superbie, który skreśliłem z listy zakupowej wyłącznie z uwagi na wysokie koszty paliwa i ubezpieczenia to właśnie FSI - 3.6l V6 jest wyłącznie w wersji 4x4 DSG. Piękna wolnossąca benzyna
JCH, w artykule zapomnieli dodać, że usunięcie wad poprzednich silników wygenerowało przy okazji inne - wyciągające się łańcuchy, wadliwe napinacze, itd... I jak zwykle obciążyło to głównie Audi, które pierwsze zaczęło montować nowe silniki.
Krzyzak - 08-02-2013, 12:28
jedno co było z silnikami z bezpośrednim wtryskiem benzyny, to problem nagaru - dotyczył też Mitsubishi i dlatego wycofało się z silników GDI na rynek europejski (ze względu - jak określi - "jakość paliw"; pewnie chodziło o brak tej jakości )
był gdzieś zapodany na forum temat vw chyba polo z zawalonym czarną smołą silnikiem - szczególnie głowica wyglądała koszmarnie
robertdg - 08-02-2013, 20:13
krzychu napisał/a: | Powiedz mi co chcesz udowodnić? | Nic, już było wszystko napisane na temat skrótowców, są FSI, TSI i TFSI i one konkretnie coś oznaczają więc to nie tylko marketing, była zła sława dla FSI ale niestety nie wszystkiego da się uniknąć, nie wszystko da się przewidzieć.
Citroen teraz reklamuje auta które mają X godzin testów i X godzin kilometrow w testach za sobą, i tak wiele jeszcze do poprawy przed nimi się znajdzie, to dopiero marketing.
gigant87 - 08-02-2013, 23:15
Czasem oznaczenia są te same i nawet moc taka sama, a silnik się trochę różni. Np 2.0 TDI 140KM ma w tańszych markach (Skoda, Seat) jeden wałek rozrządu, a w droższych (Audi) dwa.
rezon - 10-02-2013, 08:20
Jeśli silnik trochę się różni - nawet tylko układem mocowania to ma inne oznaczenia. np. TDI 140KM w Outku to BSY, ale były jeszcze BKD, BMN..... 1.8TSI to może być BZB, CDAA, CDAB ...
gigant87 - 10-02-2013, 13:27
Właśnie wczoraj jeździliśmy 2012 VW Passatem 1.8 TSI z DSG.
Tak fajnie jeździł, że zdecydowaliśmy się go kupić.
Dealer ma to auto u siebie, mam nadzieję, że w sobotę odbiór.
Dj Lexus - 20-02-2013, 19:25
Chyba coś nie wyszło w nowej Skodzie Rapid: http://www.autogaleria.pl...egance,732.html
Kiepskie wykończenie (plastiki) i ta cena..... Już dość znęcania się na Mitsubishi , jak widać śkoda zaliczyła wpadkę.
PS: Mimo to (Rezon) bezawaryjnej przygody ze śkodą.
Krzyzak - 20-02-2013, 20:59
gigant87 napisał/a: | z DSG | fajna skrzynia, potwierdzam; szczególnie fajnie jeździ się z tą skrzynią w Porsche Cayene V8
Krzyzak - 20-02-2013, 21:02
Dj Lexus napisał/a: | śkoda zaliczyła wpadkę | spalanie 1.2 niby w mieście 6.9??? - jeden taki ma fabię 1.2 i jeżdżąc najdelikatniej jak się da nie może w mieście zejść poniżej 9 (może im się cyferki zamieniły...)
|
|
|