| 

| Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4

krzychu - 08-02-2013, 07:06

robertdg - po 3 sec szukania w google na forum którejś z marek jeden gość stwierdził, że w pewnych latach modelowych dokładnie ten sam silnik (ten sam blok, turbina i układ zasilania) w Audi nazywał się tak, a w VW inaczej... Więc jest to marketing, a nie pewnik definiujący silnik. Podejrzewam, że zmiana z TFSI na TSI była spowodowana kiepską renomą silników FSI i chęcią odejścia od literki F. Zresztą nie od dzisiaj wiadomo, że 3 literowe skróty marketingowo są lepsze od czteroliterowych. Tak samo czerwone literki w TDI w różnych marką definiowały inną moc...

| robertdg napisał/a: |  	  | TSI - Twincharger | 

Ale jak TwinCharger jak Skoda z tematu to TSI, a ma jedną turbinę... ????

kompresor i turbinę to miał 1,4 TSI i to tylko w tej mocniejszej wersji około 160KM (też zależnie od marki był rozrzut 20KM). Ha zresztą 1,4 ten z jedną turbiną (120KM) zdaje się też nazywają TSI...
 rezon - 08-02-2013, 07:52

W Audi do dzisiaj tak się nazywają (TFSI) , ale często mają po prostu jedną turbinę. Oczywiście bezpośredni wtrysk paliwa to już standardowo pakują. Na razie wypowiedzi o padniętych wtryskach spotyka się znacznie rzadziej niż przy dieslach. Usterką "konstrukcyjną" był hydrauliczny napinacz paska rozrządu - podobno poprawiony, zobaczymy za kilkadziesiąt kkm. Mam w swoim silnik CDAB - nie ma na razie wiele opinii z racji młodego stażu.
 Ja na swoje TSI nie narzekam.
 - Ma wysoką kulturę pracy silnika nawet zimnego - wciąż zdarza mnie się mylić 5 i 6 bieg na słuch
 - dobre przyspieszenia - jakoś mnie podkusiło przedwczoraj aby jakiemuś "sportsmanowi" w Infiniti FX35 pokazać, że są samochody które szybciej przyspieszają
  Bardzo rzadko to robię, ale czasami mnie denerwuje szpanowanie: gazowanie, ruszanie z piskiem opon, aby pokazać parweniuszowi/kapelusznikowi (czyli mnie  ), jakim samochodem powinno się jeździć. Na początku myślałem tylko, żeby chociaż jakimś cudem za nim się utrzymać - w końcu to 3.5l i chyba V6 silnik, ale 200m dalej zmieniłem zdanie. Wyprzedzanie kanapowozem, wyjącego na wysokich obrotach prestiżowego FX35, które z trudem i mało skutecznie próbuje się utrzymać za wami potrafi dostarczyć przyjemności  Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto ma lepsze przyspieszenia - takie same silniki są przecież w A3, Octavii czy Golfie. A to lżejsze samochody. Co więcej silnik jest bardzo podatny na tuning - podniesienie mocy do 200KM nie stanowi specjalnego problemu. Silnik TSI ma bardzo dobrą elastyczność - biegi zmieniam znacznie rzadziej w mieście niż w dieslach. Jedynie przy wyprzedzaniu przy ok. 80km/h raczej redukuję do 4 aby mieć większy zapas - tu diesel wykazywał swoją większą elastyczność w dolnym zakresie obrotów. Wyprzedzając przy 110 już nie trzeba redukować.
 Ma umiarkowane zużycie paliwa - w końcu Superb to dobry kawał żelastwa, ja nie mam lekkiej nogi, a zużycie jak w podpisie.
 Osiągi Vmax ponad 20km/h powyżej fabrycznej jest dla mnie bardzo dużą i miłą niespodzianką.
 Na razie nie dolewam oleju, płynu chłodniczego, itp.- a przynajmniej przez 16kkm tego nie robiłem.
 Więc tylko
         robertdg - 08-02-2013, 08:31

Żeby uznać coś za pewnik potrzeba większa ilośc potwierdzających się informacji ja w tym wypadku polecam strony vw, audi, seat, skoda. 	  | krzychu napisał/a: |  	  | po 3 sec szukania w google na forum którejś z marek jeden gość stwierdził, że w pewnych latach modelowych dokładnie ten sam silnik (ten sam blok, turbina i układ zasilania) w Audi nazywał się tak, a w VW inaczej... Więc jest to marketing, a nie pewnik definiujący silnik. | 

Koncern VAG wciąz sprzedaje auta z silnikiem FSI 	  | krzychu napisał/a: |  	  | Podejrzewam, że zmiana z TFSI na TSI była spowodowana kiepską renomą silników FSI i chęcią odejścia od literki F. | 

Kolor liter podporządkowany był pod kod silnika 	  | krzychu napisał/a: |  	  | Tak samo czerwone literki w TDI w różnych marką definiowały inną moc... | 
 krzychu - 08-02-2013, 08:46

| robertdg napisał/a: |  	  | polecam strony vw, audi, seat, skoda. | 

Powiedz mi co chcesz udowodnić? w Audi masz oznaczenia TFSI (na stronie producenta), a w VW i reszcie masz TSI...

1,4 TSI oznaczany jest silnik z turbiną jak i ten z kompresorem + turbina.

To chyba wystarczają ilość informacji, które potwierdzają mój tok rozumowania.
 Student - 08-02-2013, 08:54

Panowie rozpocząłem wątek o LPG  w Superbie ze swojego lenistwa otrzymałem odpowiedzi więc dziękuję.
 Nie ma sensu roztrząsać czy TFSI czy TSI jeden pierun - LPG nie podchodzi
   nie zaglądając do literatury myślałem że:
 TSI -  wtrysk z turbiną
 TFSI - bezpośredni wtrysk z turbiną

Natomiast wychodzi na to że niemiaszki zrobiły "wała" marketingowego.
 JCH - 08-02-2013, 09:32

Chciałem się zapytać jak należy rozwijać skróty FSI TSI .... ale pomyślałem, że wpierw zapytam googla. Efekt
  Różnice FSI a TSI i TFSI. rezon - 08-02-2013, 11:53

trudno to w ten sposób określić - TSI ma to samo co TFSI. Tyle, że to głównie w Audi można spotkać podwójne doładowanie. 	  | Student napisał/a: |  	  | Natomiast wychodzi na to że niemiaszki zrobiły "wała" marketingowego. | 
 podchodzi - tylko mało się opłaca. 	  | Student napisał/a: |  	  | Nie ma sensu roztrząsać czy TFSI czy TSI jeden pierun - LPG nie podchodzi | 
 jeden z ciekawszych silników w Superbie, który skreśliłem z listy zakupowej wyłącznie z uwagi na wysokie koszty paliwa i ubezpieczenia to właśnie FSI - 3.6l V6 jest wyłącznie w wersji 4x4 DSG. Piękna wolnossąca benzyna 	  | krzychu napisał/a: |  	  | Podejrzewam, że zmiana z TFSI na TSI była spowodowana kiepską renomą silników FSI | 
   JCH, w artykule zapomnieli dodać, że usunięcie wad poprzednich silników wygenerowało przy okazji inne - wyciągające się łańcuchy, wadliwe napinacze, itd...
  I jak zwykle obciążyło to głównie Audi, które pierwsze zaczęło montować nowe silniki. Krzyzak - 08-02-2013, 12:28

jedno co było z silnikami z bezpośrednim wtryskiem benzyny, to problem nagaru - dotyczył też Mitsubishi i dlatego wycofało się z silników GDI na rynek europejski (ze względu - jak określi - "jakość paliw"; pewnie chodziło o brak tej jakości
  ) był gdzieś zapodany na forum temat vw chyba polo z zawalonym czarną smołą silnikiem - szczególnie głowica wyglądała koszmarnie
 robertdg - 08-02-2013, 20:13

Nic, już było wszystko napisane na temat skrótowców, są FSI, TSI i TFSI i one konkretnie coś oznaczają więc to nie tylko marketing, była zła sława dla FSI ale niestety nie wszystkiego da się uniknąć, nie wszystko da się przewidzieć. 	  | krzychu napisał/a: |  	  | Powiedz mi co chcesz udowodnić? | 

Citroen teraz reklamuje auta które mają X godzin testów i X godzin kilometrow w testach za sobą, i tak wiele jeszcze do poprawy przed nimi się znajdzie, to dopiero marketing.
 gigant87 - 08-02-2013, 23:15

Czasem oznaczenia są te same i nawet moc taka sama, a silnik się trochę różni. Np 2.0 TDI 140KM ma w tańszych markach (Skoda, Seat) jeden wałek rozrządu, a w droższych (Audi) dwa.
 rezon - 10-02-2013, 08:20

Jeśli silnik trochę się różni - nawet tylko układem mocowania to ma inne oznaczenia. np. TDI 140KM w Outku to BSY, ale były jeszcze BKD, BMN..... 1.8TSI to może być BZB, CDAA, CDAB ...
 gigant87 - 10-02-2013, 13:27

Właśnie wczoraj jeździliśmy 2012 VW Passatem 1.8 TSI z DSG.
 Tak fajnie jeździł, że zdecydowaliśmy się go kupić.
 Dealer ma to auto u siebie, mam nadzieję, że w sobotę odbiór.
   Dj Lexus - 20-02-2013, 19:25

Chyba coś
  nie wyszło w nowej Skodzie Rapid: http://www.autogaleria.pl...egance,732.html 
 Kiepskie wykończenie (plastiki) i ta cena..... Już dość znęcania się na Mitsubishi
  , jak widać śkoda zaliczyła wpadkę.   
 PS: Mimo to (Rezon) bezawaryjnej przygody ze śkodą.
 Krzyzak - 20-02-2013, 20:59

fajna skrzynia, potwierdzam; szczególnie fajnie jeździ się z tą skrzynią w Porsche Cayene V8 	  | gigant87 napisał/a: |  	  | z DSG | 
   Krzyzak - 20-02-2013, 21:02

spalanie 1.2 niby w mieście 6.9??? 	  | Dj Lexus napisał/a: |  	  | śkoda zaliczyła wpadkę | 
  - jeden taki ma fabię 1.2 i jeżdżąc najdelikatniej jak się da nie może w mieście zejść poniżej 9 (może im się cyferki zamieniły...) 
 |  | 
 |  |