To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Ogródki przydomowe

gulgulq - 28-02-2015, 18:30

Rozpoczęliście już prace ogołoogródkowe?

Dziś zrobiłem małe przycinanie śliwy, posprzątałem gałęzie, oprysk winogrona miedzianem itp.
Wiosnę widać na krzewach już poważną: pigwowiec i dereń ma już pąki kwiatowe widoczne, magnolia też szykuje się do kwitnienia.

Zacząłem się zastanawiać czy to nie już czas na wjechanie na trawnik aeratorem ?

KsiadzRobak - 02-03-2015, 09:24

Jagoda kamczacka się budzi. Pobieliłem wczoraj drzewa owocowe.
Myślałem też o wertykulacji trawnika, ale zaczęło się robić deszczowo...

Marcino - 02-03-2015, 10:38

Też myślę o trawniku posypałem miejsca z mchem wapnem. Jak pogoda dopisze to wertykulacja w sobotę. Potwierdzam że jagoda się budzi.

Po co pryskacie teraz miedzianem winogrona? Ja mam malutkie z zeszłego roku końcówki pędów uschły ale reszta będzie chyba żyć.

gulgulq - 02-03-2015, 11:30

Ja pryskam przeciwgrzybicznie i antymączniakowo..

Pytanie do "KsiadzRobak": dlaczego pobiela drzewka teraz jak generalnie bielenie drzewek robi się na zimę (przeciw pękaniu na mrozie)?

KsiadzRobak - 02-03-2015, 12:57

U mnie dość ciepło jest - nawet do +10 a jeszcze nie wiadomo, czy mrozy nie przyjdą. Jak drzewo wraca z hibernacji do życia to pompuje soki do pnia. Gdyby przyszedł mróz one zamarzną i po drzewku. Ponadto tak się utarło, że wapno ogranicza ilość łażącego robactwa, które lubi niszczyć korę.
gulgulq - 02-03-2015, 13:53

Dzięki za info, o tym nie pomyślałem :) .
Zapowiadają ochłodzenie i deszcze ze śniegiem wiec z trawą jeszcze poczekam.

bastek - 02-03-2015, 14:00

na głębokim wschodzie jeszcze śpi wszytko. tylko oczary kwitną. przyciąłem sobie trawy ozdobne, szykuję ziemię pod nastepne nasadzenia (różaneczniki, azalie)

trawnik 3-ci rok olewam, tzn bez wertykulacji, grabienia. tylko nawóz i woda.
no, chyba że wezmę od taty wertykualtor jakiś ma elektryczny i coś porobię....

Marcino - 02-03-2015, 14:27

Bielenie drzewek to po to aby słonce do ciemnego pnia tak nie grzało i dzrzewo za wcześnie włąśnie soków nie ciągnęło bo przyjdzie przymrozek i zrobi kuku....

Ja też mam elektryczny "wertykulator" ale dla mnie to ona bardziej grabi suchą trawę i mech niż nacina darnie. Mam zresztą dwa wałki do niego jeden z blaszkami drugi ze sprężynkami. Ja mam gliniastą ziemię więc mam zamiar pożyczyć walec z kolacami (5zł/h) ponakłuwać trawnik i zapiaskować, ale to nie jest priorytet.

Bizi78 - 02-03-2015, 19:29

Marcino napisał/a:
mam zamiar pożyczyć walec z kolacami (5zł/h) ponakłuwać trawnik

Zawsze możesz zainwestować w obuwie sportowe :mrgreen: .

KsiadzRobak - 03-03-2015, 08:46

Bizi78 napisał/a:
Zawsze możesz zainwestować w obuwie sportowe :mrgreen: .
nie ma co się śmiać - to obuwie jest genialne jeśli chodzi o np. dosiew trawy - ziarna trafiają głębiej do gleby, więc i ptaki ich nie wydziobią i wiatr nie zwieje i woda nie spłucze
Marcino - 03-03-2015, 14:35

Podobno chodzenie w tym to porażka.... chyba że synowi dam za karę w tym w piłkę pograć.
gulgulq - 08-03-2015, 14:55

wiosna wiosna

bastek - 02-04-2015, 15:41

bry
krzewy sie ruszyły. oczary juz przekwitły.
trawnik obleciałem wertykulatorem nawet szybko poszło. potem nawóz na część z odchwaszczaczem jakimś, na północną część anty-mech

ponadto w szklani stoi i czeka na wolny czas - 18 różaneczników i azali, 2 skrzynki bratków, poziomki

ziemia jakaś sucha była, aż do tych deszczów co od kilku dni są - tyle, że teraz woda stoi i nie bardzo chce wsiąkać ładnie. chyba sucho głeboko po zimie..

Marcino - 02-04-2015, 17:38

Szkoda ze zimno bo wszytko stanęło. U mnie nie ma teraz sniegu ani deszczu.
Trawnik po wertykulatorze, walec z kolcami, + piasekowanie, nawóz wapnowo magnezowy + polifoska:) widac że ruszyła bo zaczyna odbijać:)
W inspekcie rzodkiewka i sałata zasiana.
Porzeczki oraz borówki i inne krzewy ruszyły. Zasatanawiam się nad małym tunelem szklarnią aby przyspieszyć wegetacje pomidorków na starcie.
Pozdrawiam

gulgulq - 03-07-2017, 21:23

za 2 będą :mrgreen: dni pierwsze kiszone ogórki :D :mrgreen: