To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Bordowy Lancer C66A

Wojciech Bogacz - 13-11-2019, 09:50

owiecs napisał/a:
Kupiłem tego GTIka z Krakowa :] straszny gruz, ale może coś z tego ukleimy.

A co chcesz "ukleić" ??

Poza tym - nie wyrzucaj części tak po prostu - jakbyś miał to wywalić to daj znać - niczego nie wykluczam :P

Miałeś może okazję sprawdzić silnik albo inne podzespoły ?

owiecs - 14-11-2019, 06:25

wsadzić graty z GTI do mojego C61A. Wszystko to co wyróżnia GTIka, silnik z osprzętem, fotele licznik i kierownica, zderzak, spojler, ale też elektryczne szyby i lusterka.

Nic nie sprawdzałem, kot w worku 100%. Poza tym, że widać, że to kot, ma cztery łapy i ogon, niestety nie miauczy.

Co planuje wyrzucić? Wszystko czego nie będę przekładał, albo z dwóch sklejał jedno, czyli np. Plastiki wnętrza prawie 100% kosz, tak samo półka bagażnika (z wycięciami na głośniki), wszelkie elementy plastikowe i gumowe które są uszkodzone, itp.. Nie mam miejsca, żeby to wszystko przetrzymywać, więc zapewne stanie się to wkrótce.

Napisz co by Cię interesowało, jeżeli nie będę potrzebował albo potencjalnie potrzebował to mogę się podzielić.

Wojciech Bogacz - 14-11-2019, 09:21

owiecs napisał/a:
wsadzić graty z GTI do mojego C61A. Wszystko to co wyróżnia GTIka, silnik z osprzętem, fotele licznik i kierownica, zderzak, spojler, ale też elektryczne szyby i lusterka.

Faktycznie - ale zapomniałeś o zawieszeniu - ma tylne hamulce tarczowe a nie bębny :)
No i jak na razie tylko w GTi widziałem klimatyzację.

owiecs napisał/a:
Napisz co by Cię interesowało, jeżeli nie będę potrzebował albo potencjalnie potrzebował to mogę się podzielić.

Ciężko powiedzieć, ale jestem ciekaw jak Ci pójdzie i co faktycznie będzie trzeba przełożyć. Mam nadzieję, że silnik będzie OK w tym aucie heh.

owiecs - 14-11-2019, 10:29

A z przodu są tarcze wentylowane; mocowanie wachacza się coś różni, dojdziemy do tego po malutku
Wojciech Bogacz - 14-11-2019, 11:09

owiecs napisał/a:
A z przodu są tarcze wentylowane; mocowanie wachacza się coś różni, dojdziemy do tego po malutku

Super - obserwuję Twój temat więc pisz jak najwięcej - fotki także mile widziane :)

Wojciech Bogacz - 19-10-2020, 14:24

Tak sobie pomyślałem co tam sięz Lancerem przez ten 2020 rok działo :)

Ano postał dłużej to i pojawiła się usterka - na benzynie nie chodził na jeden cylinder (na gazie wszystko OK) czyli wstryskiwacz pewnie (albo sygnał wtryskiwacza). Ale pojeździłem trochę - wlałem jakiś płyn cudo do czyszczenia wtrysków i auto zaczęło jeździć choć czasami nadal ma focha.

Dodatkowo zaczęła też cieknąć uszczelka pod pokrywą zaworów więc tydzień temu kupiłem (Elring za całe 25 złociszy) i wymieniłem. Ale cośchyba jeszcze cieknie... cóż - najwyżej zrobię to jeszcze raz i tym razem dam silikon 8)

Niestety ruda atakuje mocno - przy lewym przednim kieluchu :( ((

No i teraz sięzastanawiam czy w związku z moimi planami konwersji na GTI nie kupić czegoś zdrowszego...

MichciuGT - 19-10-2020, 16:36

zamiast typowego silikonu do silników polecam Victor Reinz Reinzosil - generalnie powinno się dawać w miejscu łączenia blach, małych uskokach, czy jak są końcówki półokrągłe przy wałkach. ja u siebie jak wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów w 6a13 to dałem w rowek w miarę małą warstwę i od wiosny przednia głowica jest sucha, za to tylna której nie ruszałem się poci i muszę też zrobić
Hugo - 20-10-2020, 21:58

MichciuGT, Reinzosil jest świetny, choć ja używam Dirko od Elringa. Ostatnio w jednym 6A13 lało się spod tylnej pokrywy zaworów na kolektor wydechowy. Lusterkiem podejrzałem, że jest wygięta pokrywa, klientka nie miała czasu na wymianę uszczelki, więc wziąłem na palec trochę Dirko i przeciągnąłem na styku pokrywy z głowicą. Jakież było moje zdziwienie gdy po 2 tygodniach auto przyjechało znowu na inną naprawę, a pod pokrywą sucho jak pieprz. Olej z kolektora wypalony i zero smrodu. Niesamowite są te pasty.
filll - 25-10-2020, 00:08

Wojciech Bogacz napisał/a:

No i teraz sięzastanawiam czy w związku z moimi planami konwersji na GTI nie kupić czegoś zdrowszego...

Znaleźć teraz takiego, do tego zdrowego, to też nie łatwe zadanie. To już wymarły gatunek.

Wojciech Bogacz - 26-10-2020, 08:23

Hugo napisał/a:
MichciuGT,Niesamowite są te pasty.

Pewnie sobie sprawdzę jeżeli coś będzie ciekło :)

filll napisał/a:

Znaleźć teraz takiego, do tego zdrowego, to też nie łatwe zadanie. To już wymarły gatunek.

Zobaczymy jak to pójdzie. Pierwszym krokiem będzie uruchomienie silnika w tym GTi :)

Wojciech Bogacz - 11-01-2021, 10:43

Taki mały update - projekt GTI na razie stoi - ale za to dziś Lancer pojechałdo blacharza na odrdzewianie. Na pierwszy ogień przedni lewy kielich bo go przegryzło na wylot. Jak tylko będzie opcja to wrzucęfotki.

Generalnei też plan jest przejrzeć całe auto pod kątem rudej i zrobić co trzeba żeby na parę lat był spokój :)

A tutaj już przed zakładem blacharskim. Wiem - wiem - nie umyłem go do zdjęcia :axe:

tomasek - 11-01-2021, 22:35

Wojtuś fotki nie widać :wink:
Wojciech Bogacz - 14-01-2021, 09:13

tomasek napisał/a:
Wojtuś fotki nie widać :wink:

Poprawione :)

Wojciech Bogacz - 15-02-2024, 13:35

Hejka wszystkim po bardzo długiej przerwie.

Kontynuuję to co zacząłem - konwersja na GTI (choć było ryzyko, że się wpierw zestarzeję :mrgreen: )

Przednia część Lancera rozebrana, silnik od dawcy sprawdzony i czeka na założenie.
Trzeba oczywiście przekładać wiązkę elektryczną ale skoro mam dawcę to spoko.

Żeby jednak uruchomić silnik brakowało mi dwóch rzeczy - ECU oraz przekaźnika zapłonu - pierwsze kupiłen gdzieś z Litwy 3 lata temu - ale działa - drugie po baardzo długim doktoryzowaniu się kupiłem na naszym Allegro - ale nie oryginał za 500 zeta tylko cośtam od Kia czy innego Hyundai'a - ale też działa :) )

Wsyzstko do słupka środkowego odrdzewione i pomalowane. Uzbierało się trochę rudej jak się przez prawie dekadę za wiele przy blasze nie robiło...

Dokładam także klimatyzację co okazuje się być lekkim wyzwaniem jeżeli nie zamierzam wydać na to rocznej pensji :twisted:

Szukam obecnie chłodnicy klimatyzacji wraz z wentylatorem. Reszta już jest ogarnięta - głównie dzięki Mouseman'owi od którego ponad 6 lat temu kupiłem klimę wyciągniętą z innego auta (tak, aż tyle czau już upłynęło...)

Plan jest taki, żeby w tym roku włożyćwszystko i sczęśliwie objechać zloty, spoty itp. (Elbe, Susiec - no i ogólnokrajowy).

Za rok (jak się mechanik zgodzi) Lancer idzie na odrdzewienie tyłu - a może i malowanie całościowe - zależnie od finansów 8)

A na koniec dwie fotki bestii - jedna ze spotu JapOnly (edycja Krakowska) - wpdliśmy na moment bo dzieci się nudziły. Druga w towarzystwie mojego codziennego wozidła (no wiecie, kombi, diesel, fwd i jeszcze automat hehe).

Krzyzak - 16-02-2024, 07:27

tak, aż tyle czau już upłynęło
do E32 pierwsze części klimy kupiłem w 2011 (a może w 2010 - w każdym razie do Wawrzki przy przywieźli) a uruchomiłem klimę w 2022 - dzięki temu, że dorobiłem customowe (robione na CNC) mocowania sprężarki, napinacza i koła pasowego (wg mojego pomysłu).
Także masz czas ;)
Jakbyś potrzebował merytorycznej porady to chętnie pomogę. Skraplacz i osuszacz niestety nie były dostępne nigdzie, zatem mam stare, 35 letnie (działają, osuszacz wielokrotnie odnowiony próżnią).
Ostatecznie możesz dospawać mocowania i dorobić wężyki z miedzi oraz użyć skraplacza i osuszacza od czegokolwiek.