Nasze Miśki - Galant Avance Czarna Perła by komarsnk
mjsystem - 01-10-2015, 10:27
mati_z napisał/a: | przełączania na gaz mam ustawioną na 25 stopni, | Nie uważasz, że zdecydowanie za niska granica temperatury przełączenia ?
Marcino - 01-10-2015, 10:54
mjsystem napisał/a: | mati_z napisał/a: | przełączania na gaz mam ustawioną na 25 stopni, | Nie uważasz, że zdecydowanie za niska granica temperatury przełączenia ? |
Ja mam 20...:)
komarsnk - 01-10-2015, 10:57
Marcino napisał/a: | mjsystem napisał/a: | mati_z napisał/a: | przełączania na gaz mam ustawioną na 25 stopni, | Nie uważasz, że zdecydowanie za niska granica temperatury przełączenia ? |
Ja mam 20...:) |
Współczuję wtryskiwaczom jak muszą rozrzucać takie g...luty
Ja mam 30 albo nawet 35.
mjsystem - 01-10-2015, 13:07
komarsnk napisał/a: | Ja mam 30 albo nawet 35. | I tak za mało
komarsnk - 01-10-2015, 13:12
Na Amayama ten czujnik kosztuje ponad 26 dolców
Ten z ebaya się bardziej opłaca tylko ciekawe czy to faktycznie oryginał
mati_z - 01-10-2015, 13:22
mjsystem, komarsnk, macie jakieś dowody czy powtarzacie mity? Tak odkręcacie w domu kuchenkę gazową przy temperaturze 25 stopni to też Wam gluty lecą?
Taką temperaturę ustawił mi kumpel "gazownik" i jest w porządku. Jeśli temperatura byłaby zbyt niska to wystąpiłoby szarpanie na gazie, a takich problemów nie zaobserwowałem
Owczar - 01-10-2015, 14:08
U mnie jeden na 20 a drugi na 25
komarsnk - 01-10-2015, 14:29
mati_z napisał/a: | Tak odkręcacie w domu kuchenkę gazową przy temperaturze 25 stopni to też Wam gluty lecą? |
Nie widzę związku. Załóż sobie palnik na dolot to będziemy mogli porównywać.
mati_z napisał/a: | Taką temperaturę ustawił mi kumpel "gazownik" i jest w porządku. Jeśli temperatura byłaby zbyt niska to wystąpiłoby szarpanie na gazie, a takich problemów nie zaobserwowałem |
No no Nie wiem jak Ty ale ja lubię moje wtryskiwacze - a że nie są to tanie rzeczy to nie zbawi mnie 1km dłuża jazda na Pb - stać mnie
Owczar - 01-10-2015, 14:40
U mnie hany 4,5 roku na tej temp hulaja i nie marudza. Wtryskiwaczom bardziej szkodzi słaby filtr fl. Jak masz z odstojnikiem, który separuje frakcje stałe to nie ma się czym martwić. Bez odstojnika precyzyjne wtryskiwacze nawet przy wyższej temp będą padały.
mati_z - 01-10-2015, 20:25
Ja też mam Hany zielone i nic im nie będzie, a filtr mam zamiar właśnie zmienić na lepszy
komarsnk, chyba dalsza dyskusja nie ma sensu, bo się nie dogadamy. Jak Cię stać to możesz sobie nawet na 90 stopi ustawić
Owczar, dorzuciłem odczyt z MAF, nic szczególnego się nie dzieje - rośnie razem z wciśnięciem gazu:
Bardziej zastanawia mnie to cofnięcie zapłonu chwilę wcześniej, chociaż akurat wtedy zwalniałem do zera. Może to jest jakiś trop?
Proponuje przenieść dyskusję do działu technicznego, żeby tutaj nie śmiecić
komarsnk - 01-10-2015, 23:29
Owczar napisał/a: | U mnie hany 4,5 roku na tej temp hulaja i nie marudza. Wtryskiwaczom bardziej szkodzi słaby filtr fl. Jak masz z odstojnikiem, który separuje frakcje stałe to nie ma się czym martwić. Bez odstojnika precyzyjne wtryskiwacze nawet przy wyższej temp będą padały. |
Mam filtr z odstojnikiem. Ale tak na poważnie to własnie lekko mi zeszłej zimy poszarpywał przy przełączeniu przy 30st. i mieliśmy z gaziarzem podejrzenie, że niestety któraś hanka może być wadliwa... Ale przestawiliśmy temp. o kilka stopni i przestało. I tak już zostało
W sumie na próbę mogę obniżyć ale raczej nie aż do 20st.
Dziś temp. płynu wynosiła 19st. przy 11 na zewnątrz.
Jutro rano będę jechał to zrobię odczyt i logi - po nocy będzie najbardziej miarodajnie.
Owczar - 02-10-2015, 00:05
Jeśli nie jeździsz głównie na krótkich odcinkach to zostaw jak jest.
Wykres wygląda ciekawie... podejrzenie pada na TPS-a.
Zwróccie uwagę na pewien szczegół.
W 42,665 nastąpiło wciśnięcie gazu- co widać na odczycie z MAF-a. Obroty zaczęły wzrastać, ale nie zmienił się odczyt z TPS-a. W tym momencie następuje zmniejszenie kąta wyprzedzenia zapłonu i odcięcie wtryskiwaczy paliwa- ECU wykrywa dziwną sytuację, bo według TPS nie dodał nikt gazu, a MAF pokazuje większą ilość powietrza. W 43,665 sytuacja się stabilizuje- rośnie TPS, MAF, RPM i zapłon się stabilizuje.
Wygląda na to, że przyczyną jest opóźniony odczyt z TPS- ale skąd taki problem na zimnym silniku... Z tego co mówi żona, u nas tego problemu nie ma. Choć dawno temu też mi się tak parę razy zdławił.
mati_z - 02-10-2015, 08:34
Owczar, ale zauważ, że wtedy prędkość spadała. Nie pamiętam dokładnie kiedy robiłem ten zapis, ale wydaje mi się, że mogłem wtedy cofać albo dojeżdżać do wyjazdu i przełączać bieg. W każdym razie ECU mógł wtedy próbować podbić obroty. Może coś z silniczkiem krokowym? A może to jednak korekty wtrysku, które dla benzyny mogą być za wysokie?
Za tydzień będę wymieniał olej i świece więc przy okazji pomierzę TPS-a wg manuala
Owczar - 02-10-2015, 09:22
Prędkość spadała chwilę po zdlawieniu. Zanim zaczęła spadać to odczyty z maf rosły. Chyba, że Maf fiksuje.
Może gdy jest zimny to trochę oszukuje. Może delikatne czyszczenie by mu pomogło. Ja swojego czyscilem.
mati_z - 02-10-2015, 09:45
Owczar, czym czyściłeś? Wczoraj jeszcze zauważyłem, że zanim się rozgrzeje i przełączy na gaz to jest taki jaki jakby dołek w przyspieszeniu w zakresie 1000-1500 obr/min
|
|
|