[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich
komarsnk - 29-01-2013, 10:48
Hugo napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Jak dalej nie będzie jasności to pójdę i zrobię ci kilka fotek | Poproszę. |

Widać ładnie co gdzie ma być. Sądząc po miejscach na pompki wnioskuję, że do sedana i wagona zbiorniki są identyczne - różnią się tylko zaślepioną dziurą.
Przekaźnik nie wiem gdzie ma być dokładnie ale wiem, że gdzieś w okolicach zbiornika (tak mówi schemat) ale nie wiem czy gdzieś koło lampy na górze czy niżej - bliżej pompek.
Miałby ktoś jakieś foto gdzie jest umiejscowiony też przekaźnik?
Hugo - 29-01-2013, 12:24
Dzięki, muszę takiego poszukać w takim razie, ale wczoraj znalazłem kolejny bajer do EA w śmiesznej cenie i już sam nie wiem co pierwsze kupować...
komarsnk - 29-01-2013, 12:58
Hugo napisał/a: | wczoraj znalazłem kolejny bajer do EA w śmiesznej cenie |
No pochwal się no
Hugo - 29-01-2013, 14:07
Dopiero jak to kupię (o ile się zdecyduję) Linka nie wklejam, bo pewnie zaraz mi je ktoś sprzątnie... Czekam, jeśli do soboty nikt ich nie kupi to ja kupuję, bo cena jest wiecej niż korzystna.
wyderka - 29-01-2013, 14:53
a ja zgadłem
Hugo - 29-01-2013, 14:55
wyderka, pw
Owczar - 29-01-2013, 15:09
Panowie, za kolejne posty nic nie wnoszące do tematu będą nagrody
Hugo - 01-02-2013, 23:04
Pstryczek od Subaru zamontowany w paneliku z lewej strony pod kierownicą, na środku, obok pokrętła regulacji wysokości świateł. Wygląda jak oryginał, trzeba było lekko podpiłować otwór po bokach i wsio. Szkoda, że włącznik nie ma podświetlenia (tak mniemam, bo idą do niego tylko 2 kable). A może sie mylę, co swinks_UK?
Zakupione kilka metrów kabli, złączki, opaski zaciskowe i przekaźnik. Właśnie, nie było przekaźnika 4 pinowego, tylko 5 pinowy z dodatkowym stykiem na środku, tj. 87a Czy to w czymś przeszkadza? Nie podłączam go, tak?
Owczar - 01-02-2013, 23:08
TO nie przeszkadza. Możesz mieć normalnie zwarty lub rozwarty.
Hugo - 02-02-2013, 21:45
Owczar napisał/a: | TO nie przeszkadza. Możesz mieć normalnie zwarty lub rozwarty. | A łopatologicznie? Nie podłączam się do niego?
sveno - 02-02-2013, 22:29
Hugo napisał/a: | Nie podłączam się do niego? | o ile chcesz, żeby spryskiwacze działały cały czas od momentu przekręcenia kluczyka i przestawały działać kiedy wciszniesz guzik od sprysków
Łopatologicznie to na pinie 87a masz prąd wtedy i tylko wtedy gdy nie ma go na pinie 87 i odwrotnie.
Hugo - 03-02-2013, 11:48
Nie znam się na elektryce, czy nie możecie po prostu napisać do którego cholernego pinu się podpiąć, 87 czy 87a, a nie pisać co będzie, albo czego nie będzie gdy..?
sveno - 03-02-2013, 11:57
Hugo, popatrz na schemat, raz się tego nauczysz i będzie na całe życie. I będziesz wiedział, że takie ustrojstwo przydaje się do wielu rzeczy, nie tylko by oddzielić Twój palec od dużego prądu, ale także by np, odwrócić sterowanie + na - i odwrotnie:
piny 85 i 86 to sterowanie, tam dajesz napięcie po przełączniku w kabinie, pojawienie się napięcia przełącza obieg dużego prądu ze ścieżki 30-87a na ścieżkę 30-87.
Prościej nie umiem
Krótko, plus za akumulatora na bezpiecznik potem na pin 30, potem z pinu 87 na plus do pompki. Minus pompki łączysz z minusem akumulatora, czyli najlepiej krótki kabelek gdzieś do masy. Pin 87a wolny
Hugo - 08-02-2013, 13:34
Kupiłem zbiorniczek: http://allegro.pl/show_it...0808#tabsAnchor
Cena raczej korzystna, więc dlugo się nie zastanawiałem. komarsnk, teraz pytanko: wiesz jak podłączyć kontrolkę poziomu płynu w zbiorniczku do zegarów? Rozumiem, że każdy zbiorniczek z pompką ma ten czujnik?
komarsnk - 08-02-2013, 14:04
Hugo napisał/a: | Kupiłem zbiorniczek: http://allegro.pl/show_it...0808#tabsAnchor
Cena raczej korzystna, więc dlugo się nie zastanawiałem. komarsnk, teraz pytanko: wiesz jak podłączyć kontrolkę poziomu płynu w zbiorniczku do zegarów? Rozumiem, że każdy zbiorniczek z pompką ma ten czujnik? |
piszę z telefonu więc będzie bez ładnego cytowania
jeśli na dnie zbiornika masz taki kapsel z dwoma kablami to masz czujnik
Jeśli masz już instalację pod spryski to kontrolką się już nie musisz martwić. Jeśli robisz własną instalację to chyba nie powinno być problemu z połączeniem tych dwóch kabelków z czujnika z odpowiednim pinem w zegarach
Pytanie jeszcze czy masz zegary HC adoptowane mając wcześniej zwykłe a nie przerabiałeś kontrolki od poziomu płynu spryskiwaczy to trzeba to poprawić
|
|
|