To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich

komarsnk - 29-01-2013, 10:48

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Jak dalej nie będzie jasności to pójdę i zrobię ci kilka fotek
Poproszę.

Widać ładnie co gdzie ma być. Sądząc po miejscach na pompki wnioskuję, że do sedana i wagona zbiorniki są identyczne - różnią się tylko zaślepioną dziurą.
Przekaźnik nie wiem gdzie ma być dokładnie ale wiem, że gdzieś w okolicach zbiornika (tak mówi schemat) ale nie wiem czy gdzieś koło lampy na górze czy niżej - bliżej pompek.
Miałby ktoś jakieś foto gdzie jest umiejscowiony też przekaźnik?

Hugo - 29-01-2013, 12:24

Dzięki, muszę takiego poszukać w takim razie, ale wczoraj znalazłem kolejny bajer do EA w śmiesznej cenie i już sam nie wiem co pierwsze kupować... :roll: :mrgreen:
komarsnk - 29-01-2013, 12:58

Hugo napisał/a:
wczoraj znalazłem kolejny bajer do EA w śmiesznej cenie

No pochwal się no :p

Hugo - 29-01-2013, 14:07

Dopiero jak to kupię (o ile się zdecyduję) :mrgreen: Linka nie wklejam, bo pewnie zaraz mi je ktoś sprzątnie... Czekam, jeśli do soboty nikt ich nie kupi to ja kupuję, bo cena jest wiecej niż korzystna.
wyderka - 29-01-2013, 14:53

a ja zgadłem :mrgreen:
Hugo - 29-01-2013, 14:55

wyderka, pw :wink:
Owczar - 29-01-2013, 15:09

Panowie, za kolejne posty nic nie wnoszące do tematu będą nagrody :)
Hugo - 01-02-2013, 23:04

Pstryczek od Subaru zamontowany w paneliku z lewej strony pod kierownicą, na środku, obok pokrętła regulacji wysokości świateł. Wygląda jak oryginał, trzeba było lekko podpiłować otwór po bokach i wsio. Szkoda, że włącznik nie ma podświetlenia (tak mniemam, bo idą do niego tylko 2 kable). A może sie mylę, co swinks_UK?
Zakupione kilka metrów kabli, złączki, opaski zaciskowe i przekaźnik. Właśnie, nie było przekaźnika 4 pinowego, tylko 5 pinowy z dodatkowym stykiem na środku, tj. 87a :? Czy to w czymś przeszkadza? Nie podłączam go, tak?

Owczar - 01-02-2013, 23:08

Hugo napisał/a:
tj. 87a

TO nie przeszkadza. Możesz mieć normalnie zwarty lub rozwarty.

Hugo - 02-02-2013, 21:45

Owczar napisał/a:
TO nie przeszkadza. Możesz mieć normalnie zwarty lub rozwarty.
A łopatologicznie? :wink: Nie podłączam się do niego?
sveno - 02-02-2013, 22:29

Hugo napisał/a:
Nie podłączam się do niego?
o ile chcesz, żeby spryskiwacze działały cały czas od momentu przekręcenia kluczyka i przestawały działać kiedy wciszniesz guzik od sprysków :)
Łopatologicznie to na pinie 87a masz prąd wtedy i tylko wtedy gdy nie ma go na pinie 87 i odwrotnie.

Hugo - 03-02-2013, 11:48

Nie znam się na elektryce, czy nie możecie po prostu napisać do którego cholernego pinu się podpiąć, 87 czy 87a, a nie pisać co będzie, albo czego nie będzie gdy..? :?
sveno - 03-02-2013, 11:57

Hugo, popatrz na schemat, raz się tego nauczysz i będzie na całe życie. I będziesz wiedział, że takie ustrojstwo przydaje się do wielu rzeczy, nie tylko by oddzielić Twój palec od dużego prądu, ale także by np, odwrócić sterowanie + na - i odwrotnie:

piny 85 i 86 to sterowanie, tam dajesz napięcie po przełączniku w kabinie, pojawienie się napięcia przełącza obieg dużego prądu ze ścieżki 30-87a na ścieżkę 30-87.
Prościej nie umiem :)

Krótko, plus za akumulatora na bezpiecznik potem na pin 30, potem z pinu 87 na plus do pompki. Minus pompki łączysz z minusem akumulatora, czyli najlepiej krótki kabelek gdzieś do masy. Pin 87a wolny

Hugo - 08-02-2013, 13:34

Kupiłem zbiorniczek: http://allegro.pl/show_it...0808#tabsAnchor
Cena raczej korzystna, więc dlugo się nie zastanawiałem. komarsnk, teraz pytanko: wiesz jak podłączyć kontrolkę poziomu płynu w zbiorniczku do zegarów? Rozumiem, że każdy zbiorniczek z pompką ma ten czujnik?

komarsnk - 08-02-2013, 14:04

Hugo napisał/a:
Kupiłem zbiorniczek: http://allegro.pl/show_it...0808#tabsAnchor
Cena raczej korzystna, więc dlugo się nie zastanawiałem. komarsnk, teraz pytanko: wiesz jak podłączyć kontrolkę poziomu płynu w zbiorniczku do zegarów? Rozumiem, że każdy zbiorniczek z pompką ma ten czujnik?

piszę z telefonu więc będzie bez ładnego cytowania :-P
jeśli na dnie zbiornika masz taki kapsel z dwoma kablami to masz czujnik ;-)
Jeśli masz już instalację pod spryski to kontrolką się już nie musisz martwić. Jeśli robisz własną instalację to chyba nie powinno być problemu z połączeniem tych dwóch kabelków z czujnika z odpowiednim pinem w zegarach :-)
Pytanie jeszcze czy masz zegary HC adoptowane mając wcześniej zwykłe a nie przerabiałeś kontrolki od poziomu płynu spryskiwaczy to trzeba to poprawić :-)