[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Mushkin - 09-07-2016, 17:28
Męczy mnie cały czas metaliczne dzwonienie w przednim zawieszeniu, była rada, że to mogą być klocki lub blaszki mocujące owe klocki, nie do końca wiem jak to sprawdzić ale zauważyłem wczoraj, że po deszczu było absolutnie cicho.. Co jeszcze mogłoby to powodować?
franek 30 - 09-07-2016, 18:18
witam. zakładał ktos do górnego wachacza sworzeń ctr?jesli tak to jaki tam nr. powinien byc?
muscle_car - 09-07-2016, 19:07
Mushkin napisał/a: | Męczy mnie cały czas metaliczne dzwonienie w przednim zawieszeniu, była rada, że to mogą być klocki lub blaszki mocujące owe klocki, nie do końca wiem jak to sprawdzić ale zauważyłem wczoraj, że po deszczu było absolutnie cicho.. Co jeszcze mogłoby to powodować? |
Napisz coś więcej np. Czy przy przyspieszaniu, hamowaniu , skręcaniu cały czas...
robertdg - 09-07-2016, 20:19
muscle_car napisał/a: | Górne śruby jeżeli są źle ustawione wywierają za duży nacisk na całą kolumnę MacPhersona przez co zaczyna trzeszczeć. | Od kiedy w europejskim Galancie EA0 wystepuje kolumna McPhersona
Krzyzak - 09-07-2016, 21:46
robertdg napisał/a: | Od kiedy w europejskim Galancie EA0 wystepuje kolumna McPhersona | Robson - nie drocz się - wiele osób to myli... wystarczy, że zobaczą amorek ze sprężyną...
z drugiej strony mnie też ciekawi jak można inaczej ustawić górne mocowanie wahacza, skoro tam jest stożek...
Hugo - 09-07-2016, 23:34
Krzyzak napisał/a: | z drugiej strony mnie też ciekawi jak można inaczej ustawić górne mocowanie wahacza, skoro tam jest stożek... | Raczej chodzi o odległości i kąty od tulei do znacznika.
Mushkin - 10-07-2016, 09:04
muscle_car napisał/a: | Mushkin napisał/a: | Męczy mnie cały czas metaliczne dzwonienie w przednim zawieszeniu, była rada, że to mogą być klocki lub blaszki mocujące owe klocki, nie do końca wiem jak to sprawdzić ale zauważyłem wczoraj, że po deszczu było absolutnie cicho.. Co jeszcze mogłoby to powodować? |
Napisz coś więcej np. Czy przy przyspieszaniu, hamowaniu , skręcaniu cały czas... |
Podczas jazdy po jakichkolwiek nierównościach, słyszalne jakby z góry.. Może mocowanie amortyzatora?
muscle_car - 10-07-2016, 12:50
robertdg napisał/a: | muscle_car napisał/a: | Górne śruby jeżeli są źle ustawione wywierają za duży nacisk na całą kolumnę MacPhersona przez co zaczyna trzeszczeć. | Od kiedy w europejskim Galancie EA0 wystepuje kolumna McPhersona |
Nie występuje. Po prostu się pomyliłem podczas pisania i nie skorygowałem błędu. Moje myśli wychodzą trochę ponad Galanta bo posiadam 4 samochody z którymi muszę sobie radzić. Jeżeli Cię uraziłem to przepraszam ale szkoda, że nie napisałeś jak to się fachowo nazywa tylko wytknąłeś błąd.
Krzyzak napisał/a: | z drugiej strony mnie też ciekawi jak można inaczej ustawić górne mocowanie wahacza, skoro tam jest stożek... |
Tak ja Hugo napisał. Dodaję zdjęcie manuala (front suspension 33A-7)
Przy kupnie wahacza żadna śruba nie jest dokręcona a mechanicy raczej o tym nie wiedzą (nie mówię o tych co robią same japońce a w szczególności galanty).
Mushkin Powiem Ci co ja bym zrobił aby znaleźć przyczynę. Pojechałbym na stację diagnostyczną i poprosił o sprawdzenie zawieszenia (ok 20-30 zł). Powinno załatwić sprawę.
Metaliczny dźwięk może być również spowodowany prowadnicami przednich hamulców.
robertdg - 10-07-2016, 13:10
muscle_car napisał/a: | Nie występuje. Po prostu się pomyliłem podczas pisania i nie skorygowałem błędu. Moje myśli wychodzą trochę ponad Galanta bo posiadam 4 samochody z którymi muszę sobie radzić. Jeżeli Cię uraziłem to przepraszam ale szkoda, że nie napisałeś jak to się fachowo nazywa tylko wytknąłeś błąd.
| Mnie nie uraziles, tu sie nie rozchodzi o mnie, to kwestia ogólnodostepnosci forum, ktos to przeczyta i uzna za prawidłowe, zadałem wiec pytanie bo moze cos mnie minelo i o tym nie wiedzialem, a moze masz wersja galanta SWAP-owana z innego rynku przeznaczenia, jest pytanie, jest odpowiedź - ot cała filozofia, a nie wytykanie błedu, sposób postrzegania a nie złośliwość - napewno dostrzegasz róznice.
muscle_car napisał/a: | Tak ja Hugo napisał. Dodaję zdjęcie manuala (front suspension 33A-7)
Przy kupnie wahacza żadna śruba nie jest dokręcona a mechanicy raczej o tym nie wiedzą (nie mówię o tych co robią same japońce a w szczególności galanty). |
Z tym, że to jest napisane dla standardowego zawieszenia, jak ktos ma obniżone zawieszenie to ta procedura nie jest aktualna, napisane jest to tylko dlatego, gdyż dostep do tych srub jest trudny, ale jezeli jest cwany mechanik to zmontuje ten wahacz nalezycie bez poslugiwania sie instrukcja, należycie do nabytej wiedzy.
muscle_car - 10-07-2016, 13:48
robertdg napisał/a: | sposób postrzegania a nie złośliwość - napewno dostrzegasz róznice.
|
Dostrzegam. Widocznie źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź.
Mushkin - 10-07-2016, 16:16
muscle_car, zawieszenie mam praktycznie całe zrobione, oprócz właśnie górnego mocowania amortyzatora i tulei górnego wahacza.. Dlatego ciężko mi tu szukać przyczyny..
Hugo - 10-07-2016, 18:30
robertdg napisał/a: | Z tym, że to jest napisane dla standardowego zawieszenia | To ciekawe co napisałeś. A jakie byś ustawił te odległości dla sprężyn -30 mm? Większe czy mniejsze? Pewnie większe, prawda? Jeśli tak to o ile? Zapewne to jest przyczyna negatywu ponad normę na przedniej osi w większości obniżonych Galantów...
robertdg - 10-07-2016, 19:19
Hugo napisał/a: | robertdg napisał/a: | Z tym, że to jest napisane dla standardowego zawieszenia | To ciekawe co napisałeś. A jakie byś ustawił te odległości dla sprężyn -30 mm? Większe czy mniejsze? Pewnie większe, prawda? Jeśli tak to o ile? Zapewne to jest przyczyna negatywu ponad normę na przedniej osi w większości obniżonych Galantów... |
Regulacja tych bolcy nie ma wpływu na negatyw, negatyw to ujemny skutek obniżenia zawieszenia, o ile na tylnej osi dodaje sie podkładki do wahaczy górny o tylne na przedniej osi nie ma takiego rozwiązania (w stalowych sankach jest jeszcze ujemny wpływ korodujacych mocowan wezlowych wahaczy prostych).
Dla obniżonego zawieszenia każda tuleje powinno sie rozkrecic i skrecic ponownie po ustaleniu wstepnej wysokosci zawieszenia i skorygowac w razie potrzeby po pewnym czasie
Hugo - 10-07-2016, 19:27
robertdg napisał/a: | Dla obniżonego zawieszenia każda tuleje powinno sie rozkrecic i skrecic ponownie po ustaleniu wstepnej wysokosci zawieszenia i skorygowac w razie potrzeby po pewnym czasie | Czyli co, poluzować śruby tulei, postawić auto na kołach i dokręcić?
robertdg - 10-07-2016, 19:34
Hugo napisał/a: | Czyli co, poluzować śruby tulei, postawić auto na kołach i dokręcić? | No tak, tyle ze musisz dac sie rozluznic sprezynom, niech sie uloza, niech postoja, mozesz wrzucic zone do auta i wstepnie sprawdzic komfort zawieszenia mierzysz stale punkty zawieszenia, np odleglosc krawedzi blotnika od osi kola, a potem skrecasz zawieszenie - bo do nie wszystkich srub podjdziesz z podnosnika czy tez na zalozonych kolach, wynika koniecznosc zrzucenia kola, i ustawienia osi w odpowiedniej wyskosci a potym ponownym dokreceniu tulei, wstepnie pojezdzisz autem kilka dni, sprawdzisz wymiary, pozniej po miesiacu ponownie - zawsze w tych samuych warunkach na tym samym podłozu. Poprawiasz w przypadku znacznych rozbieznosci
|
|
|