[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Tomek - 24-08-2012, 12:30
Owczar, jakie różnice długości wężyków dopuszczasz??
tylko nie pisz mi, że 0 mm
Owczar - 24-08-2012, 12:39
Lepiej dłuższe, a wszystkie jednakowej długości. Ciężko tu mówić o normach czy dopuszczalnych wartościach, ale +-5mm różnicy nie robi. Warto jednak zadbać by były jak najkrótsze i te różnice minimalne.
Tomek - 24-08-2012, 12:45
dlatego pytam, bo teraz zrobiłem tak, że są już dość krótkie, ale jak odbiorę auto do sprawdzę czy mają równe długości, myślę, że mają z dokładnością do od 10 mm
druga sprawa, czy te wężyki można zacisnąć opaskami ślimakowymi?
czy trzeba tymi zaciskanymi jednorazowymi, których to nigdzie nie mam pod ręką
Owczar - 24-08-2012, 13:41
Ślimakowe bez problemu
arturj123 - 24-08-2012, 15:47
booohal napisał/a: | Miło by było gdyby ktoś podsumował temat. Np. w formie tabelki Silnik 2,0 Wtryski: (..., ....., ...) Reduktory: (....., ....., ....., ) Silnik 2,5V6 Wtryski: (....., ....., ....., ) Reduktory: (....., ....., ....., ) |
To w cale nie jest takie proste... Jedni napiszą, że jest okej bo auto jeździ, inny napisze że reduktor nie ogarnia, tak samo wtryski...
Zastanawiam się nad jakimś Skorpion ST, AC R01, ew.KME Silver. Gold do tego silnika to pewnie przesada...
Owczar - 24-08-2012, 16:26
Z tych 3 wziąłbym AC R01. Ile zestaw naprawczy do arctica?
Bury - 24-08-2012, 17:21
Kme silver.
Reduktor dobry i przede wszystkim sprawdzony.
Mam taki w 2.0 i po 100tys km działa świetnie.
Zero problemów.
arturj123 - 24-08-2012, 21:17
To ja może zaproponuje otworzyć nowy temat:
Instalacje LPG w Galancie, najlepiej świeżo po montażu (albo z informacją jaki przebieg na elementach), wykresy, ustawienia sterownika, parametry, opis jakie elementy, informacja jakie spadki ciśnienia gazu i coś co jest jeszcze istotne, a nie wymieniłem.
Ktoś za?
Poprawię swoją instalację i mogę otworzyć taki temat.
Kumpel ma AC R01 w Hondzie Civic ok.100 KM i reduktor działa wyśmienicie, zero spadków nawet przy ostrej jeździe. Ale czy w Galancie podoła?
KME Silver - jakie spadki podczas jazdy?
Zestaw do Artica 55 zł.
Czy wymieniając wszystkie elementy dostępne dla zestawu naprawczego, można powiedzieć że reduktor jest jak nowy?
Zastanawiam się czy przez 2 lata, 25kkm mógł aż tak się wyeksploatować. Spadki ciśnienia są ogromne, nawet niewinnie dodając gazu na postoju...
Czy w ramach testów mogę wywalić na jedną przejażdżkę filtr gazu (ten z parownika - fazy ciekłej)??
Filtr fazy lotnej podmieniałem. Zero różnicy.
Bury - 24-08-2012, 22:15
arturj123 napisał/a: | Kumpel ma AC R01 w Hondzie Civic ok.100 KM i reduktor działa wyśmienicie, zero spadków nawet przy ostrej jeździe. Ale czy w Galancie podoła?
KME Silver - jakie spadki podczas jazdy?
|
To trafił mu się dobry,ale trafiają się trefne sztuki.
Pewnie choroby wieku dziecięcego.
Najpierw sprawdź droge gazu z butli do reduktora,czy nie masz np gdzie załamanej rurki itp.
Silver jeździ w mocniejszych autach i krzywdy im nie robi
W jakich nie będę się rozpisywał,bo to wbrew internetowej teorii spadkowych cisnień itp,a tutaj raczej potrzebne są cenne rady a nie polemika.
Silver do 2.0 jest super reduktorem.Przy dobrze zamontowanej instalacji o żadne spadki nie trzeba sie martwić
Owczar - 24-08-2012, 22:58
arturj123 napisał/a: | Zastanawiam się czy przez 2 lata, 25kkm mógł aż tak się wyeksploatować. Spadki ciśnienia są ogromne, nawet niewinnie dodając gazu na postoju... |
Coś jest nie tak z zasilaniem. Może elektrozawór się nie otwiera do końca. Filtr fazy ciekłej na próbę możesz wyjąć, ale nie jeździj tak za dużo
m6riano - 25-08-2012, 17:34
Cytat: |
To ja może zaproponuje otworzyć nowy temat:
Instalacje LPG w Galancie, najlepiej świeżo po montażu (albo z informacją jaki przebieg na elementach), wykresy, ustawienia sterownika, parametry, opis jakie elementy, informacja jakie spadki ciśnienia gazu i coś co jest jeszcze istotne, a nie wymieniłem.
Ktoś za? |
Ja bym przede wszystkim podzielił ten temat na dwa(i dziwie sie że nikt tego nie zrobił przy zakładaniu go..?)
1. LPG W V6
2. LPG W R4
arturj123 - 25-08-2012, 22:20
Dziś odnalazł się główny winowajca problemów z LPG.
O-ring filtra fazy ciekłej.
Uszkodzony jak na zdjęciu, ciekawe jak się uszkodził (przy montażu, czy od gazu?)
Obecnie ustawione ciśnienie 1.35 Bar-a, spadki już nie takie straszne, mapka w trakcie ustawiania.
Teraz na spokojnie w dłuższym czasie można rozważyć wymianę reduktora
KaWu - 27-08-2012, 08:12
arturj123 napisał/a: | Uszkodzony jak na zdjęciu, ciekawe jak się uszkodził (przy montażu, czy od gazu?) |
Raczej przy dokręcaniu-po wymianie filtra.
Ale to raczej nie powinno miec wpływu na spadek cisnienia-raczej ma na nieszczelnosc, jezeli ucieka lpg. Chyba, że wystający oring zasłonił trochę otwór...
arturj123 napisał/a: | Zastanawiam się czy przez 2 lata, 25kkm mógł aż tak się wyeksploatować. Spadki ciśnienia są ogromne, nawet niewinnie dodając gazu na postoju... |
Zaryzykowalbym stwierdzenie, że może.
W Galancie już się spotkałem kilka lat temu, że po krótkim przebiegu Tomasetto Arctic miał b.duże spadki. Z Tomasetto to bardziej stabilny pod tym względem jest Alaska.
arturj123 - 02-09-2012, 20:48
Cytat: |
Ale to raczej nie powinno miec wpływu na spadek cisnienia-raczej ma na nieszczelnosc, jezeli ucieka lpg. Chyba, że wystający oring zasłonił trochę otwór... |
Po wymianie uszczelki reduktor daje radę do odcinki, spadki dużo mniejsze (do 0,9), a przed naprawą spadki poniżej 0.7 i wyrzucał przy ok.5000 obr/min
W tej chwili mapka wygląda tak(jeszcze do małej korekcji):
[ Dodano: 02-09-2012, 20:46 ]
Koledzy boryka mnie jeszcze jeden dziwny problem. Czy to normalne, że filtr fazy lotnej bardzo się nagrzewa? Na pewno nie dotyka żadnego elementu silnika, rozumiem, że pod maską nie jest chłodno, ale co jakiś czas muszę dociągać opaski na tym filtrze, bo przepuszcza....
Owczar - 02-09-2012, 20:54
Osiąga temp gazu czyli nawet 70-80 stopni.
|
|
|