To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Owczar - 24-04-2012, 08:34

A tutaj nie ma co kombinować. Od siebie mogę polecić klocki textar. Jeśli chodzi o tarcze to testy trwają i za wcześnie by coś pisać.

Ale jak chcesz dobre tarcze to bierz Zimmerman i będziesz zadowolony. Ale One też cudów nie czynią i możesz je zajechać łatwo w rozmiarze 256mm.

lucho - 25-04-2012, 11:06

Panowie ponawiam pytanie na temat pęknięć od nawierceń na mikodzie i reklamacji.

Czy ktoś miał taki przypadek i jak jest z reklamowalnością takiej rzeczy?

Anonymous - 25-04-2012, 11:16

lucho napisał/a:
Panowie ponawiam pytanie na temat pęknięć od nawierceń na mikodzie i reklamacji.

sądzę, że odpowiedź będzie negatywna, Mikoda wyraźnie twierdzi że tarcze nie służy do sportowego użytkowania, i mogą tym tłumaczyć pęknięcia na tarczy, tarcze popękały raczej u tych którzy lekko nie jeżdżą a zadowoleni byli z nich Ci którzy jeździli raczej w kapeluszach :P , chociaż u mojego brata pęknięcia pojawiły się dopiero pod koniec tarczy a cały czas używana była bardzo sportowo.

ale zawsze warto spróbować może uda Ci się coś wywalczyć.

polaff - 25-04-2012, 12:41

Derpin napisał/a:
zadowoleni byli z nich Ci którzy jeździli raczej w kapeluszach
im to w ogóle hamulce nie potrzebne więc nawet mikoda zdaje egzamin.
SPIDER-ek - 25-04-2012, 14:08

Panowie ja testuję:

od 8,5tyś na przodzie (zestaw dla rozmiaru 276mm, dwutłoczkowe zaciski)
- tarcze: Zimmermann Sport nr 380.2162.52 - 263zł/1szt =526zł
- klocki hamulcowe Zimmermann 21363.160.1, - 145zł/4szt.

I powiem jedno, zakup był jednym z lepszych.

od 5 tyś, mam na tyle zewstaw ATE
- Klocki hamulcowe komplet - tył ATE 13.0460-5980.2 - 152 zł (komplet 4 sztuki) - -
- Szczęki hamulcowe komplet - tył ATE 03.0137-0452.2 - 195 zł (komplet 4 sztuki) - -
- Tarczobębny komplet - tył ATE 24.0110-0240.1 - 355 zł (2 sztuki)

Jedno jest pewne, jak wymieniać to komplet przód i tył i poczekać z 2 tyś aż się dotrą, jak ktoś się boji. Ja pomimo tego że je katowałem od początku, to hamują jak należy.
Instalowanie wynalazków, albo tylko jednej strony, prędzej czy później się zemści.
Oczywiście pamiętać o wymianie płynu hamulcowego.
I nikt nie powie że Galant ma słabe hamulce. Oczywiście jak ktoś ma stare to co tu dużo mówic. Stare to tylko wino jest dobre i to nie zawsze.

polaff - 25-04-2012, 14:22

SPIDER-ek, a jakie masz hamulce z przodu w sensie średnica tarczy jaki zacisk?
SPIDER-ek - 25-04-2012, 14:27

polaff, 276mm i dwutłoczkowe
mariusz00212 - 25-04-2012, 20:38

Witam
Chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi od osób które robiły swap hamulców z tarcz 256 na 276.
1. Czy 14" felgi zmieszczą się po swapie >?
2. Co dokładnie trzeba wymienić ?

do tej pory miałem tarcze blue print ale jedna z tarcz trochę się zwichrowała i będę musiał kupić nowe. I nie wiem co będzie lepsze wymiana tarcz czy swap na 276mm

robertdg - 25-04-2012, 20:45

mariusz00212 napisał/a:
1. Czy 14" felgi zmieszczą się po swapie >?
Nie
mariusz00212 napisał/a:
2. Co dokładnie trzeba wymienić ?
W wersji z przed liftu kompletne zaciski z jarzmami, ewentualnie przewody hamulcowe jezeli aciski będa od Sigmy, w wersji poliftowej trzeba zmienić zwrotnice, Obowiązkowe tez tarcze i klocki :P
deejay - 25-04-2012, 22:54

SPIDER-ek napisał/a:
I nikt nie powie że Galant ma słabe hamulce. Oczywiście jak ktoś ma stare to co tu dużo mówic. Stare to tylko wino jest dobre i to nie zawsze.

Dokładnie Sebastan tak jak mówisz :wink:

lucho - 16-05-2012, 20:26

Derpin napisał/a:
lucho napisał/a:

sądzę, że odpowiedź będzie negatywna, Mikoda wyraźnie twierdzi że tarcze nie służy do sportowego użytkowania, i mogą tym tłumaczyć pęknięcia na tarczy, tarcze popękały raczej u tych którzy lekko nie jeżdżą a zadowoleni byli z nich Ci którzy jeździli raczej w kapeluszach :P , chociaż u mojego brata pęknięcia pojawiły się dopiero pod koniec tarczy a cały czas używana była bardzo sportowo.

ale zawsze warto spróbować może uda Ci się coś wywalczyć.

no i odpowiedż jest jak najbardziej pozytywna, zaproponowali zwrot kasy ale ja wolałem ich nowe tarcze, bo mimo wszystko byłem z nich zadowolony, a alternatywy póki co nie mam.
nie będe pacił horrendalnej kasy za jakieś zimmermany które pokrzywią mi sie tak samo jak jakieś nonamy.

SPIDER-ek - 16-05-2012, 20:41

lucho napisał/a:
nie będe pacił horrendalnej kasy za jakieś zimmermany które pokrzywią mi sie tak samo jak jakieś nonamy.

No i tak rodzą się bezpodstawne opinie osób które nie miały nigdy założonych Zimmermannów. Nie wiem jak standardowe, ale wersja sport która jest u mnie od 10kkm spisują się świetnie.

lucho - 16-05-2012, 21:19

z tego co zdążyłem przeczytac w tym temacie , który notabene ma z milion stron - nie wiedzieć dlaczego :mrgreen: , ktoś juz pisał o pogiętych zimmermanach.

Twoje ile kosztowaly? i najważniejsze to z jakimi klockami?- bo może sie skuszę jak w miarę przystępna cena?

Moje przejechały prawie 20 tyś i sie nie pogięły, a hamowanie po trzecim ostrym hamowaniu było nadal tak samo skuteczne tylko trochę głosniejsze. :P
Więc nadal po przeczytaniu tego tematu w całości śmiem twierdzić że nie ma sprawdzonego sposobu na skuteczne hamulce galancie(mimo że uważam je za całkiem dobre do trzeciego hamowania).
chyba że przekładka z jakiegoś innego samochodu(w normalnej cenie)... ale tego jeszcze nikt nie przedstawił.

Owczar - 16-05-2012, 22:11

Ja mam u siebie zestaw textar+textar. Co prawda dopiero 2,5tys przejechałem, ale hamują rewelacyjnie. Dostały też już w kość, hamowanie z dużej prędkości autostradowej. i póki co ok. Jedynie takie ciemnawe są, ale najważniejsze, że proste ;)
Vtec88 - 19-05-2012, 08:13

a co myslicie o zestawie tarcz bosch + klocki Mintex ?