[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Marcino - 02-09-2012, 21:04
arturj123 napisał/a: | Koledzy boryka mnie jeszcze jeden dziwny problem. Czy to normalne, że filtr fazy lotnej bardzo się nagrzewa? Na pewno nie dotyka żadnego elementu silnika, rozumiem, że pod maską nie jest chłodno, ale co jakiś czas muszę dociągać opaski na tym filtrze, bo przepuszcza |
Załóż filtr z koncówkami 14mm lub nawet 16mm, bedzie ciasno na wężu.
[ Dodano: 05-09-2012, 09:34 ]
Zmieniłem ustawienia swojego reduktora IG1, obniżyłem ciśnienie na 1.04 najstabilniej pracuje przy tym ciśneiniu, nie ma dużych spadków, niezapętla wtrysków.
Zdiagnozowałem przyczynę szrapania gdy wyłanczałem wtryskiwacz 1 i 4..... zamienione miałem wtyczki na dwóch pierwszych cylindrach od strony rozrządu, dziwię sie ze to chciało jeżdzić..:)
Zrobiłem nowe ustawienia mnożnika bo wczesniej było mocno za bogato. Zebrałem mape LPG.
Dziś od rana gęba mi sie smieje do teraz.... silnik idzie pięknie bez zająkniecia do czerwonego pola 1-2-3.... wiecej miejsca nie miałem na testy.
Popołudniu po pracy spóbuje nagrać osc.
POzdrawiam
[ Dodano: 06-09-2012, 23:22 ]
Oto moje mapki po ostanich regulacjach...
Obecnie na valtekach mam dysze 2.5, i jak Owczar wczesniej wspominał, nie bede ich wymieniał aż ich nie "zamęczę".
W kolejnym etapie (jak pomaluję garaż bo nie można 100 rzeczy naraz a doba ma tylko 24h) biorę sie za przeróbke trójnika z czujnikiem temp i ciśnienia. Zrobię własny na termistorze ale zatopionym w plastku.
[ Dodano: 06-09-2012, 23:25 ]
a jak to w koncu mapa benzyny ma być zablokowana czy nie? Bo wczoraj kliknąłem blokuj....
pit696 - 23-09-2012, 15:52
witam,
chcialbym sie dowiedziec jakie sa konsekwencje odlaczenia krokowca ale nie zastapujac go sruba. Odlaczylem go tydzien temu i narazie jezdze bez i wszystko jest ok. Czy w zaleznosci w jakiej pozycji zostanie odlaczony krokowy bedzie zalezec tez spalanie?
Owczar - 23-09-2012, 16:38
Czy to temat o silniku krokowym?
pit696 - 23-09-2012, 19:45
nie, to temat o lpg a ja mam w lpg krokowy wiec pytam
Owczar - 23-09-2012, 19:52
Nie zrozumiałem postu, bo nie sądziłem że do tego auta ktoś zakłada instalację LPG II gen. Czy odłączysz krokowy, czy wsadzisz tam śrubę to tak czy inaczej skazujesz ten silnik na powolny rozkład. A w zasadzie nie na powolny, bo zapadnięte gniazda zaworowe mogą się pojawić po roku. Przez hydrauliczne popychacze nie zauważysz problemu, a gdy go już zauważysz może się okazać, że naprawa jest nieopłacalna.
Proponuję wymianę instalacji na sekwencyjną.
pit696 - 23-09-2012, 20:04
auto kupilem juz z taka instalacja,z papierow wyczytalem ze byla ona zamontowana prawie ze od nowosci auta wiec w tamtych latach pewnie byla to najnowsza instalka. Poza tym auto jak na 300tys przebiegu smiga elegancko na tej instalce i nic zlego sie nie dzieje. A jak sie zacznie cos dziac to trudno sie mowi..hehe.
Owczar - 23-09-2012, 20:08
Ale jak w niej zaczniesz grzebać to się dopiero zaczną Pominę już kwestię spadku mocy na tej instalce.
marcinzam - 24-09-2012, 10:01
Owczar napisał/a: | Nie zrozumiałem postu, bo nie sądziłem że do tego auta ktoś zakłada instalację LPG II gen. Czy odłączysz krokowy, czy wsadzisz tam śrubę to tak czy inaczej skazujesz ten silnik na powolny rozkład. A w zasadzie nie na powolny, bo zapadnięte gniazda zaworowe mogą się pojawić po roku. Przez hydrauliczne popychacze nie zauważysz problemu, a gdy go już zauważysz może się okazać, że naprawa jest nieopłacalna.
Proponuję wymianę instalacji na sekwencyjną. |
chyba Hugo ma taką instalkę i nie narzeka ..
Owczar - 24-09-2012, 10:04
To zależy jakie kto ma wymagania. Miałem kiedyś auto ze zwykłą instalką i różnica jest ogromna. Przede wszystkim wpływu na trwałość i moc silnika.
Marcino - 26-09-2012, 20:54
Panowie, po naprawie reduktora i regulacji instalacji obniżył mi sie dość sporo mnożnik. Samochód pieknie ciągnie aż do odcinki... ale... jest małe ale, na bardzo delikatne wciskanie gazu, lub raczej w momencie jazdy z motylą noga i czasem zdjemowanie nogi z gazu powoduje u niego taką jakby "czkawkę"... czyżby za duże dysze i mnożnik za niski na Valtekach i nie wyrabiają? Mnożnik jest już poniżej 1... POdejrzewam też przedmuchy w wydechu ale na PB jest ok..
KaWu - 27-09-2012, 21:25
Marcino napisał/a: | a jak to w koncu mapa benzyny ma być zablokowana czy nie? Bo wczoraj kliknąłem blokuj.... |
Nie powinna byc zablokowana.
Marcino napisał/a: | ... ale... jest małe ale, na bardzo delikatne wciskanie gazu, lub raczej w momencie jazdy z motylą noga i czasem zdjemowanie nogi z gazu powoduje u niego taką jakby "czkawkę"... |
Raczej za ubogo na wolnych. Chyba ze masz juz tak czasy wtryskow Pb rozjechane w sterowniku Pb.
Marcino napisał/a: | POdejrzewam też przedmuchy w wydechu ale na PB jest ok. |
Jezeli wydech to jest takze kolektor dolotowy i okolice, to zgadzam sie w 100%
No i podlacz sonde bo nie wiadomo czy jest sprawna.
asec69 - 30-09-2012, 00:34
Miałem farta i tanio dostałem reduktor KME Silver model Red, ten slaby do 207 KM, i teraz mam dylemat, czy dołożyć drugi reduktor i zasilać silnik na dwa reduktory, czy wymienić stary na nowy i śmigać na jednym?
Oto jest pytanie?
Owczar - 30-09-2012, 23:16
Jeśli dwa reduktory to tylko identyczne i w takim samy stanie.
fredfm - 01-10-2012, 09:38
ten silver śmiało obrobi galancika... a jeżeli będziesz czuł niedosyt na lpg-forum znajdziesz instrukcję jak go przerobić.. a wtedy na 100% obgoni Twój silnik
arturj123 - 01-10-2012, 09:50
A właściwie to czym się różni KME Silver do 200KM, od wersji do 244 KM (zwykły chwyt marketingowy?)
Jest jeszcze wersja Turbo - a ten co ma dodatkowo?
|
|
|