To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Owczar - 20-05-2012, 21:05

Vtec88, jak chcesz kupować hamulcem, a nie nogami to wybierz coś sprawdzonego. Z tego co wiem, to tarcze bosch nie są za dobre, a o firmie mintex nawet nie słyszałem.

Generalnie w większości przypadków cena idzie w parze z jakością. Dlatego dobry zestaw na przód to min >400zł.

Zolar - 22-05-2012, 09:56

Czy przednie tarcze które mają przebieg ok. 40 tys. można jeszcze przetoczyć?
KaWu - 22-05-2012, 10:16

Zolar napisał/a:
Czy przednie tarcze które mają przebieg ok. 40 tys. można jeszcze przetoczyć?

Trzeba zmierzyć ich aktualną min. grubość i będziesz znał już odpowiedź czy warto i jest z czego zebrać.

Zolar - 22-05-2012, 10:21

Do jakiej grubości można się zdecydować na taki zabieg? Czy jest szansa że to w ogóle wyeliminuje drgania przy hamowaniu?
Owczar - 22-05-2012, 10:26

Który rok auta i jakie tarcze?
Zolar - 22-05-2012, 10:34

1999 a tarcze to jeszcze poniemieckie ;) zakładane w ASO, nie wiem jaki producent. Przez prawie 25 tys. km od zakupu nie było problemu, dopiero 5 tys. po zmianie klocków zaczęło bić
Tomek - 22-05-2012, 10:40

Zolar napisał/a:
Do jakiej grubości można się zdecydować na taki zabieg?

sprawdz jakie masz tarcze
jesli 26 mm, to minimalna grubość 24,4 mm
jesli masz 24 mm, to min. jest 22,4 mm

u Ciebie będą tarcze 276/24 mm

Zolar napisał/a:
Czy jest szansa że to w ogóle wyeliminuje drgania przy hamowaniu?

szansa zawsze jest, ale raczej nie na długo

Owczar - 22-05-2012, 10:44

Będą na 90% te:
Zolar napisał/a:
jesli masz 24 mm, to min. jest 22,4 mm

One same w sobie są cienkie. Można stoczyć na aucie, ale z tego co mi mówił gość, który to robi, po 30kkm nie ma sensu, bo za chwilę będą znowu krzywe. Myślę, że nie ściemniał bo pojechałem stoczyć i mógł zarobić.

Zolar - 22-05-2012, 11:11

Szkoda mi klocków bo założyłem je jakieś 6 tys. km temu i z tego co wiem musiałbym teraz zmieniać tarcze razem z klockami. Czy to bicie oprócz dyskomfortu może jakoś negatywnie wpływać na inne elementy?
Owczar - 22-05-2012, 11:15

Na elementy zawieszenia, drążki, końcówki i magiel. No klocków szkoda, ale jak będziesz zmieniał to warto kupić tarcze po II lifcie. Co prawda wymagają lekkiego przeszlifowania zacisków, ale wchodzą. Zhan ćwiczył, więc może napisać szczegóły.
lucho - 22-05-2012, 11:28

Zmieniaj same tarcze, a klocki zostaw te co masz.
Jak zawsze po zmianie uważaj na hamulce bo przez chwile możesz mieć kiepskie.
Dotrzyj spokojnie przez 200-300km.

marcinzam - 22-05-2012, 17:57

Owczar napisał/a:
Na elementy zawieszenia, drążki, końcówki i magiel. No klocków szkoda, ale jak będziesz zmieniał to warto kupić tarcze po II lifcie. Co prawda wymagają lekkiego przeszlifowania zacisków, ale wchodzą. Zhan ćwiczył, więc może napisać szczegóły.

ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne a grubość powierzchni tarcia z klockiem jest taka sama jak nie cieńsza niż w tarczach 24mm

Zhan - 22-05-2012, 22:46

marcinzam napisał/a:
ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne a grubość powierzchni tarcia z klockiem jest taka sama jak nie cieńsza niż w tarczach 24mm

Nie powiem Ci czy jest sens ale u mnie tarcze Nishioka 26mm jak na razie wytrzymały najdłużej, dużo dłużej niz EBC, ATE i inne Zimmermany 24mm. Z tym, że trzeba minimalnie podszlifować zacisk i jeden klocek musi mieć ze 2mm cieńszą okładzinę, nie pamiętam już tylko czy zewnętrzny czy wewnętrzny. Jak będę zmieniał tarcze na jakieś niskobudżetowe to tylko 26mm.

Owczar - 22-05-2012, 23:23

marcinzam napisał/a:
ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne

Przecież w galu są problemy z przegrzewaniem, a nie ścieraniem tarcz, więc grubsze kanały wentylacyjne jak najbardziej są porządane :)

Marcino - 23-05-2012, 07:21

Owczar napisał/a:
marcinzam napisał/a:
ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne

Przecież w galu są problemy z przegrzewaniem, a nie ścieraniem tarcz, więc grubsze kanały wentylacyjne jak najbardziej są porządane :)

Tak jak pisze Owczar, pewnie ze jest sens, bo tarcza 26mm ma wiecej "mięsa" w okolicach piasty która lepiej trzyma powierzchnie tarczy zeby nie falowała, a do tego wieksze kanały - lepsze chłodzenie.
Tak porównywałem tarcze z Peugota to własnie mi się rzuciło w oczy ze mają wyraźnie lepszy system chłodzenia.