[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Owczar - 20-05-2012, 21:05
Vtec88, jak chcesz kupować hamulcem, a nie nogami to wybierz coś sprawdzonego. Z tego co wiem, to tarcze bosch nie są za dobre, a o firmie mintex nawet nie słyszałem.
Generalnie w większości przypadków cena idzie w parze z jakością. Dlatego dobry zestaw na przód to min >400zł.
Zolar - 22-05-2012, 09:56
Czy przednie tarcze które mają przebieg ok. 40 tys. można jeszcze przetoczyć?
KaWu - 22-05-2012, 10:16
| Zolar napisał/a: | | Czy przednie tarcze które mają przebieg ok. 40 tys. można jeszcze przetoczyć? |
Trzeba zmierzyć ich aktualną min. grubość i będziesz znał już odpowiedź czy warto i jest z czego zebrać.
Zolar - 22-05-2012, 10:21
Do jakiej grubości można się zdecydować na taki zabieg? Czy jest szansa że to w ogóle wyeliminuje drgania przy hamowaniu?
Owczar - 22-05-2012, 10:26
Który rok auta i jakie tarcze?
Zolar - 22-05-2012, 10:34
1999 a tarcze to jeszcze poniemieckie zakładane w ASO, nie wiem jaki producent. Przez prawie 25 tys. km od zakupu nie było problemu, dopiero 5 tys. po zmianie klocków zaczęło bić
Tomek - 22-05-2012, 10:40
| Zolar napisał/a: | | Do jakiej grubości można się zdecydować na taki zabieg? |
sprawdz jakie masz tarcze
jesli 26 mm, to minimalna grubość 24,4 mm
jesli masz 24 mm, to min. jest 22,4 mm
u Ciebie będą tarcze 276/24 mm
| Zolar napisał/a: | | Czy jest szansa że to w ogóle wyeliminuje drgania przy hamowaniu? |
szansa zawsze jest, ale raczej nie na długo
Owczar - 22-05-2012, 10:44
Będą na 90% te:
| Zolar napisał/a: | | jesli masz 24 mm, to min. jest 22,4 mm |
One same w sobie są cienkie. Można stoczyć na aucie, ale z tego co mi mówił gość, który to robi, po 30kkm nie ma sensu, bo za chwilę będą znowu krzywe. Myślę, że nie ściemniał bo pojechałem stoczyć i mógł zarobić.
Zolar - 22-05-2012, 11:11
Szkoda mi klocków bo założyłem je jakieś 6 tys. km temu i z tego co wiem musiałbym teraz zmieniać tarcze razem z klockami. Czy to bicie oprócz dyskomfortu może jakoś negatywnie wpływać na inne elementy?
Owczar - 22-05-2012, 11:15
Na elementy zawieszenia, drążki, końcówki i magiel. No klocków szkoda, ale jak będziesz zmieniał to warto kupić tarcze po II lifcie. Co prawda wymagają lekkiego przeszlifowania zacisków, ale wchodzą. Zhan ćwiczył, więc może napisać szczegóły.
lucho - 22-05-2012, 11:28
Zmieniaj same tarcze, a klocki zostaw te co masz.
Jak zawsze po zmianie uważaj na hamulce bo przez chwile możesz mieć kiepskie.
Dotrzyj spokojnie przez 200-300km.
marcinzam - 22-05-2012, 17:57
| Owczar napisał/a: | | Na elementy zawieszenia, drążki, końcówki i magiel. No klocków szkoda, ale jak będziesz zmieniał to warto kupić tarcze po II lifcie. Co prawda wymagają lekkiego przeszlifowania zacisków, ale wchodzą. Zhan ćwiczył, więc może napisać szczegóły. |
ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne a grubość powierzchni tarcia z klockiem jest taka sama jak nie cieńsza niż w tarczach 24mm
Zhan - 22-05-2012, 22:46
| marcinzam napisał/a: | | ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne a grubość powierzchni tarcia z klockiem jest taka sama jak nie cieńsza niż w tarczach 24mm |
Nie powiem Ci czy jest sens ale u mnie tarcze Nishioka 26mm jak na razie wytrzymały najdłużej, dużo dłużej niz EBC, ATE i inne Zimmermany 24mm. Z tym, że trzeba minimalnie podszlifować zacisk i jeden klocek musi mieć ze 2mm cieńszą okładzinę, nie pamiętam już tylko czy zewnętrzny czy wewnętrzny. Jak będę zmieniał tarcze na jakieś niskobudżetowe to tylko 26mm.
Owczar - 22-05-2012, 23:23
| marcinzam napisał/a: | | ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne |
Przecież w galu są problemy z przegrzewaniem, a nie ścieraniem tarcz, więc grubsze kanały wentylacyjne jak najbardziej są porządane
Marcino - 23-05-2012, 07:21
| Owczar napisał/a: | | marcinzam napisał/a: | | ale czy jest sens jak one nie są z grubszego materiału tylko mają większe kanały wentylacyjne |
Przecież w galu są problemy z przegrzewaniem, a nie ścieraniem tarcz, więc grubsze kanały wentylacyjne jak najbardziej są porządane |
Tak jak pisze Owczar, pewnie ze jest sens, bo tarcza 26mm ma wiecej "mięsa" w okolicach piasty która lepiej trzyma powierzchnie tarczy zeby nie falowała, a do tego wieksze kanały - lepsze chłodzenie.
Tak porównywałem tarcze z Peugota to własnie mi się rzuciło w oczy ze mają wyraźnie lepszy system chłodzenia.
|
|
|