To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

JCH - 18-01-2010, 19:31

krzychu napisał/a:
robertdg napisał/a:
jezeli tak nie jest sprawe nalezy zgłosić

Komu?
Może tu: :arrow: http://www.pzd.zywiec.pl/
krzychu - 18-01-2010, 19:42

JCH napisał/a:

Może tu: :arrow: http://www.pzd.zywiec.pl/

Skorzystałem z formularza zobaczymy.

costa brawa - 18-01-2010, 23:41

wczoraj na nartach giganta widzialem - normalnie nie wiadomo czy sie smiac czy plakac ze tacy ludzie jezdza po drogach .
wyciag Lubinka ( za tarnowem) zjechalem sobie na dol na parking bo akurat sporo miejsca wolnego bylo i widze ze gosc nowym mercem ML chyba wyjezdza i tak stoi i stoi ja juz sie poubieralem i widze ze gosc przestawil sobie "zapore" ktora odgradzala parking od stoku i wjechal na stok i zaczal cos tworzyc w stylu zawracania . naszczescie ( zanim kogos lub cos rozjechal) obsluga go "wygonila" jak to mozna okreslic :D
a pozniej prawie rozjechal mi narty jak cofal ( a przy okazji prawie walnal w moje autko) a o trafieniu w ok 5 metrowa brame nie wspomne
pozniej wjechal na taka jakby łake i tam zawrocil ostro i dopiero pojechal w gore droga
zeby to wszystko zobrazowac to ja w tym czasie rozpakowalem sie ubralem kupilem karnet i juz jechalem do gory wyciagiem i obserwowalem jego wyczyny na łące - ok 15 min przy czyms co zajmuje .... 30 sekund?

powiem szczerze ze wstydzil bym sie jezdzic tak zucajacym sie autem w oczy i nie potrafic wykonac najprostrzych manewrow - cofania w lini prostej jak w tym przypadku w oswietlonym miejscu ... i to jeszcze specjalnie robic durnia z siebie przed wszystkimi bo oczywiscie Pan zjechal pod samiutki wyciag parkujac na srodku zeby kazdy widzial - noi wszyscy widzieli :D

Kaucz - 19-01-2010, 01:07

Taka sytuacja dziś na trasie Poznań - Kołobrzeg.
Jechałem za jakąś ciężarówką szykując się do jej wyprzedzenia, lecz z naprzeciwka ciągle coś jechało. Za mną, jadące na postojówkach białe seicento. Bez ostrzeżenia ( czyt. bez kierunku ) zaczyna manewr wyprzedzania, mimo iż z naprzeciwka dalej sznurek. Chcąc nie chcąc zrobiłem mu trochę miejsca zjeżdżając ile się dało na prawo. Teraz tego żałuję, gdyż gość w ostatniej chwili się rozmyślił, mało nie zaliczył czołówki z dostawczym sprinterem, a mnie mało nie zepchnął do rowu - dałem po heblach w momencie gdy zobaczyłem, że jedzie na mnie.
Z tego co słyszałem na CB wcześniej też takie akcje robił i zdaje się nawet, że parę osób go goniło, aby mu osobiście powiedzieć co myśli o jego umiejętnościach kierowcy :roll:

gulgulq - 01-02-2010, 07:56

refleksyjnie :)

Niemal wszyscy kierowcy czują się lepsi od innych kierowców

Cytat:
Wszyscy kierowcy, niezależnie od wieku i płci uważają, że potrafią prowadzić lepiej od pozostałych kierowców. Pokazały to badania kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu w Ottawie.
Badacze przeprowadzili ankietę wśród 400 kierowców. Zapytali ich, jak oceniają swoje umiejętności w porównaniu z innymi kierowcami tej samej płci.

Praktycznie wszyscy ankietowani dali sobie wysokie oceny. Twierdzili też, że jeżdżą pewniej i bezpieczniej oraz, że w rozmaitych trudnych sytuacjach poradziliby sobie lepiej niż "przeciętny kierowca".

Jak zauważają naukowcy, nie jest możliwe, by wszyscy kierowcy byli lepsi od innych. Takie przekonanie na temat własnych umiejętności może jednak sprawiać, że osoby siadające za kierownicą zachowują się nieostrożnie. To zaś może prowadzić do wypadków drogowych.

Najsilniej przekonani o swojej wyższości nad wszystkimi innymi kierowcami okazali się młodzi mężczyźni. "To może tłumaczyć, dlaczego młodzi mężczyźni mają zwykle więcej wypadków drogowych niż inni kierowcy" - powiedział Sylvain Gagnon, psycholog, który przeprowadził te badania, cytowany przez portal BBC News.

Źródło: http://portalwiedzy.onet....10491,info.html

Student - 01-02-2010, 09:38

Pan psycholog nie wziął polskich realiów pod uwagę.
Moge zrobić takie samo badanie jak on o przeciwstawnych wynikach i też dostanę doktorat.

Nigdzie na świecie prawy pas nie porusza sie szybciej od lewego - w Polsce TAK.
Nigdzie w cywilizowanym świecie nie ma tak łaciatych dróg jak w - POLSCE
Nigdzie na świecie nie daje sie uprawnień "mocherom" którzy mają problem z trafieniem do nocnika - w Polsce TAK.

Reszta jest milczeniem. :lol:

Anonymous - 01-02-2010, 09:51

Student napisał/a:

zgadzam sie;)

Student napisał/a:
Nigdzie na świecie nie daje sie uprawnień "mocherom" którzy mają problem z trafieniem do nocnika - w Polsce TAK.

http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Cezar - 01-02-2010, 10:01

deenbe napisał/a:

Kobiecie ewidentnie myla sie strony i nie wie jak krecic kierownica :lol: :lol: :lol:
Taka to tylko do przodu umie (mam nadzieje) i pewnie paru mistrzow tez by sie znalazlo :wink:

tommyc1 - 01-02-2010, 10:11

W drodze do pracy każdego dnia przejeżdzam przez 3 ronda bez świateł-klasyki z "pierwszeństwem w rondzie" i białej gorączki dostaję, bo mało kto używa kierunkowskazów przy zjeżdzaniu z ronda, więc czesto niepotrzebnie stoję przed wjazdem w niewiedzy, czy najbliższe auto śmignie mi przed nosem czy jednak zjedzie wcześniej...ludzie, czy używanie kierunkowskazów boli???
jaca71 - 01-02-2010, 11:42

Student napisał/a:

W USA tak, w Kanadzie pewnie też bo przepisy maja podobne.
Student napisał/a:
Nigdzie w cywilizowanym świecie nie ma tak łaciatych dróg jak w - POLSCE

To byś sie zdziwił jakbyś pojeździł trochę po amerykańskich miastach ;)
Student napisał/a:

Wszedłem, zapłaciłam 20$, zakreśliłem 20 odpowiedzi ze znanych mi wcześniej pytań, przejechałem swoim samochodem znaną wszystkim (ja nie znałem) trasę i po dwóch godzinach miałem prawo jazdy w ręce.

Pisze o Stanach bo badania były Kanadyjczyków.

Ursus - 01-02-2010, 11:59

Student napisał/a:
Moge zrobić takie samo badanie jak on o przeciwstawnych wynikach i też dostanę doktorat.

To najpierw zrób, jak potrafisz.

czarnuch23 - 01-02-2010, 12:21

OD dawna wiadomoze za kierownica w ludzi wstepuje "zly duch". Dodatkowo polskie drogi poteguja frustracje u kierowcow i w ten sposob rodza sie jednostki ktore za kolkiem okazuja sie byc inteligentne inaczej.
Ostatnio wracalem z Lublina w godzinach tzw szczytu powrotow do wawki po weekendzie. Kulturalnie : kierunkowskaz ze bede wyprzedzal , jestem w polowie busa ktory stwierdzil ze tez wyprzedzi ciezarowke jadaca przed nim. Po tym jak strabilem go -ciezarowka zjechala maksymalnie na pobocze i wystarczylo mi miejsca bo z normalnego wyprzedzania zrobilem sie ten 3 "wariat" jako ze pan w busie nie zamierzal ustapic i poprostu zepchnal mnie na pobocze pasa przeciwleglego....
Czasami mam ochote strzelac do kierowcow... i to moze byc rozwiazanie - pomyslcie o ile spokojniej by bylo gdyby byla swiadomosc ze jak przegniesz mozesz dostac w czape...

krzychu - 01-02-2010, 12:23

Ursus napisał/a:
Student napisał/a:

To najpierw zrób, jak potrafisz.

Nie przesadzaj. Chyba nie sądzisz że trzeba być dr. żeby wysnuć takie wnioski? Jak bym był na socjologii to za pewne taki temat by wystarczył na mgr-a.

cns80 - 01-02-2010, 12:43

Nie trzeba mieć doktoratu żeby zauważyć że to zdanie jest idiotyczne
Cytat:
Jak zauważają naukowcy, nie jest możliwe, by wszyscy kierowcy byli lepsi od innych.
Jak wszyscy mogą być lepsi od innych ? Jakich "innych", skoro słowo "wszyscy" wyczerpuje już elementy zbioru ?
No ale pewnie trzeba zrobić z 7 fakultetów żeby móc publicznie robić tak elementarne błędy :P

Lestat - 01-02-2010, 12:53

deenbe napisał/a:

Wkurzylem sie po 1,5 minucie - poczekalem az sie wczyta calosc i przeszedlem na 8 minute ;-)

krzychu napisał/a:
Jak bym był na socjologii to za pewne taki temat by wystarczył na mgr-a.

przypuszczam ze predzej na licencjata ;-)

cns80 napisał/a:
Nie trzeba mieć doktoratu żeby zauważyć że to zdanie jest idiotyczne Cytat:
Jak zauważają naukowcy, nie jest możliwe, by wszyscy kierowcy byli lepsi od innych.
Jak wszyscy mogą być lepsi od innych ? Jakich innych, skoro "wszyscy" wyczerpuje już elementy zbioru ?
No ale pewnie trzeba zrobić z 7 fakultetów żeby móc publicznie robić tak elementarne błędy

Nie zapominaj ze to byli naukowcy w Kanadzie a wyniki pewnie najszbyciej byly prezentowane w USA i tam trzeba łopatologicznie pewne rzeczy tlumaczyć...
http://www.youtube.com/watch?v=wb5Q-wTWU68