[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
tutoslaw - 03-10-2014, 07:38
Dzięki Panowie, podjadę do ASO i dam znać co załatwiłem.
Edit: Właśnie dzwoniłem do RMFilipowicz, auto jest objętę akcją wymiany czujników . Jestem umówiony na poniedziałek.
reneyvan - 05-10-2014, 17:35
Ciąg dalszy moich problemów z Lancerem.
Pojechałem do innego mechanika i po wsłuchaniu się w odgłos silnika stwierdził, że być może to problem z VVT-i.
Zmienne fazy nie działają tak, jak powinny (mogłem coś ja pokręcić), bo olej może być zużyty, albo mieć nie takie właściwości..
Zauważył też, że poprzedni mechanik nie dokręcił przewodu doprowadzającego powietrze do silnika.
I na koniec. Przy ostatnim tankowaniu zauważyłem znacząco wyższe zużycie. (9, 5 litra/100 km, a zazwyczaj wychodzi 7, 5 litra/100 km (na tej samej trasie i przy podobnym stylu jazdy).
Czy to kwestia tego nie dokręconego przewodu, czy coś innego się dzieje?
[ Dodano: 07-10-2014, 18:50 ]
Uzupełnienie.
Powodem nadmiernego spalania był niedokręcony przewód.
Sytuacja wróciła do normy.
tutoslaw - 15-10-2014, 17:10
Jestem właśnie w RMfilipowicz i czekam na auto, wymieniają czujnik w ramach akcji, ciekawa rzecz, pracownik serwisu powiedział, ze błędu nie skasuja , bo co prawda mogą się czujniki utleniać i dlatego sa wymieniane, ale to rzekomo nie może powodować błędu.... Dla mnie to się kupy nie trzyma trochę...ale zobaczymy jak odbiorę auto
mjsystem - 15-10-2014, 18:28
tutoslaw napisał/a: | pracownik serwisu powiedział, ze błędu nie skasuja , bo co prawda mogą się czujniki utleniać i dlatego sa wymieniane, ale to rzekomo nie może powodować błędu... |
Bzdura. Uszkodzony czujnik wywala błąd. Chyba, że masz inny wybity błąd. U mnie wymiana czujników nastąpiła własnie po ukazaniu się tego błędu
waldinio - 15-10-2014, 21:12
tutoslaw napisał/a: | Jestem właśnie w RMfilipowicz i czekam na auto, wymieniają czujnik w ramach akcji, ciekawa rzecz, pracownik serwisu powiedział, ze błędu nie skasuja , bo co prawda mogą się czujniki utleniać i dlatego sa wymieniane, ale to rzekomo nie może powodować błędu.... Dla mnie to się kupy nie trzyma trochę...ale zobaczymy jak odbiorę auto |
Trzeba było do AutoKrak jechać, tam by Ci takich głupot nie gadali
pablo diablo - 15-10-2014, 22:02
to samo miałem napisać
tutoslaw - 16-10-2014, 10:12
Wczoraj pisałem z komórki, więc dzisiaj napisze trochę więcej w normalnych warunkach.
Zacznę od tego, ze skończyło się dobrze, ale po kolei..
Na wstępnie zadałem pytanie czy w ramach akcji wymieniają dwa czy jeden czujnik. Na to dostałem odpowiedź, że jeden, bo z przodu jest tylko 1 czujnik uderzeniowy. Myślę sobie jak jeden, jak dwa są, ale z drugiej strony gość chyba wie ile ich dla mnie zamówili i co sprzedaje...
Druga sprawa. Mówię, że komputer wyświetla symbol poduszki i napis "Service Required" i cały czas świeci się lampka poduszki. Pytam czy skasują mi ten błąd (pytałem dla formalności, byłem pewny że tak - to chyba logiczne). Odpowiedź faceta: "Serwice required oznacza że czas na wymianę oleju." I nie trafiało do niego, że ikona poduszki nad napisem chyba coś jednak znaczy. Nie - service required to czas na nowy olej i kropka nie ma innej opcji... . Idziemy dalej...bład poduszek możemy Panu skasować, ale za 180zł, bo w ramach akcji wymieniamy tylko czujniki, a ich utlenienianie błędu nie powoduje
Odbieram auto i słyszę: tam jednak dwa czujniki wymieniliśmy i skasowaliśmy Panu błąd w ramach dobrej współpracy.
Skończyło się dobrze, ale nie polecam. Już będę wiedział, żeby do AutoKrak jeździć.
mjsystem - 16-10-2014, 10:22
tutoslaw napisał/a: | Odbieram auto i słyszę: tam jednak dwa czujniki wymieniliśmy i skasowaliśmy Panu błąd w ramach dobrej współpracy. |
Dobre Omijaj tych "fachofców" z daleka. Dobra współpraca
AutoKrak to naprawdę przyzwoita firma i tam jeździj.
tutoslaw napisał/a: | tam jednak dwa czujniki wymieniliśmy |
Oj, a drugi sam się znalazł
Sami sobie robią złą reklamę.
Ważne, że masz już OK z czujnikami. Teraz lać i jeździć.
[ Dodano: 16-10-2014, 10:24 ]
PS. Opisz to jeszcze w tym dziale. Przyda się potomnym
http://forum.mitsumaniaki...1343278#1343278
tyku - 16-10-2014, 10:29
tutoslaw napisał/a: | dwa czujniki wymieniliśmy i skasowaliśmy Panu błąd w ramach dobrej współpracy. |
tutoslaw, Mam nadzieję, że już zakończyłeś dobrą współpracę z RM Filipowicz. Powinieneś to opisać tutaj: http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=45
a tutaj się wyżyć: http://forum.mitsumaniaki...t=320&start=435
Ludzie chodzi o nasze bezpieczeństwo.
mjsystem - 16-10-2014, 10:34
tyku napisał/a: | Powinieneś to opisać tutaj: |
Rafał, byłem pierwszy
tyku - 16-10-2014, 10:34
mjsystem, Myślimy podobnie.
waldinio - 16-10-2014, 12:21
rm filipowicz to klasyczny przykład kiedy najpierw jesteś klientem a potem petentem... ostatnio do mnie dzwonili czy nie chce kupić u nich kolejnego auta - gorzko się zaśmiałem i odpowiedziałem NIE koniec OT
tutoslaw - 16-10-2014, 13:39
Napisałem też w tamtym temacie. Niech tylko zadzwonią z ankietą
waldinio - 21-10-2014, 09:38
Panowie,
http://uokik.gov.pl/powia...p?news_id=11254
ponad 7000 samochodów objętych akcją
Robert_N - 22-10-2014, 09:05
Właśnie miałem jechać wymienić pasek i rolki jakby była potrzeba bo zaczął popiskiwać mi rano raz na tydzień
Dzięki Waldinio za info.
|
|
|