[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Zolar - 23-05-2012, 11:54
A jak odniesiecie się do tego pomysłu aby zmienić tarcze i zamontować relatywnie nowe klocki (przebieg ok. 5 tys.km)?
Owczar - 23-05-2012, 12:16
Cóż, nie jest to rozwiązanie najlepsze, ale można taki myk zrobić. Tylko wcześniej proponuję je dotrzeć na drobnym papierze i płaskiej powierzchni. Nie za mocno, tylko by wyrównać powierzchnię. Potem delikatnie hamować aż się ułożą całą powierzchnią. Nowe klocki też nie przylegają całą powierzchnią na początku.
Przy wymianie oczyść wszystko dokładnie i nasmaruj prowadnice oraz tłoczek.
ukasz - 04-06-2012, 15:46
Witam panowie
Czeka mnie wymiana hamulców z przodu bo piekielnie bija, oczywiscie tarcze sa krzywe ale ostatnio przeglądałem w jakim są stanie to zobaczyłem jeszcze to, że ta śruba przy zacisku na górze (ta z gumką) jest wyrobiona, tj. ta gumka jest poszarpana. Jest na to jakiś sposób czy trzeba nowej szukać? a jak tak to gdzie? i tak przy okazji bo temat jest wałkowany cały czas. Jakie tarcze i jakie klocki polecacie? no i rzecz jasna czy jakieś porady odnośnie wymiany?? chciałym to zrobić chociaż na jakiś czas dobrze;p
marcinzam - 04-06-2012, 19:15
| ukasz napisał/a: | Witam panowie
Czeka mnie wymiana hamulców z przodu bo piekielnie bija, oczywiscie tarcze sa krzywe ale ostatnio przeglądałem w jakim są stanie to zobaczyłem jeszcze to, że ta śruba przy zacisku na górze (ta z gumką) jest wyrobiona, tj. ta gumka jest poszarpana. Jest na to jakiś sposób czy trzeba nowej szukać? a jak tak to gdzie? i tak przy okazji bo temat jest wałkowany cały czas. Jakie tarcze i jakie klocki polecacie? no i rzecz jasna czy jakieś porady odnośnie wymiany?? chciałym to zrobić chociaż na jakiś czas dobrze;p |
ile razy można o tym samym pisać wystarczy poczytać parę stron wcześniej, sprawdzenie piast przed montażem nowych tarcz ,to podstawa chyba że kogoś stać na wymianę tarcz co 10 tyś km
ALEX-77 - 04-06-2012, 20:15
Dokładnie przed założeniem nowych tarcz sprawdz czy piasty nie mają bicia ,bo inaczej tarcze będziesz krzywił co chwilę,a co do gumki to jezeli jest poszarpana to tylko do wymiany i oczywiście do przeczyszczenia i nasmarowania tłoczków (śrub) ,kupujesz zestaw naprawczy np.ten Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego co do tarcz to ja mam ATE i klocki TRW i narazie bardzo sobie chwalę ,
Monday - 06-06-2012, 08:31
| ALEX-77 napisał/a: | | Dokładnie przed założeniem nowych tarcz sprawdz czy piasty nie mają bicia ,bo inaczej tarcze będziesz krzywił co chwilę,a co do gumki to jezeli jest poszarpana to tylko do wymiany i oczywiście do przeczyszczenia i nasmarowania tłoczków (śrub) ,kupujesz zestaw naprawczy np.ten Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego co do tarcz to ja mam ATE i klocki TRW i narazie bardzo sobie chwalę , |
ALEX-77, zakładałeś ten zestaw naprawczy z ipartsa? wiesz co wchodzi w skład w zestawu, to co na zdjęciu? będę musiał chyba zakupić taki badź podobny
arturj123 - 07-06-2012, 21:03
Koledzy proszę o radę gdzie szukać prowadnic do hamulca na tył. Mogą być nowe, albo jeśli ktoś ma to używane.
Info w temacie (kupię): http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73628
marcinzam - 07-06-2012, 21:20
np tutaj
http://sklep.intercars.co...O&towkod=AABE9D
arturj123 - 07-06-2012, 21:29
Wg tego katalogu na tył: 113-1445X (Quick Brake). Drogo, popytam o używkę.
2pac - 10-06-2012, 14:56
u mnie bicie i to potężne było zasługą tylnych tarcz hamulcowych...
całkiem możliwe, że jedna ta gorsza tarcza wykończyła mi łożysko
Rafal_Szczecin - 16-06-2012, 19:47
Misiaki prosze o pomoc
gdzies na forum ( najprawdopodobniej w moich miskach ) ktos przedstawial ( chyba Deejay u kogos w temacie, ale pewny nie jestem ) , co trzeba podpilowac by zalozyc tarcze hamulcowe 26mm zamiast 24mm .
bylbym wdzieczny za jakiekolwiek info
pozdrawiam
polaff - 16-06-2012, 21:23
| Rafal_Szczecin napisał/a: | Misiaki prosze o pomoc
gdzies na forum ( najprawdopodobniej w moich miskach ) ktos przedstawial ( chyba Deejay u kogos w temacie, ale pewny nie jestem ) , co trzeba podpilowac by zalozyc tarcze hamulcowe 26mm zamiast 24mm .
bylbym wdzieczny za jakiekolwiek info
pozdrawiam |
jeśli dobrze pamiętam podpiłować trzeba było jarzmo i opis był tu.
Rafal_Szczecin - 16-06-2012, 21:32
polaff,
barakuje odnosnika do "tu"
polaff - 16-06-2012, 21:41
| Rafal_Szczecin napisał/a: |
barakuje odnosnika do "tu" | chodziło mi o to że w tym temacie a "tu" nie było docelowym odnośnikiem. musisz poszukać to tylko 134 strony
Rafal_Szczecin - 17-06-2012, 00:17
strona 120
mam pytanie, do tych co robili. nie mialem za duzo czasu, ale u siebie podpilowalem blaszki i tarcza caly czas wadzila ...
jakies podpowiedzi ?
jak bardzo blaszki maja byc wypilowane
w poniedzialek ponownie ruszam do boju .
|
|
|