[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
RalfPi - 06-06-2011, 21:50
"volvo v70 2.5d paliło mi średnio 6.5l a najwyżej 7.8l i to z nogą w podłodze"...
Pytanie z mojej strony - a ile by palił przy dojeździe do pracy - 8km??
Bo z tego co wiem, to chyba tak kolorowo by nie było:)
A mi pali 11l gazu z butem w podłodze i jestem zadowolony, a jak jeżdżę dynamicznie po w miarę pustym mieście - z 10l, jak jadę na spokojnie 8, a jak jadę 1h w korkach przez 8 km to 15l/100 km - nie uważam, że Lancer pali dużo - ostatnio Szczecin - Berlin- Szczecin spalił 10l/100 km przy średniej 120km/h - tam gdzie dało radę 140/150 km/h, a tam gdzie trzeba to 90, 100..
Jak usłyszałem, że Octavia, w podobnych warunkach spaliła chyba 6l diesla, to byłem w szoku.. "tak mało?".. Ale jak sobie przeliczyłem swoje spalanie i Octavi, to i tak wychodzę na swoje:)
Ale proszę Kolegę mjsystem, żeby się ustosunkował to pytania:)
Pozdrawiam:)
mjsystem - 06-06-2011, 22:34
RalfPi napisał/a: | Pytanie z mojej strony - a ile by palił przy dojeździe do pracy - 8km?? |
Cytat:(i jednoczesnie odpowiedź)
Może już piszę to setny raz, ale poprzednie auto volvo v70 2.5d paliło mi średnio 6.5l a najwyżej 7.8l i to z nogą w podłodze. I to zimą. bez względu na odległośc, byle by wiekszą niż 3 km(tak blisko chadzam piechotą)
[ Dodano: 06-06-2011, 22:38 ]
A propos czemu na siłę próbujecie udowodnić, że lancer 1.8 jest tak bardzo ekonomicznym autem, skoro nie jest.
waldinio - 06-06-2011, 22:53
[quote="mjsystem"] waldinio napisał/a: | Tylko, że lancer w spalaniu wypada gorzej niż polonez.... |
no nie porównuj poldka do lancera.... to dwie rózne epoki, jakies 30 lat róznicy
[ Dodano: 06-06-2011, 22:55 ]
mjsystem napisał/a: |
A propos czemu na siłę próbujecie udowodnić, że lancer 1.8 jest tak bardzo ekonomicznym autem, skoro nie jest. |
nie próbuje udowodnić ze jest oszczędny bo nie jest, próbuje udowodnić ze w swojej klasie silnika czyli 140-150KM pali tyle co inne a czasem naweet mniej jeśli chodzi o trasy
RalfPi - 06-06-2011, 23:13
"Może już piszę to setny raz, ale poprzednie auto volvo v70 2.5d paliło mi średnio 6.5l a najwyżej 7.8l i to z nogą w podłodze. I to zimą. bez względu na odległośc, byle by wiekszą niż 3 km(tak blisko chadzam piechotą) " - hmmmm... wątpliwe - Czy próbował Kolega "zjeździć cały bak" odcinkami po 3km albo 10 km?? Bo ja zjeżdżam non-stop bak na odcinkach 8 i 15 km... I wychodzi mi 10 l gazu chyba ok?? Więc dlaczego kolega uważa, że 10l gazu jest mniej oszczędne jak 6,7 l diesla:):)
??
Dzięki za odpowiedź!:) - ale i tak nie chce mi się wierzyć. Akurat tu jestem jak "niewierny Tomasz":)
mjsystem - 07-06-2011, 08:56
RalfPi napisał/a: | Czy próbował Kolega "zjeździć cały bak" odcinkami po 3km albo 10 km?? Bo ja zjeżdżam non-stop bak na odcinkach 8 i 15 km... I wychodzi mi 10 l gazu chyba ok?? Więc dlaczego kolega uważa, że 10l gazu jest mniej oszczędne jak 6,7 l diesla:):)
?? |
Drogi kolego RalfPI.
Nie porównujmy stylów zycia i dojazdu do pracy. Ja nie jeżdzę zawsze tą samą trasą. Nie porównuję ile kto ma do pracy, nie wiem ile pali auto na takich odległosciach, bo po prostu nie mam takiej potrzeby
Druga rzecz to LPG... Hm ja nie mam gazu i chyba raczej nie założę, więc nie porównujmy aut i ich spalania.
[ Dodano: 07-06-2011, 08:58 ]
RalfPi napisał/a: | ale i tak nie chce mi się wierzyć. Akurat tu jestem jak "niewierny Tomasz |
Daleki jestem od udawadniania czegokolwiek. Tą formę konwersacji zostawiam sobie dla własnych klientów.
gzesiolek - 07-06-2011, 10:43
moze jednak wrocimy w tym watku do suchych faktow, bo zaczela sie dyskusja na tematy komu misiek pali za duzo, a komu za malo, a komu w sam raz i co kto uwaza za duze, normalne, niskie spalanie...
w sumie sam sie wpisalem w to OT, ale powolutku ten temat dla osob szukajacych info o spalaniu staje sie niestrawny...
mjsystem - 07-06-2011, 16:42
gzesiolek napisał/a: | w sumie sam sie wpisalem w to OT, ale powolutku ten temat dla osob szukajacych info o spalaniu staje sie niestrawny |
tez tak uważam, koniec OT
cabaniarz - 07-06-2011, 19:52
A ja się tak zastanawiam nad tym ecodrivingiem, czy to przypadkiem nie zamula silniczka Od paru dni staram się przestrzegać zasady, obroty <2tys i faktycznie po kompie widać co najmniej litr mniej Miasto ok.9litrów. Ale kurka nie wiem jak długo wytrzymam, strasznie to męczące
berladi - 07-06-2011, 20:24
Witam.Jak już kiedyś wcześniej zaznaczałem,mój misio pali średnio około 8,5 l/100km,zawsze co tankowanie,czyli co 600km.Zdarza się średnia poniżej,ale muszę się postarać.W zimie wzrasta do 9,5-10 l/100 km i nie jestem wstanie zejść niżej.Cały czas mowa o odcinkach dziennych około 2*20 km w różnych warunkach,ale na pewno nie można tego nazwać trasą.
Muszę się pochwalić także posiadaniem w dawnych czasach Polonezem 1,6 GLI.Jedno jest pewne nie posiadał komputera wskazującego chwilowe spalanie.
Znajomy posiada inny wyrób japońskiej myśli technicznej o zbliżonej mocy i w podobnych warunkach pali mu podobnie.Na trasie mniej,ale ma 6 stopniową skrzynię.
Wiele też zależy od specyfiki miasta.
mjsystem - 08-06-2011, 09:11
berladi napisał/a: | Wiele też zależy od specyfiki miasta. |
Dokładnie. Zauwazyłem tę specyfikę juz dawno. Ruszanie ze świateł powoduje przyrost spalania i to sporo.
cabaniarz napisał/a: | A ja się tak zastanawiam nad tym ecodrivingiem, czy to przypadkiem nie zamula silniczka Od paru dni staram się przestrzegać zasady, obroty <2tys i faktycznie po kompie widać co najmniej litr mniej Miasto ok.9litrów. Ale kurka nie wiem jak długo wytrzymam, strasznie to męczące |
Daj spokój z eco Auto jest dla Ciebie a nie odwrotnie. Jeździc trzeba "normalnie". Wiadomo, że jak "pociśniesz to spali więcej. Nie dajmy się zwariować
Lancerek jest jaki jest i już. Miłość jest slepa i nie patrzy ile "spożywa jedzenia" nasz obiekt pożądania
matti_04 - 09-06-2011, 08:40
Witam.
Trasa Śląsk - Pomorze, trasa mieszana - miasto, wieś, ograniczenie, droga krajowa, 530 km, spalanie 7,3 l. (sprawdzone przy tankowaniu), przy normalnej jeździe, bez wielkich szaleństw pozdrawiam aha, i nie była to jazda na osiągnięcie minimalnego spalania
Student - 09-06-2011, 13:38
Czyli pali jak smok.
MartinMM - 09-06-2011, 14:51
matti_04 napisał/a: | nie była to jazda na osiągnięcie minimalnego spalania | i tak właśnie powinniśmy mówić odnośnie spalania 1.8 Ja potrafiłem wyciągnać z auta 5.8, ale kto tak jezdzi na codzienn ?
Średnie spalanie w tym autko to 7.5 L/100.
Arecki_Lancerek - 10-06-2011, 12:45
a ile wyciagacie w miescie
ja jezdzac normalnie jak zawsze to wychodze 11 ale teraz jezdzac oszczednie a nawet bardzo oczczednie zjechalem do prawie 9
cabaniarz - 10-06-2011, 16:33
Arecki_Lancerek napisał/a: | a ile wyciagacie w miescie
ja jezdzac normalnie jak zawsze to wychodze 11 ale teraz jezdzac oszczednie a nawet bardzo oczczednie zjechalem do prawie 9 |
u mnie praktycznie to samo, i myślę, że te 9 to jest max jaki można osiągnąć w mieście
|
|
|