To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Hugo - 29-01-2015, 07:47

bialyjayz napisał/a:
skoro nic nie puka oraz brak luzów na tulejach niema sensu grzebać i szukać dziury w całym
I tak trzymać.
bialyjayz napisał/a:
czyżby zawieszenia w Naszych Misiakach było, aż tak niezawodne ?
Teoretycznie tak, w praktyce bywa różnie :wink:
Marcino - 29-01-2015, 08:24

Hugo napisał/a:
bialyjayz napisał/a:
czyżby zawieszenia w Naszych Misiakach było, aż tak niezawodne ?
Teoretycznie tak, w praktyce bywa różnie

Ja tak mogę powiedzić tylko o tylnym zawieszeniu, żadnych tulei nie wymieniałem jeszcze

skobalt - 30-01-2015, 20:16

Panowie jeśli na przeglądzie amortyzatory miały po 70-75% i jeden z amortyzatorów jest lekko mokry to znaczy, że są do wymiany???
Bizi78 - 30-01-2015, 20:34

Jeśli amor popuszcza olej to do wymiany oba na osi.
Różnica na osi może być do 10%, tak mi kiedyś powiedziano na przeglądzie :wink: .

Hugo - 30-01-2015, 22:20

skobalt napisał/a:
jeden z amortyzatorów jest lekko mokry to znaczy, że są do wymiany???
To znaczy, że jest szmelc.
skobalt - 30-01-2015, 23:42

Hugo a dlaczego koniecznie Kyb ultra SR a nie Tokico??? Możesz się wypowiedzieć na ten temat?
Dodam, że na stronie iParts.pl Kyb ultra SR przód 183 zł a tył 165 zł chyba dobra cena?

bialyjayz - 31-01-2015, 01:11

skobalt napisał/a:
Dodam, że na stronie iParts.pl Kyb ultra SR przód 183 zł a tył 165 zł chyba dobra cena?

dalej nie rozumiem dlaczego kyb ultra przód droższy niż tył ?

Hugo - 31-01-2015, 21:00

skobalt napisał/a:
na stronie iParts.pl Kyb ultra SR przód 183 zł a tył 165 zł chyba dobra cena?
Bardzo dobra. Bierz póki są jeszcze dostępne. Okresowo ich dostępność jest nawet zerowa (szczególnie przednich).
skobalt napisał/a:
Hugo a dlaczego koniecznie Kyb ultra SR a nie Tokico??? Możesz się wypowiedzieć na ten temat?
Sprawdziłem je u siebie i są świetne. Po prawie dwóch latach działają i wyglądają jak nowe, mimo zawieszenia obniżonego o 40 mm i 17 calowych kół (dosłownie dzisiaj zakładałem zimówki-rychło w czas :wink: więc je pooglądałem).
bialyjayz - 01-02-2015, 10:44

sveno napisał/a:

bialyjayz napisał/a:
wystarczy jedna osoba na tylnim siedzeniu a nadkola prawie, że ocierają o opony,
to wina sprężyn. Sam amortyzator ma za zadanie tłumić ruch drgający, nie jest elementem nośnym, coś tam obciążenia statycznego przenosi, ale niewiele.

jestem właśnie po wymianie amorków, zaraz po wymianie poprosiłem dwie osobe razem ok.140-150kg by usiadły na tylnie siedzenia, amorki ledwo siadły, wcześniej wystarczyło 50kg i nadkola dosłownie zakrywały koła--w moim przypadku sprawdziło się
arturj123 napisał/a:

eremita napisał/a:
A skoro samochód tak siada to muszą byś sprężyny.

Jeśli uszkodzone amortyzatory to auto też siada

stare amory po zdjęciu w ogóle nie wysuwały się mimo tego, że nie miały żadnego oporu a co dopiero pod obciążeniem-także złom totalny :)
następnie udałem się na przejażdżkę drogą która zawsze stanowiła dla mojego zawieszenia nie lada wyzwanie, stuki i w ogóle zero komfortu- teraz cichutko a i dziurki wybiera nienagannie.:)
Jestem zadowolony :P
Dzięki za pomoc w znalezieniu tańszych części dla "eremita" oraz za wszelkie wskazówki innym forumowiczom :)

skobalt - 01-02-2015, 11:29

Panowie jeszcze jedno pytanie: Czy Kyb Ultra SM są tylko i wyłącznie produkcji Japońskiej???
Hugo - 01-02-2015, 12:36

skobalt napisał/a:
Czy Kyb Ultra SM są tylko i wyłącznie produkcji Japońskiej???
Tak.
KsiadzRobak - 02-02-2015, 08:57

bialyjayz napisał/a:
stare amory po zdjęciu w ogóle nie wysuwały się
bo olejowe tak mają - nawet nowe
bialyjayz - 03-02-2015, 21:48

KsiadzRobak napisał/a:

bialyjayz napisał/a:
stare amory po zdjęciu w ogóle nie wysuwały się
bo olejowe tak mają - nawet nowe

nowe z pudełka nie miały z tym problemu :)

skobalt - 03-02-2015, 22:26

No zakupiłem amorki Kyb Ultra SR. Jutro maja do mnie przyjechać. Hugo mam nadzieję, że się nie zawiodę. Tak jak już wcześniej pisałem jeden z przednich amortyzatorów jest mokry i pewnie nie trzyma jak trzeba. Poza tym jak wjadę w większe nierówności to buja autem, po odbiciu sprężyn wynosi auto w górę to chyba zasługa nietrzymających amortyzatorów???
KsiadzRobak - 04-02-2015, 07:59

bialyjayz napisał/a:
nowe z pudełka nie miały z tym problemu
olejowe?