[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Hugo - 29-01-2015, 07:47
bialyjayz napisał/a: | skoro nic nie puka oraz brak luzów na tulejach niema sensu grzebać i szukać dziury w całym | I tak trzymać. bialyjayz napisał/a: | czyżby zawieszenia w Naszych Misiakach było, aż tak niezawodne ? | Teoretycznie tak, w praktyce bywa różnie
Marcino - 29-01-2015, 08:24
Hugo napisał/a: | bialyjayz napisał/a:
czyżby zawieszenia w Naszych Misiakach było, aż tak niezawodne ?
Teoretycznie tak, w praktyce bywa różnie |
Ja tak mogę powiedzić tylko o tylnym zawieszeniu, żadnych tulei nie wymieniałem jeszcze
skobalt - 30-01-2015, 20:16
Panowie jeśli na przeglądzie amortyzatory miały po 70-75% i jeden z amortyzatorów jest lekko mokry to znaczy, że są do wymiany???
Bizi78 - 30-01-2015, 20:34
Jeśli amor popuszcza olej to do wymiany oba na osi.
Różnica na osi może być do 10%, tak mi kiedyś powiedziano na przeglądzie .
Hugo - 30-01-2015, 22:20
skobalt napisał/a: | jeden z amortyzatorów jest lekko mokry to znaczy, że są do wymiany??? | To znaczy, że jest szmelc.
skobalt - 30-01-2015, 23:42
Hugo a dlaczego koniecznie Kyb ultra SR a nie Tokico??? Możesz się wypowiedzieć na ten temat?
Dodam, że na stronie iParts.pl Kyb ultra SR przód 183 zł a tył 165 zł chyba dobra cena?
bialyjayz - 31-01-2015, 01:11
skobalt napisał/a: | Dodam, że na stronie iParts.pl Kyb ultra SR przód 183 zł a tył 165 zł chyba dobra cena? |
dalej nie rozumiem dlaczego kyb ultra przód droższy niż tył ?
Hugo - 31-01-2015, 21:00
skobalt napisał/a: | na stronie iParts.pl Kyb ultra SR przód 183 zł a tył 165 zł chyba dobra cena? | Bardzo dobra. Bierz póki są jeszcze dostępne. Okresowo ich dostępność jest nawet zerowa (szczególnie przednich). skobalt napisał/a: | Hugo a dlaczego koniecznie Kyb ultra SR a nie Tokico??? Możesz się wypowiedzieć na ten temat? | Sprawdziłem je u siebie i są świetne. Po prawie dwóch latach działają i wyglądają jak nowe, mimo zawieszenia obniżonego o 40 mm i 17 calowych kół (dosłownie dzisiaj zakładałem zimówki-rychło w czas więc je pooglądałem).
bialyjayz - 01-02-2015, 10:44
sveno napisał/a: |
bialyjayz napisał/a:
wystarczy jedna osoba na tylnim siedzeniu a nadkola prawie, że ocierają o opony,
to wina sprężyn. Sam amortyzator ma za zadanie tłumić ruch drgający, nie jest elementem nośnym, coś tam obciążenia statycznego przenosi, ale niewiele. |
jestem właśnie po wymianie amorków, zaraz po wymianie poprosiłem dwie osobe razem ok.140-150kg by usiadły na tylnie siedzenia, amorki ledwo siadły, wcześniej wystarczyło 50kg i nadkola dosłownie zakrywały koła--w moim przypadku sprawdziło się
arturj123 napisał/a: |
eremita napisał/a:
A skoro samochód tak siada to muszą byś sprężyny.
Jeśli uszkodzone amortyzatory to auto też siada |
stare amory po zdjęciu w ogóle nie wysuwały się mimo tego, że nie miały żadnego oporu a co dopiero pod obciążeniem-także złom totalny
następnie udałem się na przejażdżkę drogą która zawsze stanowiła dla mojego zawieszenia nie lada wyzwanie, stuki i w ogóle zero komfortu- teraz cichutko a i dziurki wybiera nienagannie.:)
Jestem zadowolony
Dzięki za pomoc w znalezieniu tańszych części dla "eremita" oraz za wszelkie wskazówki innym forumowiczom
skobalt - 01-02-2015, 11:29
Panowie jeszcze jedno pytanie: Czy Kyb Ultra SM są tylko i wyłącznie produkcji Japońskiej???
Hugo - 01-02-2015, 12:36
skobalt napisał/a: | Czy Kyb Ultra SM są tylko i wyłącznie produkcji Japońskiej??? | Tak.
KsiadzRobak - 02-02-2015, 08:57
bialyjayz napisał/a: | stare amory po zdjęciu w ogóle nie wysuwały się | bo olejowe tak mają - nawet nowe
bialyjayz - 03-02-2015, 21:48
KsiadzRobak napisał/a: |
bialyjayz napisał/a:
stare amory po zdjęciu w ogóle nie wysuwały się
bo olejowe tak mają - nawet nowe |
nowe z pudełka nie miały z tym problemu
skobalt - 03-02-2015, 22:26
No zakupiłem amorki Kyb Ultra SR. Jutro maja do mnie przyjechać. Hugo mam nadzieję, że się nie zawiodę. Tak jak już wcześniej pisałem jeden z przednich amortyzatorów jest mokry i pewnie nie trzyma jak trzeba. Poza tym jak wjadę w większe nierówności to buja autem, po odbiciu sprężyn wynosi auto w górę to chyba zasługa nietrzymających amortyzatorów???
KsiadzRobak - 04-02-2015, 07:59
bialyjayz napisał/a: | nowe z pudełka nie miały z tym problemu | olejowe?
|
|
|