To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

sveno - 04-02-2015, 08:51

KsiadzRobak, wszystkie amortyzatory mają olej, wszystkie!
bialyjayz - 04-02-2015, 09:24

KsiadzRobak napisał/a:

bialyjayz napisał/a:
nowe z pudełka nie miały z tym problemu
olejowe?

gazzuzo +olej :P

KsiadzRobak - 04-02-2015, 09:34

bialyjayz - dla tych z gazem to normalne, pisałem o czystych olejakach
bialyjayz - 04-02-2015, 19:17

KsiadzRobak napisał/a:
bialyjayz - dla tych z gazem to normalne, pisałem o czystych olejakach

to jaka jest ich zasada działania skoro nie wysuwają się w ogóle ? Muszą wkońcu jakoś amortyzować jak sama nazwa wskazuje...

Hugo - 04-02-2015, 19:43

bialyjayz napisał/a:
to jaka jest ich zasada działania skoro nie wysuwają się w ogóle ?
Akurat to, że się nie wysuwają nie ma żadnego znaczenia. Amortyzator jest sprawny gdy podczas ściskania tłoczyska i nagłego szarpnięcia w górę stawi duży opór i nie pozwoli tłoczysku wysunąć się w górę.
eremita - 04-02-2015, 22:40

Dokładnie można powiedzieć że amor dopycha koło do podłoża, już kiedyś jechałem za samochodem co tylne koło podskakiwało jak piłeczka do ping-ponga :roll:
Ale też miałem przyjemność jechać samochodem w którym nie działał żaden amor, niezły ubaw jak ruszasz przód wyrywa do góry, jak hamujesz nurkuje tyle że po tym bujał się jak kołyska przez chwilę :shock: i tak sobie jechałem jak w fotelu bujanym :mrgreen:

KsiadzRobak - 05-02-2015, 07:50

bialyjayz napisał/a:
to jaka jest ich zasada działania skoro nie wysuwają się w ogóle ?
mniej więcej jak pasy bezpieczeństwa - powoli możesz wysuwać, ale szybko nie :)
bialyjayz - 05-02-2015, 09:23

KsiadzRobak napisał/a:
mniej więcej jak pasy bezpieczeństwa - powoli możesz wysuwać, ale szybko nie

ahm :)

piotr28 - 15-02-2015, 15:09
Temat postu: poduszka amortyzatora
Witam serdecznie.Chcialbym Was dopytac o gorne mocowanie amortyzatora w kombi z nivomatami.Po przeczytaniu wszystkich stron tego tematu nie moge dojsc do tego i nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy gorne poduchy od nivo pasuja do zwyklych amortyzatorow i sprezyn.Jedni pisza ze wymienili i mocowania zostaly,drudzy ze trzeba wymienic...Bede zmienial nivo na amory kayaby excel g i sprezyny Jamexa.Niedawno zmienilem nivo na drugie uzywane nivo ale tez sie juz wykonczyly i to nie ma sensu.Takze prosze Was o konkretna odpowiedz czy moga zostac oryginalne poduszki,bo kupno nowych wcale tanie nie jest.chodzi oczywiscie o caly komplet z metalowym talerzykiem a nie sam zetaw naprawczy w postaci gumek i calej reszty.
Serdecznie pozdrawiam.

komarsnk - 15-02-2015, 16:02

piotr28, mocowanie pasuje, guma pasuje, talerzyki pasują. Dwie rzeczy nie pasują w 100% : to odbój bo ma lekko za dużą średnicę ale moim zdaniem można taki zostawić bo w razie czego spełni swoją rolę oraz osłona amortyzatora ale mieści się w sprężynie więc... :)
piotr28 - 15-02-2015, 16:08

Serdecznie Ci dziekuje kolego.Uratowales moj wieczor,bo zamiast isc z kobietą na spacer to slecze przy kompie caly dzien i czytam i czytam :P i coraz wiecej nic nie wiem :P Rozwiales moje watpliwosci.Pozdrawiam.Dzieki :D
rychuuu - 18-02-2015, 18:00

Także się przyłącze do kolegi powyżej, bo już 2 raz kupiłem używane NIVO i 3-ci raz tego błędu nie zrobię.. w moim combi..

Coś trzeba przerabiać/wymieniać przy wsadzaniu nowych zwykłych amortyzatorów?
Rozumiem, że musi być cały nowy kpl (amortyzatory + sprężyny)
(z jakiego modelu dobierać? jakiś przykład dobrych miękkich amorków + sprężyn podacie?),
czy mocowanie dolne jest P&P? bo rozumiem, że góra pasuje,
wnioskując po Twojej wypowiedzi komarsnk...

komarsnk - 18-02-2015, 23:16

Ja jak zmieniałem na zwykłe amorki to kupiłem tylko sprężyny i amory - reszta pasowała w 99%
rychuuu - 19-02-2015, 00:27

Podpowiedz mi prosze od jakiego modelu kupowales? Ktory rok?
komarsnk - 19-02-2015, 15:29

Jak to od jakiego modelu :)
Od Galanta kombi z zawieszeniem bez samopoziomowania :)
Rocznik bez znaczenia niemniej najbezpieczniej szukać w rocznikach poliftowych :)