To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Hugo - 30-08-2016, 16:06

wilk88, WD-40 w krótkim czasie spotęguje stuki, bo poprzykleja się piach i kurz.
lukiqw - 30-08-2016, 18:59

Siema czy ktoś wie skąd mogą wydobywać się te dzwięki?
https://www.youtube.com/watch?v=9txiKx3eX_w

andpul - 31-08-2016, 09:09

Tuleja wahacza. Dokładnie to dolny prosty.
Spryskaj WD, na jakiś czas przestanie skrzypieć.

komarsnk - 31-08-2016, 12:28

lukiqw, jak dla mnie to skrzypi sworzeń wahacza dolnego prostego. Zdiagnozuj to szybko to jeśli tak to jego wypięcie nastąpi w niedalekiej przyszłości. Skutki są łatwe do przewidzenia
artufcb - 31-08-2016, 17:36

To pomóżcie i mi.

Całe zawieszenie nowe, z tyłu poliuretany ok 50kkm przebiegu, z przodu wahacze dokuji, łączniki dokuji ok 10kkm. Amortyzatory przód ok 10kkm kyb i tył 20kkm kyb. Końcówki, drążki ctr ok 35kkm. Tuleje stabilizatora poliuretany. Na każdym przeglądzie nikt nie widzi żadnych luzów, wszystko sztywne. A jak wjade na jakąś łataną drogę czy po prostu nie równa to wszystko się tłucze. Nie ma pojedynczych stuków, tylko zawieszenie pracuje mega głośno. Jakbym jechał taczka z kamieniami.

Pojedyncze stuki występują (jeśli można nazwać to stukami) tylko na poprzecznych nierównościach, np łączenia asfaltu jakieś mniej dokładne. Na progach zwalniających tego nie ma.

Czy ja za dużo wymagam?

lukiqw - 31-08-2016, 18:26

U mnie też na stacji diagnostycznej nie znaleźli żadnych luzów, dopiero gdy pojechałem do mechanika i dali mi auto na podnośnik okazało się ,że są luzy i wahacz dolny do wymiany, diagnosta tego nie wykrył.. Mam nadzieje ,że po wymianie nie będzie skrzypiał.
komarsnk - 31-08-2016, 19:13

artufcb, maska na zawiasach nie stuka?
artufcb - 31-08-2016, 19:49

Sprawdze. Jeśli tak to jak naprawić?
Krzyzak - 31-08-2016, 22:27

A jak naciśniesz hamulce to stukanie ustaje?
artufcb - 31-08-2016, 23:58

Raczej nie, ale sprawdze czy to zaciski.
andpul - 01-09-2016, 16:28

lukiqw, na tym filmiku masz pokazane co może wydawać takie dźwięki.
https://www.youtube.com/watch?v=a9kQxpsXC0Y
U siebie psiknąłem na tuleję wd i przestało skrzypieć, chociaż wiem że uśpiłem problem na chwilę. A powiem Ci szczerze, że u mnie tak głośno skrzypiało, że ludzie na chodniku mieli tęgie miny.
Pozdrawiam

Krzyzak - 01-09-2016, 22:35

to co pokazałeś na filmie nie ma prawa się tak ruszać - przecież taki ruch oznacza zerwane tule metalowo-gumowe
andpul - 01-09-2016, 23:20

A na filmie się rusza i wydaje dźwięki zbliżone do tych co są u lukiqw :wink:
Jak będę demontować wahacz do z ciekawości sprawdzę czy da radę tak nim pomachać

Michał94 - 14-10-2016, 15:43

Siemka, sprawa wygląda następująco: podczas ruszania, zatrzymywania się słyszę trzaski gdzieś z przodu, czasami pojawiają się one podczas skrętu kół i chyba słychać je z lewej strony.
Wszystkie wahacze z lewej strony są nowe i nowe są też oba łączniki stabilizatora CTRy.
Dodatkowo jeśli stoję i kręcę kierownicą to słyszę delikatne pukanie w tylnym zawieszeniu, to będą łączniki i gumy stabilizatora?

Hugo - 14-10-2016, 20:39

Michał94, do sprawdzenia zaciski hamulcowe. Mogą być po prostu do czyszczenia lub gruntownej regeneracji. Masz dwutłoczkowe?
Michał94 napisał/a:
Dodatkowo jeśli stoję i kręcę kierownicą to słyszę delikatne pukanie w tylnym zawieszeniu, to będą łączniki i gumy stabilizatora?
Jesteś pewien że z tyłu? Może dźwięk niesie się po karoserii i faktycznie pochodzi z przodu. W tylnym zawieszeniu w tym aucie w 99% pierwsze padają łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora są niemal wieczne.