Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Juiceman - 13-07-2016, 08:47
Kondolencje
| Hugo napisał/a: | | deejay napisał/a: | | Będziesz grzeczny to wgram J.Angielski | Jak? | Cytat: | | I skasuj sobie kontrolke serwisu oleju | Jak wyżej | deejay napisał/a: | | Jak coś to dzwoń jutro po 12:00 to ogarniemy to na telefon | Postaram się, ale nie wiem co na to żona. Ostatnio stwierdziła, że non stop łażę z telefonem przy uchu... Jakby co mogę dzwonić np. we wtorek?
Poprzedniego posta w sumie nie skończyłem, bo przyszła burza i musiałem wszystko powyłączać.
Co do renówki to ostatnio wali ją coraz bardziej, bo po odpaleniu silnika rano pokazuje czerwony komunikat STOP i na wyświetlaczu: "CREVAISON CHANGER ROUE", czyli przebicie i zmiana koła. Tylko, że tydzień temu dopompowałem wszystkie koła zgodnie z instrukcją na drzwiach kierowcy Najlepsze jest to, ze jak świeci się STOP, to zazwyczaj nie świeci się na pomarańczowo SERVICE (który świeci się zawsze gdy nie świeci się STOP). Jak odpalam auto w ciągu dnia to STOP przeważnie się nie zapala (co koło łapie powietrze przez oponę? ), ale zapala się SERVICE W ogóle nie przejmuję się żadnymi komunikatami w tym aucie, bo gdybym się przejmował to mógłbym je jedynie odpalić na parkingu i tyle. Zapinam pasy, nie przekraczam 60 km/h i jadę. Żona ma zakaz jazdy tym czymś. Wydawało mi się, że w razie czego przy 60 km/h, w pasach i z poduszkami nic wielkiego nie powinno mi się stać, ale zapomniałem, że świeci się kontrolka poduszek, więc nie działają A tak na poważnie to zadziwiająco wygodne jest to auto na 17 calowych kołach. Galant ma podobny komfort na 15-tkach i seryjnych sprężynach...
|
Jak będzieś miał choinke, a pewnie to nie uniknione w przedlifcie xd to oznaka, że któraś z tylnich lamp zgubiła mase... wówczas migacz będzie zapitalał Ci jakby się jakaś żarówka przepaliła.
U mnie auto ma zrobione 85kkm ? Rozrząd będzie trzeba wymienić bo 5 lat mineło... dodatkowo ostatnio jak jechałem tym ustrojstwem to przy włączonej klimie zaczął wydobywać się jakiś dym spod maski, a w aucie zaczeło walić ściekami czy czymś podobnym...
Także jak czasy będą lepsze i Bartek powie kiedy ma wolne terminy to będzie trzeba ogarnąć to. W żadnym japońcu nie miałem tylu usterek co w żelazku przez pół roku.
Krzyzak - 13-07-2016, 11:27
| Cytat: | | Jak sie stukaliście to albo masz 200 kg żywej wagi albo ta laguna była spawana z dwóch i coś się nie udało | wszystkie nowe z salonu a ważyłem wtedy 75 kg... wg mnie jest węższa w środku niż Galant; a silniki tam były 1.8b i 1.9d
| kabar napisał/a: | | nie wolno źle pisać o galantach hahhahaha. | bardzo śmieszne... tu są dorośli ludzie, nie piszesz z fanatykami
Krzyzak - 13-07-2016, 11:28
| Juiceman napisał/a: | | W żadnym japońcu nie miałem tylu usterek co w żelazku przez pół roku. | u mnie to samo - tyle, że w Scenic; poprzednik (Kibloo) też się przy nim narobił...
Owczar - 13-07-2016, 12:47
Proponuję nie robić już tutaj OT. Założyłem osobny temat na takie porównania:
http://forum.mitsumaniaki...1477395#1477395
Jeśli mkm znajdzie chwilę, to może przenisie te wywody
Hugo - 18-08-2016, 22:42
Żeby nie było, że nic się nie dzieje.
Galant wrócił od blacharza i wziąłem się za konserwację tylnych nadkoli i wnęk za nimi od strony bagażnika. Wszystko oczyszczone, wydłubana ile się dało fabryczna gąbka spomiędzy nadkola wewnętrznego i zewnętrznego, ślady korozji usunięte, podkład epoksydowy (2 warstwy) i na to Noxudol 750:
Jak odparował rozpuszczalnik nadkola tylne, wnęki za nimi, błotniki tylne od wewnątrz i pas tylny z okularami lamp wygłuszone Noxudolem 3100:
Wygłuszona matami butylowymi GMS pod i nad oryginalnym filcem podłoga pod nogami kierowcy i pasażera z przodu:
Wygłuszony matami butylowymi i pianką kauczukową grubości 6 mm bagażnik:
Na koniec wymienione uszczelki szyb w przednich drzwiach na flokowane. Wymiana bez konieczności demontażu szyb Wkurzały mnie strasznie te przyklejające się szyby po dłuższym czasie bez otwarcia. Każdy normalny samochód ma te uszczelki poflokowane wewnątrz, nawet Space Star przed liftem. W sumie to chyba tylko w Galancie widziałem zwykłe bez floku
Jutro sprzątanie i odtłuszczanie wnęki na koło zapasowe i podłogi w kabinie i wpadnie takie samo wygłuszenie.
W sobotę montaż sterownika składanych/rozkładanych lusterek i domykania szyb i czekam na termin u lakiernika.
Hugo - 19-08-2016, 22:44
Dzisiaj ogarnięta podłoga w kabinie, najpierw odkurzenie, odtłuszczenie i maty butylowe:
I pianka kauczukowa o grubości 6 mm (dobrze, że nie wziąłem grubości 9 mm, bo wykładzina podłogowa nieco odstawała i był problem z montażem kilku elementów):
I klapie tylnej też nie przepuściłem, piankę nakleję po lakierowaniu, bo musi być dostęp do śrub od blendy
Jutro montaż sterownika do składania/rozkładania lusterek i domykania szyb.
WreX - 20-08-2016, 11:44
Jestem ciekaw jaka będzie różnica po tej całej akcji z wygłuszaniem i ile KG przytyje Twoje auto
Bizi78 - 20-08-2016, 11:48
A ja jestem ciekawy, w którym muzeum będziemy mogli wkrótce oglądać galanta Hugo .
Hugo - 20-08-2016, 11:51
No maty butylowe trochę ważą. Pianka kauczukowa praktycznie nic. Myślę, że z 30 kg wagi dostanie.
Mam nadzieję, że do muzeum mu jeszcze daleko
vrangsinn - 20-08-2016, 11:55
jeden z moich ulubionych projektów...fajne autko juz jest i sie tworzy...szkoda ze automat...
ja ze swoim troche w polu, ale plany całkiem podobne...z malymi różnicami...
deejay - 20-08-2016, 12:46
| WreX napisał/a: | Jestem ciekaw jaka będzie różnica po tej całej akcji z wygłuszaniem i ile KG przytyje Twoje auto |
U mnie poziom hałasu obniżył sie jak dobrze pamiętam ok 3 dB , a auto przytyło ok 200 Kg
WreX - 20-08-2016, 13:19
deejay, może i liczba nie jest oszałamiająca (poza wagą ;p), ale jak wrażenia "odsłuchowe" w sensie podczas jazdy była znacząca różnica?
Poza tym Hugo jeszcze te uszczelki wymieniał.
deejay - 20-08-2016, 14:16
| WreX napisał/a: | deejay, może i liczba nie jest oszałamiająca |
Ale pamiętaj że każde 2 dB to prawie dwa razy ciszej
Hugo - 20-08-2016, 14:44
vrangsinn, tylko A/T
200 kg Co wygłuszałeś?
deejay - 20-08-2016, 15:03
Wszystko , oprócz dachu mata bitumiczną i jak wiadomo mało nie ważą
|
|
|