To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Juiceman - 13-07-2016, 08:47

Kondolencje :D

Hugo napisał/a:
deejay napisał/a:
Będziesz grzeczny to wgram J.Angielski
Jak? :D
Cytat:
I skasuj sobie kontrolke serwisu oleju
Jak wyżej :mrgreen:
deejay napisał/a:
Jak coś to dzwoń jutro po 12:00 to ogarniemy to na telefon
Postaram się, ale nie wiem co na to żona. Ostatnio stwierdziła, że non stop łażę z telefonem przy uchu... Jakby co mogę dzwonić np. we wtorek?

Poprzedniego posta w sumie nie skończyłem, bo przyszła burza i musiałem wszystko powyłączać.
Co do renówki to ostatnio wali ją coraz bardziej, bo po odpaleniu silnika rano pokazuje czerwony komunikat STOP i na wyświetlaczu: "CREVAISON CHANGER ROUE", czyli przebicie i zmiana koła. Tylko, że tydzień temu dopompowałem wszystkie koła zgodnie z instrukcją na drzwiach kierowcy :shock: Najlepsze jest to, ze jak świeci się STOP, to zazwyczaj nie świeci się na pomarańczowo SERVICE :mrgreen: (który świeci się zawsze gdy nie świeci się STOP). Jak odpalam auto w ciągu dnia to STOP przeważnie się nie zapala (co koło łapie powietrze przez oponę? :finga: ), ale zapala się SERVICE :axe: W ogóle nie przejmuję się żadnymi komunikatami w tym aucie, bo gdybym się przejmował to mógłbym je jedynie odpalić na parkingu i tyle. Zapinam pasy, nie przekraczam 60 km/h i jadę. Żona ma zakaz jazdy tym czymś. Wydawało mi się, że w razie czego przy 60 km/h, w pasach i z poduszkami nic wielkiego nie powinno mi się stać, ale zapomniałem, że świeci się kontrolka poduszek, więc nie działają :mrgreen: A tak na poważnie to zadziwiająco wygodne jest to auto na 17 calowych kołach. Galant ma podobny komfort na 15-tkach i seryjnych sprężynach...

Jak będzieś miał choinke, a pewnie to nie uniknione w przedlifcie xd to oznaka, że któraś z tylnich lamp zgubiła mase... wówczas migacz będzie zapitalał Ci jakby się jakaś żarówka przepaliła.

U mnie auto ma zrobione 85kkm ? Rozrząd będzie trzeba wymienić bo 5 lat mineło... dodatkowo ostatnio jak jechałem tym ustrojstwem to przy włączonej klimie zaczął wydobywać się jakiś dym spod maski, a w aucie zaczeło walić ściekami czy czymś podobnym...

Także jak czasy będą lepsze i Bartek powie kiedy ma wolne terminy to będzie trzeba ogarnąć to. W żadnym japońcu nie miałem tylu usterek co w żelazku przez pół roku.

Krzyzak - 13-07-2016, 11:27

Cytat:
Jak sie stukaliście to albo masz 200 kg żywej wagi albo ta laguna była spawana z dwóch i coś się nie udało
wszystkie nowe z salonu a ważyłem wtedy 75 kg... wg mnie jest węższa w środku niż Galant; a silniki tam były 1.8b i 1.9d

kabar napisał/a:
nie wolno źle pisać o galantach hahhahaha.
bardzo śmieszne... tu są dorośli ludzie, nie piszesz z fanatykami
Krzyzak - 13-07-2016, 11:28

Juiceman napisał/a:
W żadnym japońcu nie miałem tylu usterek co w żelazku przez pół roku.
u mnie to samo - tyle, że w Scenic; poprzednik (Kibloo) też się przy nim narobił...
Owczar - 13-07-2016, 12:47

Proponuję nie robić już tutaj OT. Założyłem osobny temat na takie porównania:
http://forum.mitsumaniaki...1477395#1477395

Jeśli mkm znajdzie chwilę, to może przenisie te wywody ;)

Hugo - 18-08-2016, 22:42

Żeby nie było, że nic się nie dzieje.

Galant wrócił od blacharza i wziąłem się za konserwację tylnych nadkoli i wnęk za nimi od strony bagażnika. Wszystko oczyszczone, wydłubana ile się dało fabryczna gąbka spomiędzy nadkola wewnętrznego i zewnętrznego, ślady korozji usunięte, podkład epoksydowy (2 warstwy) i na to Noxudol 750:

Jak odparował rozpuszczalnik nadkola tylne, wnęki za nimi, błotniki tylne od wewnątrz i pas tylny z okularami lamp wygłuszone Noxudolem 3100:

Wygłuszona matami butylowymi GMS pod i nad oryginalnym filcem podłoga pod nogami kierowcy i pasażera z przodu:

Wygłuszony matami butylowymi i pianką kauczukową grubości 6 mm bagażnik:

Na koniec wymienione uszczelki szyb w przednich drzwiach na flokowane. Wymiana bez konieczności demontażu szyb :mrgreen: Wkurzały mnie strasznie te przyklejające się szyby po dłuższym czasie bez otwarcia. Każdy normalny samochód ma te uszczelki poflokowane wewnątrz, nawet Space Star przed liftem. W sumie to chyba tylko w Galancie widziałem zwykłe bez floku :?

Jutro sprzątanie i odtłuszczanie wnęki na koło zapasowe i podłogi w kabinie i wpadnie takie samo wygłuszenie.
W sobotę montaż sterownika składanych/rozkładanych lusterek i domykania szyb i czekam na termin u lakiernika.

Hugo - 19-08-2016, 22:44

Dzisiaj ogarnięta podłoga w kabinie, najpierw odkurzenie, odtłuszczenie i maty butylowe:

I pianka kauczukowa o grubości 6 mm (dobrze, że nie wziąłem grubości 9 mm, bo wykładzina podłogowa nieco odstawała i był problem z montażem kilku elementów):

I klapie tylnej też nie przepuściłem, piankę nakleję po lakierowaniu, bo musi być dostęp do śrub od blendy :wink:

Jutro montaż sterownika do składania/rozkładania lusterek i domykania szyb.

WreX - 20-08-2016, 11:44

Jestem ciekaw jaka będzie różnica po tej całej akcji z wygłuszaniem i ile KG przytyje Twoje auto :mrgreen:
Bizi78 - 20-08-2016, 11:48

A ja jestem ciekawy, w którym muzeum będziemy mogli wkrótce oglądać galanta Hugo 8) .
Hugo - 20-08-2016, 11:51

No maty butylowe trochę ważą. Pianka kauczukowa praktycznie nic. Myślę, że z 30 kg wagi dostanie.

Mam nadzieję, że do muzeum mu jeszcze daleko :wink:

vrangsinn - 20-08-2016, 11:55

jeden z moich ulubionych projektów...fajne autko juz jest i sie tworzy...szkoda ze automat... :twisted: :twisted:

ja ze swoim troche w polu, ale plany całkiem podobne...z malymi różnicami... :P

deejay - 20-08-2016, 12:46

WreX napisał/a:
Jestem ciekaw jaka będzie różnica po tej całej akcji z wygłuszaniem i ile KG przytyje Twoje auto :mrgreen:

U mnie poziom hałasu obniżył sie jak dobrze pamiętam ok 3 dB , a auto przytyło ok 200 Kg :P

WreX - 20-08-2016, 13:19

deejay, :roll: może i liczba nie jest oszałamiająca (poza wagą ;p), ale jak wrażenia "odsłuchowe" w sensie podczas jazdy była znacząca różnica?

Poza tym Hugo jeszcze te uszczelki wymieniał.

deejay - 20-08-2016, 14:16

WreX napisał/a:
deejay, :roll: może i liczba nie jest oszałamiająca

Ale pamiętaj że każde 2 dB to prawie dwa razy ciszej :wink:

Hugo - 20-08-2016, 14:44

vrangsinn, tylko A/T :D

200 kg :shock: Co wygłuszałeś?

deejay - 20-08-2016, 15:03

Wszystko , oprócz dachu mata bitumiczną i jak wiadomo mało nie ważą :wink: