[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
Juiceman - 30-03-2014, 22:02
milo napisał/a: |
Dunlop bluresponse 68 db |
Ciche ale na mokrym ponoć jest gorzej - to samo miałem w Yokohama na mokrym to jechałeś jak na lodzie...
fj_mike - 30-03-2014, 22:07
Juiceman napisał/a: | Ciche ale na mokrym ponoć jest gorzej - to samo miałem w Yokohama na mokrym to jechałeś jak na lodzie... |
Zawsze będziesz miał dylemat jazda na mokrym/dzięgi/hałas
Na coś musisz położyć nacisk, jakiś wymóg wyeliminować
milo - 30-03-2014, 22:27
Juiceman napisał/a: | Ciche ale na mokrym ponoć jest gorzej - to samo miałem w Yokohama na mokrym to jechałeś jak na lodzie... |
Na mokrym nie jest zle klasa A
Juiceman - 31-03-2014, 06:12
milo napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Ciche ale na mokrym ponoć jest gorzej - to samo miałem w Yokohama na mokrym to jechałeś jak na lodzie... |
Na mokrym nie jest zle klasa A |
Klasa A, a użytwkonicy co innego heh
Dobra reasumujmy do wyboru:
1. Continental ContiSportContact 5 - genialne właściwości jezdne - szybka ścieralność/cena
klasa E/C 71-72db
2. Toyo Proxes T1-R - dobre właściowości jezdne klasa G/E 71db
3. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 - klasa E/A 68db
4. Dunlop bluresponse klasa B/A 69 dB?
fredfm - 31-03-2014, 08:30
Toyo Proxes T1-R - starczyły mi na zaledwie 15 tys. km... Opona sama w sobie doskonała, rewelacyjna przyczepność na suchej, ciut gorsza na mokrej nawierzchni. Jedyne moje opony na których auto było prawie przyklejone do drogi, jednak ścieralność zdecydowanie za duża. Przy moich przebiegach to zaledwie pól sezonu letniego:(
malina_drizzt - 31-03-2014, 09:35
fredfm napisał/a: | Toyo Proxes T1-R - starczyły mi na zaledwie 15 tys. km... Opona sama w sobie doskonała, rewelacyjna przyczepność na suchej, ciut gorsza na mokrej nawierzchni. Jedyne moje opony na których auto było prawie przyklejone do drogi, jednak ścieralność zdecydowanie za duża. Przy moich przebiegach to zaledwie pól sezonu letniego:( |
Nowe opony?
W trakcie normalnej eksploatacji?
Do jakiej głębokości się zużyły?
Marcino - 31-03-2014, 11:32
malina_drizzt napisał/a: | fredfm napisał/a: | Toyo Proxes T1-R - starczyły mi na zaledwie 15 tys. km... Opona sama w sobie doskonała, rewelacyjna przyczepność na suchej, ciut gorsza na mokrej nawierzchni. Jedyne moje opony na których auto było prawie przyklejone do drogi, jednak ścieralność zdecydowanie za duża. Przy moich przebiegach to zaledwie pól sezonu letniego:( |
Nowe opony?
Do jakiej głębokości się zużyły? |
Jak ktoś zuzywa jedne na sezon to lepiej leżaki magazynowe kupic bo i tak się nie zestarzeją.
Zaczynam 4 ty sezona w Peugocie na nowych 16" Nokian H 205/55/16 XL, jest ich jeszcze 5-6mm, wiem bo mają oznaczenia na oponie od 8 do 0 przy czym pomiedzy 3-4 jest "kropla" czyli przestają być dobre na wodzie. Dałem za komplet 1000zl, opony były z poprzedniego roku produkcji.
Bamber - 31-03-2014, 11:49
Ja używałem Uniroyal RainExpert i RainSport i polecam bardzo. Te pierwsze typowe deszczówki.
malina_drizzt - 31-03-2014, 12:56
Ja jeżdżę na yokohamah już czwarty sezon.
Rocznie na letnich przejeżdżam od 12 do 15 tys. km.
Po pierwszym sezonie opony praktycznie nie wykazywały zużycia.
Obecnie zostało 5-6mm.
A jeżdżę po raczej kiepskich drogach i dosyć mocno napadam na zakręty dlatego nie wyobrażam sobie jak trzeba jeździć albo jak miękka
ewentualnie kiepska musi być opona żeby przetrwać tylko 15 tys. km.
fredfm - 31-03-2014, 13:30
malina_drizzt napisał/a: | fredfm napisał/a: | Toyo Proxes T1-R - starczyły mi na zaledwie 15 tys. km... Opona sama w sobie doskonała, rewelacyjna przyczepność na suchej, ciut gorsza na mokrej nawierzchni. Jedyne moje opony na których auto było prawie przyklejone do drogi, jednak ścieralność zdecydowanie za duża. Przy moich przebiegach to zaledwie pól sezonu letniego:( |
Nowe opony?
Do jakiej głębokości się zużyły? |
Zostało jakieś 3mm bieżnika.. Po toyo były dębica furio, bardzo wytrzymałe lecz śliskie.. od minionych wakacji wynalazek Dayton d320. Po założeniu myślałem że mi w jednym momencie wszystkie łożyska poleciały, niesamowicie głośne opony...
bialyjayz - 31-03-2014, 14:26
Bamber napisał/a: | Ja używałem Uniroyal RainExpert i RainSport i polecam bardzo. Te pierwsze typowe deszczówki. |
niewiem jak te pierwsze, ale co do drugich mogę się wypowiedzieć: miałem je w swoim CAO dokładnie UNIROYAL RainSport2 195/50/15 i stwierdzam z przykrością, że na deszcze się wg. mojej oceny nie sprawowały, co do przyczepności na suchej jezdni, super kleiło i jazda prawie jak po szynach
Fragu - 31-03-2014, 14:58
Ma ktoś jakieś opinie o Imperial Ecosport 205/50 R17 93 W XL ?
Wajcheusz - 31-03-2014, 21:43
Etykieta podawana przez producenta całkiem niezła,
cena też niczego sobie.
http://www.oponylux.pl/op...-17-93w-xl.html
Czy kupujesz taniej?
Bartekkita - 31-03-2014, 21:46
Widzę, że trochę przewinęło się o Falkenach. To ja również je polecam! Mam od zeszłego roku nówki FK453 205/50 r17 93Y(na zeszły rok najnowszy i chyba najwyższy model tego producenta, najmniejszy dostępny rozmiar 17"). Jeżeli chodzi o komfort jazdy to raczej średnio, poziom hałasu przyzwoity, ale trakcje zapewniają b.dobrą zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni. Zużycie po 10 tys jest marginalne mam jeszcze resztkę tych "wystających włosków". No i w moim rozmiarze za te pieniądze nie było konkurencji.
Cezar - 31-03-2014, 22:34
Na Oponeo 174zl sztuka
|
|
|