[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Marcino - 28-10-2012, 17:09
| 2pac napisał/a: | | Marcino napisał/a: |
A to to ma być??? Splot węży..? |
wąż pod wpływem temperatury zmienia swą długość, to jest tzw. kompensacja temperaturowa |
I robi za puszkę rezonansową..:) DObre, dobre, i to jeszcze w VR4..
2pac - 28-10-2012, 21:23
| Marcino napisał/a: | | 2pac napisał/a: | | Marcino napisał/a: |
A to to ma być??? Splot węży..? |
wąż pod wpływem temperatury zmienia swą długość, to jest tzw. kompensacja temperaturowa |
I robi za puszkę rezonansową..:) DObre, dobre, i to jeszcze w VR4.. |
polscy gazownicy jeszcze nie znają tej technologi, u Nas ciągle uważają, że krótkie przewody to najlepsze rozwiązanie
Tomek - 04-12-2012, 08:34
wow, temat o LPG spadł na 3 stronę, od 1,5 miesiąca nikt nie pytał jaką instalacje do V6?
ale do rzeczy
od niedawna zauważyłem lekkie szarpnięcie w momencie przełączania z PB na LPG
trwa to dosłownie ułamek sekundy, ale irytuje, zwłaszcza jak się jedzie 120 kmh (mam tak, że jak wyjeżdżam z pracy, to po ok. 500 metrach wlatuje na autostradę)
wygląda to tak jakby przez tą chwilkę miał jakąś dziurę w zasilaniu paliwa
próbowałem przełączyć z powrotem na PB, potem na LPG, ale wtedy nie szarpie
instalacja BRC plug & drive
przebieg 219100 (w tym ok. 52000 na LPG)
filtr fazy ciekłej wymieniany przy 194700
filtr fazy lotnej wymieniany przy 207520
wymieniać filtry (mam już w zapasie FL02)
czy może jest do dupy ustawiona temperatura przełączania
Zhan - 04-12-2012, 08:44
tomek84, może masz nieszczelność w instalacji i po dłuższym postoju to co jest za elektrozaworem opróżnia się do zera. Wtedy zanim układ zostanie nabity właściwym ciśnieniem upływa ułamek sekundy, który może się tak objawiać
Tomek - 04-12-2012, 08:46
Zhan, dobry trop, posprawdzam
m6riano - 04-12-2012, 22:55
Zhan, możesz mieć chłopaku racje bo u mnie sie chy6ba gdzieś gaz ulatnia bo czasem jak postoi to zasmierdzi i też bywaja szarpnięcia..no teraz nie zaobserwowałem..ale kiedyś były..;-0
Tomek - 17-12-2012, 14:45
czy wymiana filtra fazy ciekłej to jest jakakolwiek filozofia?
czy jest to tak proste jak sie opisuje w necie ? i nawet ja to zrobie sam?
Owczar - 17-12-2012, 14:53
Tak, to nic skomplikowanego, ale zachowaj ostrożność.
Przede wszystkim najpierw odkręć lekko filtr i pozwól aby gaz wyciekał powoli. Jak już wszystko wycieknie, to odkręcasz, kontrolujesz uszczelkę, skręcasz i sprawdzasz szczelność. Ja stosuję starą metodę na bańki mydlane.
Tomek - 17-12-2012, 14:54
Owczar, dzięki
| Owczar napisał/a: | | i sprawdzasz szczelność. Ja stosuję starą metodę na bańki mydlane. |
a zapalniczką też można ??
Smilli - 17-12-2012, 14:56
Witam,
Czy ciężko jest przemontować instalacje z jednego 2.5 V6 do innego 2.5 V6? Da się to zrobić we własnym domowym zapleczu? (nie mam tu na myśli strojenia)
pozdrawiam
Owczar - 17-12-2012, 15:02
| tomek84 napisał/a: | a zapalniczką też można ?? |
Można, ale w niektórych przypadkach tylko raz Jak będzie nawet mały wyciek to poczujesz po zapachu No i rzecz jasna wymiana na wyłączonym zapłonie. Jak po poluzowaniu będzie wyciekał cały czas, to zakręć ręcznie zawór przy butli. Zdarza się, że elektrozawór przy butli może puszczać.
| Smilli napisał/a: | | Czy ciężko jest przemontować instalacje z jednego 2.5 V6 do innego 2.5 V6? Da się to zrobić we własnym domowym zapleczu? (nie mam tu na myśli strojenia) |
Więcej pracy niż przy montażu nowej, ale mniejsza o to, bo w świetle prawa nie możesz przełożyć instalacji. Ewentualnie jeśli dogadasz się z gazownikiem to część elementów będziesz mógł przerzucić.
Tomek - 17-12-2012, 15:04
| Owczar napisał/a: | | No i rzecz jasna wymiana na wyłączonym zapłonie. Jak po poluzowaniu będzie wyciekał cały czas, to zakręć ręcznie zawór przy butli. Zdarza się, że elektrozawór przy butli może puszczać. |
to znaczy, ze nie zawsze trzeba zakrecac zaworu przy butli?
Smilli - 17-12-2012, 15:04
bardziej mi chodzi o to, żeby przełożyć silnik na inny 2.5 V6 i wrzucić instalacje ze starego silnika
Owczar - 17-12-2012, 15:09
| tomek84 napisał/a: | | to znaczy, ze nie zawsze trzeba zakrecac zaworu przy butli? |
jeśli masz elektrozawór- a powinieneś mieć, to nie musisz. U siebie nie zakręcam.
[ Dodano: 17-12-2012, 15:10 ]
| Smilli napisał/a: | | bardziej mi chodzi o to, żeby przełożyć silnik na inny 2.5 V6 i wrzucić instalacje ze starego silnika |
Cała instalacja zostaje. Wymieniasz tylko blok. Kolektory też zostają ze starego. Strojenia w zasadzie też nie musisz robić, ale warto skalibrować.
Smilli - 17-12-2012, 15:29
| Owczar napisał/a: |
[ Dodano: 17-12-2012, 15:10 ]
| Smilli napisał/a: | | bardziej mi chodzi o to, żeby przełożyć silnik na inny 2.5 V6 i wrzucić instalacje ze starego silnika |
Cała instalacja zostaje. Wymieniasz tylko blok. Kolektory też zostają ze starego. Strojenia w zasadzie też nie musisz robić, ale warto skalibrować. |
okej dzięki, a jest różnica w blokach które miały AT od tych które miały MAN? Coś jeszcze przy wymianie bloku trzeba zmieniać?
|
|
|