To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 20-08-2016, 16:59

Ja mam maty bitumiczne tylko na drzwiach. Reszta to maty butylowe, które są dużo lżejsze od bitumicznych, więc takiego przyrostu wagi nie powinno być. W sumie to nie mogę się doczekać jazdy próbnej...
Wygłuszyłem porządnie jeszcze pewne miejsce, które przypadkowo odkryłem podczas rozbiórki Gala i na 99% stamtąd mógł pochodzić szum od przednich kół. Fabrycznie są tam szpary takie, że widać światło patrząc od wnętrza auta i nie ma żadnego wygłuszenia. Dodam również, że też stamtąd wydobywał się kurz spod deski rozdzielczej jadąc po piachu, miałem to w każdym Galu... Wszystko wokoło tych miejsc zakurzone...

WreX - 20-08-2016, 17:38

Hugo, aż mi przypomniałeś jak sobie przycisnąłem na szutrze i po chwili miałem we wnętrzu kurz, na początku myślałem że to dym a później myślałem, że mam dziurę w podłodze... To może pokaż te miejsca ;>
Hugo - 20-08-2016, 18:04

Hehe, nic z tego. Najpierw będą testy :P Zrobię fotki tych miejsc.
WreX - 20-08-2016, 18:18

Hugo, to czekamy ;p
telewizoor - 20-08-2016, 19:47

3dB to dwa razy ciszej. Też czekam na wrażenia odsłuchowe po wygłuszeniu :) Może się kiedyś szarpnę na taki zabieg :mrgreen:
Hugo - 20-08-2016, 20:48

A może jest jakaś aplikacja na smartfona, którą można zmierzyć dB podczas jazdy? Ktoś zmierzyłby poziom hałasu w swoim Galu sedanie na dobrych oponach i łożyskach :wink: bez wygłuszenia, a ja na tej samej aplikacji zmierzę po wygłuszeniu.
Krzyzak - 20-08-2016, 20:55

deejay napisał/a:
Ale pamiętaj że każde 2 dB to prawie dwa razy ciszej
2x ciszej to 10dB; 3dB to 0,707 wartości początkowej
Krzyzak - 20-08-2016, 20:59

Hugo napisał/a:
pewne miejsce, które przypadkowo odkryłem podczas rozbiórki Gala
zdjęcia!!!
deejay - 20-08-2016, 21:20

Hugo napisał/a:
A może jest jakaś aplikacja na smartfona, którą można zmierzyć dB podczas jazdy? Ktoś zmierzyłby poziom hałasu w swoim Galu sedanie na dobrych oponach i łożyskach :wink: bez wygłuszenia, a ja na tej samej aplikacji zmierzę po wygłuszeniu.

Jest pełno aplikacji np "SOUND METER PRO"

Gdzies w moim temacie miałem kilka pomiarów na trasie jak wygłuszałem swojego Galanta .

http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=1050

robertdg - 20-08-2016, 21:39

Hugo napisał/a:
No maty butylowe trochę ważą. Pianka kauczukowa praktycznie nic. Myślę, że z 30 kg wagi dostanie.
deejay napisał/a:
auto przytyło ok 200 Kg
Po takich zabiegach to trzeba szykować SWAP na mocniejszą jednostkę, bo auto już sie tak ciekawie nie będzie odpychac ;-)
Hugo - 20-08-2016, 21:49

robertdg napisał/a:
Po takich zabiegach to trzeba szykować SWAP na mocniejszą jednostkę, bo auto już sie tak ciekawie nie będzie odpychac
Da radę, w 99% sam jeżdżę :wink:
deejay - 20-08-2016, 22:11

Trochę poszperałem w temacie Gala i znalazłem odpowiedz o masie auta po wygłuszeniu :shock: http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=1215
Hugo - 20-08-2016, 22:42

Ja z audio to założyłem tylko radio 2din Clariona (w sumie dość ciężkie) i głośniki w tylne drzwi, LPG nie mam, maty butylowe są o dobrą połowę lżejsze od bitumicznych, więc myślę, że "przytył" o max. 120 kg :P
Stówa - 21-08-2016, 00:06

Też mnie to czeka za jakiś czas... Powiem Ci Hugo, że za Tobą ciężko nadążyć :P Narzucasz tempo niesamowite, ale dobrze, bo jest kogo gonić (chociaż mam z 3 okrążenia straty) Mój już wrócił! W temacie lepsze fotki niż na MMS :P
Hugo - 21-08-2016, 08:48

Śpieszę się jak mogę żeby mnie rdza nie wyprzedziła :mrgreen:
A tak na poważnie to gdybym miał więcej czasu to już dawno byłby skończony, a tak to już chyba 3 miesiąc jak stoi rozgrzebany. No ale nie zostało już wiele do zrobienia, tylko te terminy u lakiernika...