[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Hugo - 07-07-2012, 09:05
| DanielBogusz napisał/a: | | naprawy w galancie robię powoli i dla przyjemności | No to najprawdopodobniej podczas wymiany tarcz przyjemność się skończy. Lubią się zapiec na piaście A wtedy, ło matko
DanielBogusz - 07-07-2012, 12:08
Nie, to mnie nie wyprowadzi z równowagi, o pukam tu to tam i będzie ok tylko te nieszczęsne tłoczki, gdzie mogę kupić taki bajer żebym mógł je w razie potrzeby rozepchać? ?I jak to nazwać? No i co z ABS i TCL? Jakieś przewody tam idą, czy coś w tym stylu?
Tomii - 07-07-2012, 12:57
| DanielBogusz napisał/a: | | gdzie mogę kupić taki bajer żebym mógł je w razie potrzeby rozepchać? |
to jest dobry sprzęt do takich rzeczy
http://www.megamajster.pl...00mm-p71668.jpg
DanielBogusz - 07-07-2012, 13:39
Dzięki Ci wielkie, o to mi chodziło
WreX - 07-07-2012, 14:49
Wiem, że znowu męczę ale klocki się odezwały (dosłownie), na już muszę wymienić, tarczę na razie zostawiam, jak się wyjadą wchodzi komplet EBC, a teraz jakie klocki założyć tak doraźnie, żeby tarcze wymęczyć? Chodzi bardziej o jak najlepsze hamowanie.
arturj123 - 07-07-2012, 21:38
Jeśli chcesz tylko wymienić klocki, to nie ma tam nic trudnego. Odkręcasz dobrym kluczem (17 przód, 14 tył) jedną prowadnicę zacisku hamulcowego i wyciągasz klocki. Jednak jak ja i wielu właścicieli Galantów polecamy kompletny "serwis" hamulców, tj. sprawdzenie stanu tłoczków, osłon przeciwpyłowych zacisków, przeczyszczenie blaszek od mocowania klocków, uzupełnienie smaru w prowadnicach (wysokotemperaturowego), sprawdzenie stanu osłon prowadnic (membranek), ew. wymiana tarcz ham. i przeczyszczenie piasty oraz wymiana płynu hamulcowego. Chyba nic nie zapomniałem:)
Jeśli przy grzebaniu (koło w górze) przy hamulcach nie odpalasz silnika, to żadna kontrolka od ABS-u nie ma prawa się zapalić.
[ Dodano: 07-07-2012, 22:43 ]
Dużo osób poleca TRW
DanielBogusz - 07-07-2012, 21:52
Fajny pomysł z tym kompletnym przeglądem. Ogólnie to zamierzam na pewno wymienić tarcze i klocki z przodu i z tyłu / tarczo-bębny - przy okazji też z tyłu szczęki od ręcznego. Pozostałe zabiegi niewiele mi mówią, blaszki w lancerze to miałem nowe jak klocki kupowałem, z tłoczkiem po kupnie tej rozpórki problem zniknie mi już, tylko ten smar musiał będę nabyć, mam nadzieję, że to nie fortuna , osłony żadne nie są mi znane - nie wiem jak to wygląda, piastę chętnie porządnie oczyszczę i zabezpieczę, a płyn hamulcowy mam nie otwierany ATE, tylko nie wiem czy sam dam radę go wymienić, żebym nic nie zapowietrzył, może do tej czynności kogoś poproszę do pomocy. Dziękuję arturj123
arturj123 - 07-07-2012, 22:06
Smar oczywiście nie fortuna, rozkręcisz hamulce, zobaczysz co i jak, a potem razem z "Nami" dasz radę, jeśli nie to mechanik da radę, ale pamiętaj nie ma lipy!
Galant to taki samochód, w którym szczególnie trzeba dbać o hamulce.
fj_mike - 07-07-2012, 22:39
| arturj123 napisał/a: | | Galant to taki samochód, w którym szczególnie trzeba dbać o hamulce. |
Z jakiego powodu? Pomijając już tarcze ø256mm.
Hugo - 08-07-2012, 10:21
| fj_mike napisał/a: | | Z jakiego powodu? Pomijając już tarcze ø256mm. | Nawet tarcze 276 mm są za małe do tego auta, wszystko w hamulcach musi być perfekt, wtedy nie biją itd. Nawet Carismy mają tarcze hamulcowe o średnicy 281 mm. Paranoja.
Kamil_Ziomek - 08-07-2012, 20:42
Ja śmigam na 276x26 ( a właściwie zostało 24) zacisk jedno-tłoczkowy i już parę tysięcy mam spokój z biciem. Jeszcze tylko coś z tym nieszczęsnym korektorem siły hamowania bo tył jest strasznie słaby, a z przodu i tak ABS przeważnie popuszcza koła przy mocniejszym hamowaniu.
fj_mike - 08-07-2012, 21:06
| Hugo napisał/a: | | wszystko w hamulcach musi być perfekt |
Jak mają nie bić jak są albo katowane, albo na siedzą na krzywych piastach.
Trudno mi dzisiaj oceniać na ile badziewiane były Mikody a na ile wpływ na bicie miała piasta z nowym łożyskiem. Gdyby nie to, może i do dzisiaj by śmigały.
Hugo - 09-07-2012, 07:54
| fj_mike napisał/a: | | Jak mają nie bić jak są albo katowane, albo na siedzą na krzywych piastach | U mnie bily i biły dopóki nie... zregenerowałem tylnych zacisków Więc nie krzywe piasty, tarcze itd.
fj_mike - 09-07-2012, 21:07
| Hugo napisał/a: | U mnie bily i biły dopóki nie... zregenerowałem tylnych zacisków Więc nie krzywe piasty, tarcze itd. |
No tak, w innych markach hamulce są bezobsługowe
Hugo - 09-07-2012, 21:47
| fj_mike napisał/a: | | No tak, w innych markach hamulce są bezobsługowe | fj_mike ja nigdzie tego nie napisałem...
|
|
|