To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

fj_mike - 23-03-2015, 21:30

KsiadzRobak napisał/a:
Tak samo odboje i osłony.

Osłona jest trochę większa, może się oprzeć o sprężynę i nie będzie osłaniać tłoczyska amora.
Najlepiej jest wymienić osłonę, tak dla świętego spokoju.
Odbój jak wyżej.

Pabulon - 23-03-2015, 22:30

Witam
Zauważyłem że auto z przodu z lewej strony jakby stoi niżej. Zastanawiam się czy to wina sprężyn czy amortyzatorów. Zawieszenie mam i tak obniżone, sprężyny Eibach. Z drugiej strony lewy amortyzator się poci już od dobrego roku czasu. Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ?

W 90% przypadków jeżdżę sam, czy moje 95kg może to być powodem przechylenia się auta ? :D
Dobra, już wiem że tak czy siak czeka mnie wymiana amortyzatorów z przodu. Jakaś szybka porada jakie amortyzatory w przypadku gdy przód obniżony jest o 40mm ?

Hugo - 25-03-2015, 22:33

Pabulon napisał/a:
Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ?
Nie.
Pabulon napisał/a:
Jakaś szybka porada jakie amortyzatory w przypadku gdy przód obniżony jest o 40mm ?
Kayaba Ultra SR.
bialyjayz - 26-03-2015, 10:54

Hugo napisał/a:

Pabulon napisał/a:
Nie.

A jednak u mnie amor był totalnie zdezelowany, i wymiana na nowe lekko uniosła całość poza obrys opon ..... Więc ?

Juiceman - 26-03-2015, 13:23

bialyjayz napisał/a:
Hugo napisał/a:

Pabulon napisał/a:
Nie.

A jednak u mnie amor był totalnie zdezelowany, i wymiana na nowe lekko uniosła całość poza obrys opon ..... Więc ?

Więc i tak auto opadnie, możesz wsadzić sprężyny -30mm na normalny amorek i auto siądzie. :mrgreen:

bialyjayz - 26-03-2015, 13:31

Juiceman napisał/a:
Więc i tak auto opadnie, możesz wsadzić sprężyny -30mm na normalny amorek i auto siądzie.

jednak już nie do tego stopnia jak przy zużytych amorach te kilkanaście mm wyżej jak by nie patrzeć

Lipa - 28-03-2015, 14:13

Hugo napisał/a:
Pabulon napisał/a:
Nie.
Pabulon napisał/a:
Jakaś szybka porada jakie amortyzatory w przypadku gdy przód obniżony jest o 40mm ?
Kayaba Ultra SR.

Jeździsz na tych amorkach? Możesz opisać wrażenia? Gdzie kupowałeś? Mam u siebie do wymiany powoli i mam dylemat, czy powrócić do seryjnej wysokości, czy jednak kupić te Kayaby, bo naprawdę dobrze mi się jeździ na obniżonym zawiasie.

Hugo - 28-03-2015, 20:44

Lipa, wrażenia? Po prostu jeździ się bez zarzutu. Idealny kompromis pomiędzy "taczką", a "łajbą". Kupowałem gdzieś w sklepach internetowych, w 2 różnych, bo w żadnym nie mieli przednich i tylnych jednocześnie.
Lipa - 28-03-2015, 20:53

Teraz mam amortyzatory jakieś Delphi i po czterech latach wypadało by zmienić i dlatego tak się pytam:) Bo albo zostaję przy tym obniżeniu -40mm i dokupuję te KAYABY, albo wracam do serii i kupuję amorki plus sprężyny.
zimnylech - 29-03-2015, 17:07

Ja też nie dawno zamontowałem KYB Ultra SR (do tego czerwone H&R -30 przód) na tył. Fakt twardo ale kurcze auto już nie goni po drodze, lepiej przyspiesza bo nie siada no i komfort jazdy pasażerów się poprawił a jeżdżę do pracy w 5 z rylami więc 300 kg to lekko :)
KsiadzRobak - 30-03-2015, 08:02

Lipa napisał/a:
mam amortyzatory jakieś Delphi i po czterech latach wypadało by zmienić
Deplhi niestety nie popisało się jakością - znam wiele przypadków, że po roku nie było z nich co zbierać
a na obniżonym zawieszeniu, gdzie punkt pracy jest zupełnie inny to już ogólnie może być z nich śmietnik
istnieje ryzyko, że od 3 lat jeździsz na samych sprężynach :)

Pabulon - 30-03-2015, 19:43

Hugo napisał/a:
Pabulon napisał/a:
Nie.

Jednak tak. Wymieniłem amorki z przodu i auto mi się wyrównało czyli lewa strona podniosła się o jakieś 10 mm. Wcześniej był w tym miejscu totalny trup wylany. Zresztą oba nie wracały po ściśnięciu.

bialyjayz - 30-03-2015, 23:13

Pabulon napisał/a:
Jednak tak. Wymieniłem amorki z przodu i auto mi się wyrównało czyli lewa strona podniosła się o jakieś 10 mm. Wcześniej był w tym miejscu totalny trup wylany. Zresztą oba nie wracały po ściśnięciu.

kolejny dowód,na to że amorki jednak mają jakieś znaczenie na wysokość zawieszenia! Nie tylko sprężyny jak co niektórzy pisali ale także amory. :)

marek g - 07-04-2015, 11:51

Witam.Czy moze mi ktos podeslac rysunek przedniego mcphersona ?Z opisem czesci po polsku bo mam tam stuki przy skrecie kol i nie wiem jakie czesci wymienic..Przy okazji wymienie amortyzatory jakie polecacie...pozdrawiam
telewizoor - 07-04-2015, 11:55

http://student.agh.edu.pl...y/galant/33.pdf Niestety po angielsku.