[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
fj_mike - 23-03-2015, 21:30
KsiadzRobak napisał/a: | Tak samo odboje i osłony. |
Osłona jest trochę większa, może się oprzeć o sprężynę i nie będzie osłaniać tłoczyska amora.
Najlepiej jest wymienić osłonę, tak dla świętego spokoju.
Odbój jak wyżej.
Pabulon - 23-03-2015, 22:30
Witam
Zauważyłem że auto z przodu z lewej strony jakby stoi niżej. Zastanawiam się czy to wina sprężyn czy amortyzatorów. Zawieszenie mam i tak obniżone, sprężyny Eibach. Z drugiej strony lewy amortyzator się poci już od dobrego roku czasu. Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ?
W 90% przypadków jeżdżę sam, czy moje 95kg może to być powodem przechylenia się auta ?
Dobra, już wiem że tak czy siak czeka mnie wymiana amortyzatorów z przodu. Jakaś szybka porada jakie amortyzatory w przypadku gdy przód obniżony jest o 40mm ?
Hugo - 25-03-2015, 22:33
Pabulon napisał/a: | Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ? | Nie. Pabulon napisał/a: | Jakaś szybka porada jakie amortyzatory w przypadku gdy przód obniżony jest o 40mm ? | Kayaba Ultra SR.
bialyjayz - 26-03-2015, 10:54
Hugo napisał/a: |
Pabulon napisał/a:
Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ?
Nie. |
A jednak u mnie amor był totalnie zdezelowany, i wymiana na nowe lekko uniosła całość poza obrys opon ..... Więc ?
Juiceman - 26-03-2015, 13:23
bialyjayz napisał/a: | Hugo napisał/a: |
Pabulon napisał/a:
Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ?
Nie. |
A jednak u mnie amor był totalnie zdezelowany, i wymiana na nowe lekko uniosła całość poza obrys opon ..... Więc ? |
Więc i tak auto opadnie, możesz wsadzić sprężyny -30mm na normalny amorek i auto siądzie.
bialyjayz - 26-03-2015, 13:31
Juiceman napisał/a: | Więc i tak auto opadnie, możesz wsadzić sprężyny -30mm na normalny amorek i auto siądzie. |
jednak już nie do tego stopnia jak przy zużytych amorach te kilkanaście mm wyżej jak by nie patrzeć
Lipa - 28-03-2015, 14:13
Hugo napisał/a: | Pabulon napisał/a: | Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ? | Nie. Pabulon napisał/a: | Jakaś szybka porada jakie amortyzatory w przypadku gdy przód obniżony jest o 40mm ? | Kayaba Ultra SR. |
Jeździsz na tych amorkach? Możesz opisać wrażenia? Gdzie kupowałeś? Mam u siebie do wymiany powoli i mam dylemat, czy powrócić do seryjnej wysokości, czy jednak kupić te Kayaby, bo naprawdę dobrze mi się jeździ na obniżonym zawiasie.
Hugo - 28-03-2015, 20:44
Lipa, wrażenia? Po prostu jeździ się bez zarzutu. Idealny kompromis pomiędzy "taczką", a "łajbą". Kupowałem gdzieś w sklepach internetowych, w 2 różnych, bo w żadnym nie mieli przednich i tylnych jednocześnie.
Lipa - 28-03-2015, 20:53
Teraz mam amortyzatory jakieś Delphi i po czterech latach wypadało by zmienić i dlatego tak się pytam:) Bo albo zostaję przy tym obniżeniu -40mm i dokupuję te KAYABY, albo wracam do serii i kupuję amorki plus sprężyny.
zimnylech - 29-03-2015, 17:07
Ja też nie dawno zamontowałem KYB Ultra SR (do tego czerwone H&R -30 przód) na tył. Fakt twardo ale kurcze auto już nie goni po drodze, lepiej przyspiesza bo nie siada no i komfort jazdy pasażerów się poprawił a jeżdżę do pracy w 5 z rylami więc 300 kg to lekko
KsiadzRobak - 30-03-2015, 08:02
Lipa napisał/a: | mam amortyzatory jakieś Delphi i po czterech latach wypadało by zmienić | Deplhi niestety nie popisało się jakością - znam wiele przypadków, że po roku nie było z nich co zbierać
a na obniżonym zawieszeniu, gdzie punkt pracy jest zupełnie inny to już ogólnie może być z nich śmietnik
istnieje ryzyko, że od 3 lat jeździsz na samych sprężynach
Pabulon - 30-03-2015, 19:43
Hugo napisał/a: | Pabulon napisał/a: | Czy amortyzator może mieć wpływ na to jak wysoko stoi auto ? | Nie. |
Jednak tak. Wymieniłem amorki z przodu i auto mi się wyrównało czyli lewa strona podniosła się o jakieś 10 mm. Wcześniej był w tym miejscu totalny trup wylany. Zresztą oba nie wracały po ściśnięciu.
bialyjayz - 30-03-2015, 23:13
Pabulon napisał/a: | Jednak tak. Wymieniłem amorki z przodu i auto mi się wyrównało czyli lewa strona podniosła się o jakieś 10 mm. Wcześniej był w tym miejscu totalny trup wylany. Zresztą oba nie wracały po ściśnięciu. |
kolejny dowód,na to że amorki jednak mają jakieś znaczenie na wysokość zawieszenia! Nie tylko sprężyny jak co niektórzy pisali ale także amory.
marek g - 07-04-2015, 11:51
Witam.Czy moze mi ktos podeslac rysunek przedniego mcphersona ?Z opisem czesci po polsku bo mam tam stuki przy skrecie kol i nie wiem jakie czesci wymienic..Przy okazji wymienie amortyzatory jakie polecacie...pozdrawiam
telewizoor - 07-04-2015, 11:55
http://student.agh.edu.pl...y/galant/33.pdf Niestety po angielsku.
|
|
|