Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
areksz121 - 22-08-2016, 01:14
Też mnie zaciekawiło to miejsce, skąd wydobywa się kurz Być może w poprzednich modelach jest coś podobnego.
Brawo za motywację Hugo
Stówa - 22-08-2016, 07:11
| Hugo napisał/a: | A może jest jakaś aplikacja na smartfona, którą można zmierzyć dB podczas jazdy? Ktoś zmierzyłby poziom hałasu w swoim Galu sedanie na dobrych oponach i łożyskach bez wygłuszenia, a ja na tej samej aplikacji zmierzę po wygłuszeniu. |
Sięgniemy ta sama apkę i damy zmierzymy przy tych samych prędkościach.
Hugo - 22-08-2016, 08:00
areksz121, raczej w E5x będzie podobnie. No dobra dzisiaj zrobię fotki. Co do Gala to jestem wyjątkowo uparty i konsekwentnie dążę do celu, jak już coś zacznę to nie odpuszczam.
Stówa, to jaką ściągamy?
Krzyzak - 22-08-2016, 08:04
A macie te same telefony? Z tą samą charakterystyką mikrofonu?
Hugo - 22-08-2016, 08:07
Ja mam Samsunga XCover.
Stówa - 22-08-2016, 08:08
| Krzyzak napisał/a: | | A macie te same telefony? Z tą samą charakterystyką mikrofonu? |
Na pewno nie, ale pomiar będzie tylko poglądowy. Z duza granicą błędu. Nawet mamy silniki inne ja mam meizu mx5
Owczar - 22-08-2016, 08:53
Te apki są o kant tyłka potłuc. Szkoda czasu na pomiar nimi. Wygłuszanie wygłuszaniem, ale ten cholerny szum wiatru na przednich słupkach pozostaje i wygłuszanie drzwi oraz podwozia tego nie wyeliminuje. Nawet testowe zakelejenie drzwi taśmą na gładko nie usunęło tego szumu, więc to na 99% nie wina uszczelek. Jak dla mnie to skopany jest opływ powietrza w tej okolicy, który powoduje turbulentny opływ powietrza i szumy.
Stówa - 22-08-2016, 08:55
Mi w kombi w v6 szumi jak cholera, ale w sedanie głucha cisza
Bizi78 - 22-08-2016, 09:40
Jeszcze by się przydały takie same opony .
WreX - 22-08-2016, 11:08
Bizi78, jak już się czepiamy pomiarów to przecież różny asfalt różny hałas, ile razy było tak że po jednej drodze człowiek się zastanawiał czy mu opony odpadły i jedzie na gołych felgach bo jest tak głośno a na innej drodze błoga cisza...
Bizi78 - 22-08-2016, 11:24
Jak już robić pomiar to także na tej samej drodze co jest oczywistą oczywistością .
No i oczywiście ten sam silnik .
Hugo - 22-08-2016, 22:00
| Owczar napisał/a: | | cholerny szum wiatru na przednich słupkach | W Megane II szumi dużo głośniej niż w moim Galu.
Dobra, zrobiłem zdjęcia tych miejsc, które odkryłem podczas rozbiórki Gala. Są to przednie słupki na dole, tuż nad podłogą. Od strony kierowcy jest naklejony byle jak prostokątny kawałek filcu, po stronie pasażera jest przykręcona blacha, do której są mocowane różne wtyczki. Pod spodem jest początek progu i pusta przestrzeń. To stąd wyłazi kurz i pewnie dostaje się dużo hałasu od opon, bo jak zaświecimy lampką od strony kola to od strony kabiny widać światło Szpara jest na łączeniu progu ze słupkiem i od miejsca styku opony z podłożem dzieli ją może 20 cm, więc musi być tamtędy słychać szum.
Co ciekawe w pierwszych rocznikach EA, czyli 1996-1997 spotykałem w tych miejscach wsunięte prostokątne kawałki pianki, w późniejszych rocznikach zawsze było tam pusto...
Strona kierowcy:
Strona pasażera:
Wpadłem dzisiaj na pewien pomysł, a mianowicie zamontowałem sobie w Galu po bokach bagażnika uchwyty na torby, które są w każdym Galu kombi. Swoją drogą bagażnik w sedanie w porównaniu do kombi to jakaś porażka jeśli chodzi o wykończenie, a o jakichkolwiek uchwytach można zapomnieć. Nie wspominam o pojemności, bo to oczywiste
areksz121 - 23-08-2016, 00:22
To po Zlocie zabieram się za rozbiórkę i będziemy świecić w dziurki Właśnie mnie też drażni troszkę ten odgłos od poprzednich kół przy nogach. Dzięki Hugo za wskazówki
Hugo - 23-08-2016, 08:16
areksz121, nie sugeruj się za bardzo moimi zdjęciami, aż tyle nie trzeba rozbierać Wystarczy zdjąć te małe plastiki w narożnikach podłogi i już.
Owczar - 23-08-2016, 08:28
| Hugo napisał/a: | Owczar napisał/a:
cholerny szum wiatru na przednich słupkach |
Ale co to ma do rzeczy? Za to w nędznej lagunie II jest błoga cisza w tej kwestii. Tam bardziej słychać silnik aniżeli drogę czy szum powietrza.
Chodzi mi o to, że wszelkie wygłuszanie na pewno coś zmieni jeśli chodzi o jazdę po mokrym, odgłosy od jezdni itp, ale np to co mnie najbardziej irytowało to właśnie szum z przedniej szyby i słupków.
|
|
|