[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
wicek - 06-01-2013, 21:04
Witajcie!
Rozmawiałem z gazownikiem o instalacji składającej się z Stag 300+Hany H200 zielone+ reduktor KME Gold lub silver Turbo na miedź 8mm (Ew ACR01)+miedź 8mm+ wielozawór extra+ filtr fazy lotnej FL02(kolega Owczar mi to polecił ) i powiedział ze jest ok ale nie poleca tego ponieważ jest to mieszanka, stag na takie coś da gwarancje 10tys km. Powiedział że hany nie poleca bo ostatnio cały karton ich wywalił. Mówi ze podzespoły do staga są jedne z najlepszych(przeczy sam sobie?) ale to ze sobą nie jest zgrana idealnie. Nie wiem co przez to chciał powiedzieć. Ogólnie zakłada on BRC i taka instalacje mi polecił. Reduktor do 300KM który da rade. Zaletą BRC jest gwarancja na 2lata bez limitu km, serwis w całej Polsce. Czytałem opinie o BRC z ostatniego roku i sa bardzo dobre.
Co do ceny to mówi ze taka mieszankę założy za 3600 a BRC za 3800 z butla 53l.
Nie wiem co mam robić polecacie taka instalacje, na nich jeździcie i jest ok. Choć gazownik z tego żyje, to może się zna? Zdecydowałem się na BRC w 90% ale chcę usłyszeć wasza opinie.
Tomek - 06-01-2013, 21:15
mam BRC, jestem bardzo zadowolony
ale nie bierz tego, tyle Ci poradzę
wicek - 06-01-2013, 21:21
| tomek84 napisał/a: | | ale nie bierz tego, tyle Ci poradzę |
Tomku a możesz to jakoś rozwinąć? Bo nie rozumiem.
Marcino - 06-01-2013, 21:36
Bo BRC sam nie serwisujesz... i serwis jest kosztowny za to ze jest to BRC...a staga zrobisz po gwarancji sobie sam lub tam gdzie oganiają instalacje stag. Najwazniejsze jest zamontowanie poprawnie.
spown - 06-01-2013, 22:05
Nie wiem skąd wziął 10 tys. km, ale ja miałem Staga 300 + MagicJety i Scorpiona, który po ponad roku zaczął wydawać z siebie czasami dziwne dźwięki. Pojechałem do gazownika i wymienili bez zająknięcia na ACR01 - trochę się naczekałem, bo niby były z nim jakieś problemyi w AC testowali, kolejne tysiące km jeździłem bez najmniejszych problemów... Gwarancję dał mi instalator na 2 lata właśnie bez limitów... Zrobiłem na gazie jakieś 70-80 tysięcy z regularnym serwisem (filtry itp.) po czym sprzedałem samochód i mam nadzieję, że kupiec nadal nie ma z nim żadnych problemów, bo nic na to nie wskazywało.
Owczar - 06-01-2013, 22:10
| wicek napisał/a: | | Powiedział że hany nie poleca bo ostatnio cały karton ich wywalił. Mówi ze podzespoły do staga są jedne z najlepszych(przeczy sam sobie?) ale to ze sobą nie jest zgrana idealnie. |
| wicek napisał/a: | | Ogólnie zakłada on BRC i taka instalacje mi polecił |
Gdyby zakładał staga, to jak myślisz co by polecał?
[ Dodano: 06-01-2013, 22:12 ]
A jak masz wątpliwości czy ta instalka jest dobra, to zerknij na wykres Tobasa z hamowni zlotowej. Miał najmniejszą różnicę między LPG a PB. Ale ważny jest też monter, jeśli nie ważniejszy, a to co zrobili u niego to widać gołym okiem
I w dobrej cenie
Tomek - 07-01-2013, 08:35
| wicek napisał/a: | | tomek84 napisał/a: | | ale nie bierz tego, tyle Ci poradzę |
Tomku a możesz to jakoś rozwinąć? Bo nie rozumiem. |
| Marcino napisał/a: | | Bo BRC sam nie serwisujesz... |
mniej więcej o to mi chodziło
co prawda "sam nie serwisujesz" już jest nieaktualne, bo można spokojnie kupić kabel do BRC
| Marcino napisał/a: | | . i serwis jest kosztowny za to ze jest to BRC.. |
z tym się nie zgodzę
ja akurat serwis mam za darmo, ale nawet jakby mi przyszło płacić, to są to koszty takie jak przy Stagu, bo są zakłady gdzie robią i to i to
BRC to nie tylko Czakram
| Marcino napisał/a: | | a staga zrobisz po gwarancji sobie sam lub tam gdzie oganiają instalacje stag. |
BRC także, jak powyżej
co do samego BRC to tak jak pisałem, instalacja jest jak najbardziej fajna, sprawna
u mnie montaż jest technicznie jak najbardziej OK, wizualnie trochę spaprany (tak już kupiłem)
u mnie jest reduktor teoretycznie do 150KM, ale obrabia ten silnik spokojnie (potwierdzone wykresami), z źródła wiem, że te reduktory są zakładane do aut 150-160 KM z powodzeniem, a nie tylko na papierze, jak to jest w przypadku innych reduktorów
kontynuując: BRC ma niestety kilka minusów
1. jest to zestaw, niekompatybilny z niczym innym (można chyba jedynie założyć wtryski Keihin, no i Zavoli, które zostało kupione przez BRC)
2. Wtryski na listwie, przez co montaż w V6 jest możliwy tylko w kolektorze, a nie w kominku, do tego ogarnąć to wizualnie nie jest łatwo
| wicek napisał/a: | | Powiedział że hany nie poleca bo ostatnio cały karton ich wywalił. |
tak, oczywiście
| Owczar napisał/a: |
Gdyby zakładał staga, to jak myślisz co by polecał? |
dokładnie
wicek, jak już zdecydujesz się na konkretną instalację to szukaj zakładu, który się w tym specjalizuje
jak Stag, to nie u tego gościa, bo widać on się na tym niezbyt zna i się boi
komarsnk - 07-01-2013, 10:07
| tomek84 napisał/a: | | wicek napisał/a: | | Powiedział że hany nie poleca bo ostatnio cały karton ich wywalił. |
tak, oczywiście
|
Tu może być "ziarnko prawdy" bo mój gazownik też ostatnio przyznał, że odsyłał kilka sztuk bo były wadliwe. Czyżby Hana traciła jakość?
Tomek - 07-01-2013, 10:13
| komarsnk napisał/a: | | tomek84 napisał/a: | | wicek napisał/a: | | Powiedział że hany nie poleca bo ostatnio cały karton ich wywalił. |
tak, oczywiście
|
Tu może być "ziarnko prawdy" bo mój gazownik też ostatnio przyznał, że odsyłał kilka sztuk bo były wadliwe. Czyżby Hana traciła jakość? |
odesłać, a wyrzucić kilka tysięcy do kosza to jest co innego
wicek - 07-01-2013, 17:42
| tomek84 napisał/a: | | wicek, jak już zdecydujesz się na konkretną instalację to szukaj zakładu, który się w tym specjalizuje |
Dziękuję Tomku za wyjaśnienie, o to mi chodziło.
Jak by nie było to jedno i drugie jest dobre. Nie znam nikogo z okolic kto montuje staga, na pewno są ale nie słyszałem o takich.
| tomek84 napisał/a: | kontynuując: BRC ma niestety kilka minusów
1. jest to zestaw, niekompatybilny z niczym innym (można chyba jedynie założyć wtryski Keihin, no i Zavoli, które zostało kupione przez BRC)
2. Wtryski na listwie, przez co montaż w V6 jest możliwy tylko w kolektorze, a nie w kominku, do tego ogarnąć to wizualnie nie jest łatwo |
Takie minusy moim zdaniem nie dyskwalifikują BRC.
Jednak wybiorę BRC, mam w miarę blisko do zakładu. Opinie czytałem i słyszałem ma dobre. Umówiłem się z nim w środę na montaż. Jak naprawie skrzynie pojadę na hamownie i się okaże czy zrobiłem dobrze czy źle.
Tomek - 07-01-2013, 17:46
pomęcz gościa o ładny montaż, wtryski pod pokrywą (da się), jakby co to mogę Ci podesłać takie fotki
[ Dodano: 07-01-2013, 17:55 ]
| wicek napisał/a: | | Jak naprawie skrzynie pojadę na hamownie i się okaże czy zrobiłem dobrze czy źle. |
dobry montaż i kalibracja i będzie jeździć
wicek - 07-01-2013, 18:04
| tomek84 napisał/a: | | jakby co to mogę Ci podesłać takie fotki |
Po proszę
| tomek84 napisał/a: | | pomęcz gościa o ładny montaż, wtryski pod pokryw |
Ok tak własnie zrobię;) Dzieki
Tomek - 07-01-2013, 18:09
| wicek napisał/a: |
Po proszę |
podaj maila
michal s 88 - 07-01-2013, 18:53
Witam co mozecie powiedziec o takiej kombinacji reduktor Vega-i Sport + elektrozawor valtek + wielozawor tomasetto + zbiornik GZWM + sterowniki 4gas II elpigazu + wtryskiwacze hana czewrone + filtr fazy lotnej certools f-779 miedzi 6mm, ale cos jest nie tak bo czasem włącza mi sie CE potem sam gaśnie a na benzynie nic takiego sie nie dzieje a pozatym odczuwam spadek mocy instalacje mam jakies 2 tyg ale podejrzewam ze problem lezy w nie odpowiednio skalibrowanej instalacji
major - 07-01-2013, 19:13
| michal s 88 napisał/a: | | czasem włącza mi sie CE potem sam gaśnie |
Proponuje podjechać do dobrego gazownika na ustawienie instalacji.
| michal s 88 napisał/a: | | reduktor Vega-i Sport + |
Ogólnie poszedłeś w nie do końca sprawdzone podzespoły.
|
|
|