Nasze Miśki - Jak wino...
sveno - 07-03-2014, 15:19
Kylu napisał/a: | Kilku kolegów pytało mnie gdy kupiłem swoje radyjko "po co ci to?" | No właśnie. Moja odpowiedź to ekonomia. Chcesz dobrą nawigacje z dużym,czytelnym ekranem musisz dać 300zł, chcesz przyzwoicie grające radio musisz dać kolejne 300zł, a jak zamarzy Ci się jeszcze ekranik do kamery cofania to wyłożysz kolejne 150zł. Mnie to radio kosztowało 700zł (VAT mam zwrócony) więc wychodzi taniej a mam wszystko w jednym bez obklejania szyby przyssawkami i nie tracąc przy tym funkcjonalności urządzeń
Kylu napisał/a: | Nie dostałeś anteny tv w zestawie? Powinieneś dostać antenę gps i tv w zestawie. | Dostałem. Gdzie zamontowałeś swoją? Wewnątrz czy na dachu?
Kylu - 07-03-2014, 18:41
Antena gps jest przyklejona pod przednią szybą na desce rozdzielczej, tuż pod naklejką rejestracyjną na szybie tak, że z zewnątrz jej nie widać. A antenę tv mam schowaną w schowku i jak chcę pooglądać tv to zwyczajnie wystawiam ją na dach. Także jest schowana jak nie używam, bo szkoda ją zostawiać na dachu (żeby się komuś za bardzo nie spodobała). Chciałem dać ją na klapę bagażnika, ale jest zbyt krótki przewód żeby go ładnie poprowadzić pod wykładziną.
Mam dla Ciebie Sveno dwie wskazówki co do użytkowania radia. Staraj się nie wysuwać ekranu gdy będzie bardzo zimno, rzędu -15 stopni, zresztą to jest w instrukcji.
A czego nie ma w instrukcji i nikt o tym nawet nie wspomni w necie to to, żeby skalibrować ekran. W ustawieniach jest opcja skalibrowania ekranu (dotykasz pojawiających się plusików). Jeśli nie skalibrujesz ekranu, może się on kiedyś zawiesić. Nie musi, ale mi się zawiesił. Wysuwał się, pokazywał obraz ale nie reagował na dotyk. Jeśli Ci się coś takiego kiedyś stanie, nie martw się że go szlag trafił - po prostu zresetuj radio (szpilką guzik reset pod panelem) a potem skalibruj ekran.
sveno - 07-03-2014, 18:51
Kylu napisał/a: | Antena gps jest przyklejona pod przednią szybą na desce rozdzielczej, tuż pod naklejką rejestracyjną na szybie | tak mam.
Kylu napisał/a: | A antenę tv mam schowaną w schowku i jak chcę pooglądać tv to zwyczajnie wystawiam ją na dach. | w sumie dobry pomysł, raczej rzadko się to przyda.
Kylu napisał/a: | Staraj się nie wysuwać ekranu gdy będzie bardzo zimno, rzędu -15 stopni, zresztą to jest w instrukcji. | gdzie? Ja tylko znalazłem temperatury pracy: -20 do +60
Kylu napisał/a: | żeby skalibrować ekran. | zrobione po pierwszym uruchomieniu.
Kylu - 08-03-2014, 19:59
No to git. A już powiem Ci że nie pamiętam czy w instrukcji czy gdzieś w necie jest. A twoje ma logo startowe mitsubishi?
sveno - 13-03-2014, 12:40
Kylu napisał/a: | A twoje ma logo startowe mitsubishi? | a da się to jakoś zmienić?
Wczoraj była darmowa wysyłka na motoneo.pl więc trzeba było skorzystać z okazji i zamówić kilka gratów. Zakupiłem filtry: kabinowy, oleju, paliwa i powietrza oraz 2x końcówka drążka OYODO, bo CTR nie było.
Na przyszły tydzień jestem umówiony z Leszkiem na przegląd zawieszenia. Nie ma żadnych stuków więc to profilaktyka. Wiem, że jedna końcówka drążka dogorywała, a jeżeli coś jeszcze zaczyna padać to wolę to wymienić przed ustawieniem zbieżności. Ponadto trzeba się z Leszkiem umówić na wymianę rozrządu. Na obecnym zrobiłem już 55kkm więc jego czas nadchodzi.
Prawda to, że jeżeli poprzednim razem wymieniłem wszystko łącznie z napinaczem i pompą wody to teraz muszę zakupić 2 rolki i pasek? Czy lepiej pompę też wymienić bo w końcu to też łożysko?
Do kompletu pójdą: uszczelniacze wału i wałków oraz uszczelki pod deklami i uszczelki świec. No i oczywiście wymiana oleju.
A z przyjemności to zakupiłem takie ustrojstwo:
Manetka pochodzi z Ibizy po 2008r. Kosztowała całe 40zł Tresorex taką zakładał u siebie, pozazdrościłem i będę też miał Najpierw muszę ją rozbebeszyć...
Tomek - 13-03-2014, 12:50
sveno napisał/a: | Czy lepiej pompę też wymienić bo w końcu to też łożysko? |
ja bym pompę jednak wymienił, bo to jest relatywnie nieduży koszt
a Leszek Ci pewnie powie, że jak miałeś pompę GMB, to obowiązkowo wymienić
Marcino - 13-03-2014, 13:53
tomek84 napisał/a: | że jak miałeś pompę GMB, to obowiązkowo wymienić |
Dlaczego... moja ma 80kkm i 7 lat i ma się dobrze,
Tomek - 13-03-2014, 14:02
Marcino napisał/a: |
Dlaczego... moja ma 80kkm i 7 lat i ma się dobrze, |
Leszek twierdzi, że ciekną po latach
też byłem zdziwiony, bo wszyscy je tutaj polecali
Marcino - 13-03-2014, 14:06
tomek84 napisał/a: | Marcino napisał/a: |
Dlaczego... moja ma 80kkm i 7 lat i ma się dobrze, |
Leszek twierdzi, że ciekną po latach
też byłem zdziwiony, bo wszyscy je tutaj polecali |
A niech ciekną, u mnie już nowa czeka,
Owczar - 13-03-2014, 15:26
sveno napisał/a: | Na obecnym zrobiłem już 55kkm więc jego czas nadchodzi. |
A co tak szybko? Ja bym jeszcze 15kkm zrobił.
sveno - 13-03-2014, 16:19
Owczar napisał/a: | A co tak szybko? | uczyli mnie, że rozrząd powinno wymieniać się co 3lata/60kkm.
Mój był zakładany w październiku 2010r. i 55kkm temu, więc myślę, że już na niego pora, tym bardziej, że na wakacje znowu jadę do Szwajcarii, a nie chciałbym tam niespodzianek.
Owczar - 13-03-2014, 16:24
sveno napisał/a: | tym bardziej, że na wakacje znowu jadę do Szwajcarii, a nie chciałbym tam niespodzianek. |
Chyba, że tak
A z tymi 60kkm to nie ma też co przesadzać. Oryginał jest dedykowany na 90kkm, więc na dobrych gratach powinien przelatać spokojnie 70kkm
sveno - 13-03-2014, 18:08
no właśnie, u mnie siedzi nieszczęsny pasek Gates'a którego jedni chwalą, a innym się zerwał przed 60kkm. Nie chciałbym należeć do tych drugich.
Potrzebna pomoc przy podłączeniu manetki ☺ → http://forum.mitsumaniaki...1288662#1288662
Owczar - 13-03-2014, 18:27
Jak masz Gates to rzeczywiście nie ma co zwlekać. Brat w mondeo zmieniał silnik dzięki gates-owi.
Tomek - 13-03-2014, 19:20
sveno napisał/a: |
Na przyszły tydzień jestem umówiony z Leszkiem na przegląd zawieszenia. |
kiedy?
ja będę w czwartek między 15-16
|
|
|