[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
KsiadzRobak - 19-05-2015, 12:54
KaWu napisał/a: | wahacz Polcaru | wygląda dobrze - nawet od razu widać, że to lewy.
Hugo - 19-05-2015, 16:28
KsiadzRobak napisał/a: | nawet od razu widać, że to lewy. | Po czym?
KsiadzRobak - 20-05-2015, 07:47
Hugo napisał/a: | KsiadzRobak napisał/a: | nawet od razu widać, że to lewy. | Po czym? | Tuleja widelca - gdy sworzeń jest po lewej to dół gniazda jest szerszy od góry.
Evans - 20-05-2015, 10:17
Siemanko,
mam niestety amorki do wymiany. Przeczytałem w tym temacie 10 stron wstecz i wybór wydaję się być jasny - Kayaba Ultra SR. Niestety zbiegło mi się to z paroma innymi naprawami i tutaj moje pytania:
Czy idzie dostać coś sensownego w niższej cenie? Kayaba Excel-G, Monroe albo Lovby?
Jaka jest różnica pomiędzy Kayaba Ultra SR, a Excel-G? Było już to pytanie ale chyba nie było odpowiedzi. Koszt samych Kayaba Ultra SR to 514zł, Excel-G 402zł wraz z odbojami i osłonami.
Niewykluczone, że będę musiał też zakupić nowe sprężyny. Jakie polecacie? Mam na oku Kyaba K-Flex.
pozdrawiam
Edit:
Dzięki wszystkim za pomoc. Kayaba Ultra SR na przód już zamówione (zapomniałem wcześniej napisać, że chodziło mi o sam przód) za jedyne 366zł na e-autoparts.pl. Udało mi się zmieścić w kwocie, którą planowałem na to przeznaczyć. Mechanik mówi, że auto siedzi wysoko więc sprężyny powinny być ok i tutaj znowu oszczędzę. Wymiana amorków zbiegła mi się w czasie z planowaną wymianą przegubów. Już nie mogę się doczekać wrażeń z jazdy na nowych podzespołach. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
Torp12 - 20-05-2015, 10:38
Ultra SR to jest "sportowa" wersja. Bierz Excel-G i takie same sprężyny.
KsiadzRobak - 20-05-2015, 11:15
Niedawno kupowałem Ultra SR u Japaneze po 200 zł/szt. przód i 180 zł/szt. tył. Do tego spreżyny K-Flex 170 zł/przód i 140 zł/tył.
Czas oczekiwania - tydzień.
Evans - 20-05-2015, 11:59
Torp12, takie same sprężyny czyli jakie? Są jakieś Excel-G czy chodzi o K-Flex?
KsiądzRobak, a jak się kupuje u Japaneze? Tylko poprzez kontakt na forum?
Torp12 - 20-05-2015, 12:04
Evans napisał/a: | Torp12, takie same sprężyny czyli jakie? Są jakieś Excel-G czy chodzi o K-Flex?
KsiądzRobak, a jak się kupuje u Japaneze? Tylko poprzez kontakt na forum? |
Takie same czyli K-Flex.
U Japaneze zakupy przez telefon.
Tomi89 - 20-05-2015, 12:13
Na e-autoparts.pl ULTRA SR masz przod za 180zl/szt. tyl 160zl/szt. Oczywiscie "made in japan" ja czekalem 4 dni
Hugo - 20-05-2015, 12:20
Evans napisał/a: | Jaka jest różnica pomiędzy Kayaba Ultra SR, a Excel-G? | Największa różnica to Ultra SR są Made in Japan, a Excel-G są Made in Czech Republic, więc trwałością mogą się różnić
Tomi89 - 20-05-2015, 12:23
Hugo napisał/a: | Evans napisał/a: | Jaka jest różnica pomiędzy Kayaba Ultra SR, a Excel-G? | Największa różnica to Ultra SR są Made in Japan, a Excel-G są Made in Czech Republic, więc trwałością mogą się różnić |
dokladnie, wyczytalem wczesniej ze czeskie moga i po roku odmowic posluszenstwa dlatego ja nawet sie nie zastanawialem nad wyborem
komarsnk - 20-05-2015, 13:52
KsiadzRobak napisał/a: | Hugo napisał/a: | KsiadzRobak napisał/a: | nawet od razu widać, że to lewy. | Po czym? | Tuleja widelca - gdy sworzeń jest po lewej to dół gniazda jest szerszy od góry. |
Czyli mam rozumieć, że jeśli ten wahacz ze zdjęcia by był odwrócony sworzniem w prawo to gniazdo tulei by było symetryczną wysokość ścianek u góry i u dołu? To byłby dobry poradnik jak odróżniać prawy od lewego.
KsiadzRobak - 20-05-2015, 14:31
komarsnk prawy powinien być lustrzanym odbiciem - pod warunkiem postawienia lustra w miejscu tulei do sanek
pozostaje jeszcze kwestia oryginalnych wahaczy - nie pamiętam jak to jest tam zrealizowane (może być jeszcze krzywa tuleja a gniazdo proste)
Hugo - 20-05-2015, 15:26
KsiadzRobak napisał/a: | Tuleja widelca - gdy sworzeń jest po lewej to dół gniazda jest szerszy od góry. | szczerze to nie bardzo mogę to zrozumieć KsiadzRobak napisał/a: | (może być jeszcze krzywa tuleja a gniazdo proste) | I tak mniej więcej właśnie jest, tuleja nie jest równo wprasowana.
komarsnk - 20-05-2015, 16:09
Hugo napisał/a: | KsiadzRobak napisał/a: | Tuleja widelca - gdy sworzeń jest po lewej to dół gniazda jest szerszy od góry. | szczerze to nie bardzo mogę to zrozumieć |
Właśnie ja też nie mogę rozwiązać rebusa
|
|
|