To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

pappagiorgio - 28-11-2016, 21:39

robertdg Cholera faktycznie! Spojrzałem wyżej i wszystko się wyjaśniło, a ja przetłumaczyłem compression jako kompresję i lateral jako boczny. Ponieważ interesuje mnie prosty to do niego obydwie wartości odniosłem(i kombinowałem co autor ma na myśli). Czyli mam mieć 1,5Nm lub mniej, jutro sprawdzę. Czyli wychodzi, że jak moment będzie bliski 0 to też jest OK.

A odnośnie regeneracji, czytałem pochlebne opinie na tym forum o regeneracji sworzni w Szczecinie stąd pytam, ale jak ma wytrzymać 6tyś to wolę dołożyć 100zł i kupić nowy. Chyba, że ten co mam się nada. Dodam, że podobną wartość wytrzymał ten robiony w sosnowcu :/

robertdg - 28-11-2016, 22:00

pappagiorgio, nie licz na coś wiecej
Marcino - 29-11-2016, 00:15

Weź walnij ten wahacz od spodu młotkiem w dekielek przed założeniem
Gumki. Powinien sworzeń zacząć ciężej chodzić.

Krzyzak - 29-11-2016, 11:10

robertdg napisał/a:
daj sobie spokój z regenracją wahaczy, załóż sprawdzone zamienniki, mnie ani sosnowiec ani szczecin nie przekonały, maksymalne przebiegi na regenerowanym wahaczu rzędu 6tyś km, szkoda zachodu
i ja się osobiście przekonałem o tym... a zrobiłem sworzeń prostego w mosiądzu a nie teflonie - miał być wieczny, przeżył rok (ok. 10tkm)
teraz kupuję proste CTR - jakość oryginału

artufcb - 29-11-2016, 17:40

Przy przejeżdżaniu przez poprzeczną nierówność, czyli uskok w jezdni który często jest przy remontach drogi, czyli w miejscu gdzie kończy się nowy asfalt albo stary jest równo wycięty i jest zrobiony taki próg kilku centymetrowy (nie wiem czy wiecie o co chodzi), to wtedy mam mocne pojedyncze stuknięcie w przednim zawieszeniu, w tylnym nie. Całe zawieszenie poza sprężynami i górnymi mocowaniami amortyzatora jest nowe lub w miarę nowe, w każdym razie w innych sytuacjach stuków brak. Jedyne co mi przychodzi do głowy to niedokręcone przednie sanki, jutro to sprawdze. Dzieje się tak gdy dwoma kołami najade na taką przeszkodę
mar111cin - 29-11-2016, 20:30

a banany? są wreszcie jakiejś firmy co się nie sypią po 2 miesiącach? ;) (tak tylko z ciekawości pytam, na razie jeszcze nie potrzebuję wymienić)

Ja ostatnio nie miałem możliwości kupienia prostego CTR, to zakupiłem TRW (zdziwiłem się, że robią) i widać też się sprawdza, a kosztował 200zł z hakiem.

DanielBogusz - 29-11-2016, 20:49

Swoje 3 grosze wtrącę - wymienione z przodu wahacze komplet, gumy i łączniki. Hamulce zregenerowane kompletnie i hamują idealnie jak na Galanta. Jednak podczas hamowania, po naciśnięciu hamulca od razu słychać taki stukot za każdym razem. Wcześniej myślałem, że to gięty wahacz z prawej strony, ale teraz?
jacekxx - 29-11-2016, 21:13

A gdzie mogę kupić gumy na sworzeń wachacza prostego z hyundaia? Aby nie u Malika, bo dodzwonić się do tego sklepu to graniczy z cudem.
Marcino - 29-11-2016, 21:41

Kup w Intercarsie albo innym sklepie w poblizu... pisałem gsdzies jaki to nr... mam na drugim kompie jutro podam
artufcb - 29-11-2016, 23:52

Ja banany założyłem dokuji, solidnie wyglądają i po 10kkm jestem zadowolony
Hugo - 30-11-2016, 07:54

DanielBogusz, prowadnice zacisków nie mają luzów w jarzmach?
Krzyzak - 30-11-2016, 09:46

mar111cin napisał/a:
a banany? są wreszcie jakiejś firmy co się nie sypią po 2 miesiącach?
od prawie 7 lat jeżdżę na SH z gumami HGP - jakoś rok/1.5 temu demontowałem i sworznie są w stanie niemal fabrycznym...
Hugo - 30-11-2016, 09:58

Krzyzak napisał/a:
od prawie 7 lat jeżdżę na SH z gumami HGP - jakoś rok/1.5 temu demontowałem i sworznie są w stanie niemal fabrycznym...
Jaki przebieg?
telewizoor - 30-11-2016, 10:25

Krzyzak, tyle że wahacz kupiony 7lat jest pewnie innej jakości niż ten kupiony teraz :/ Kumpel kupił dawno temu komplet SRL na przód i mówi że trzymają się całkiem dobrze a u mnie banan SRL kupiony rok temu padł po 10kkm. Teraz kupiłem niby Meyle ale ma napis SH i jest nawet niezły.. zobaczymy ile wytrzyma
Marcino - 30-11-2016, 14:53

jacekxx napisał/a:
A gdzie mogę kupić gumy na sworzeń wachacza prostego z hyundaia? Aby nie u Malika, bo dodzwonić się do tego sklepu to graniczy z cudem.

Gumki sworzni:
TI0501, na opakowaniu numer 54517-22000

[ Dodano: 30-11-2016, 15:13 ]
Hugo napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Jaki przebieg?

Przebieg mają spokojny.... Darek jeździ bardzo bardzo delikatnie:)