Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
robertdg - 23-08-2016, 20:57
Tak na poważnei, czy prowadząc samochód z prędkością rzędu 180km/h jesteście w stanie skupić się na tym że coś tam szumi Bo tak szczerze przyznam, że jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem, a jeżdżąc autostradami bardziej skupiam się na wsłuchaniu sie w dźwięk auta niż szum powietrza, bo o ile na polskich autostradach przy 140km/h trzeba dobrze wytęzyć uwagę, to w NIemcowni trzeba mieć wszystko nakręcone na 100% a nei zastanawiac się nad świstem, wiem może za bardzo przywykłem
Hugo - 23-08-2016, 21:33
robertdg, coś w tym jest. Jadąc autostradą z większą prędkością długi odcinek strasznie mi się nudzi, więc przeważnie podgłaśniam muzykę i nic nie szumi
Matejko - 23-08-2016, 22:44
| robertdg napisał/a: | | Tak na poważnei, czy prowadząc samochód z prędkością rzędu 180km/h jesteście w stanie skupić się na tym że coś tam szumi |
wszystko zależy od auta, którym jedziesz...
Owczar - 24-08-2016, 00:35
| robertdg napisał/a: | Tak na poważnei, czy prowadząc samochód z prędkością rzędu 180km/h jesteście w stanie skupić się na tym że coś tam szumi Bo tak szczerze przyznam, że jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem, a jeżdżąc autostradami bardziej skupiam się na wsłuchaniu sie w dźwięk auta niż szum powietrza, bo o ile na polskich autostradach przy 140km/h trzeba dobrze wytęzyć uwagę, to w NIemcowni trzeba mieć wszystko nakręcone na 100% a nei zastanawiac się nad świstem, wiem może za bardzo przywykłem |
W galancie nie da się swobodnie rozmawiać powyżej 160km/h. A jak prowadzi żona to można nawet się wsłuchać skad ten dźwięk dobiega Jak jest mniejszy ruch to można spokojnie śmigać z takimi prędkościami, ale porzy wyprzedzaniu kolumny zawsze zwalniam, bo często ktoś wyjeżdża wprost pod maskę...
robertdg - 24-08-2016, 07:41
| Matejko napisał/a: | | wszystko zależy od auta, którym jedziesz... | Wiadomym jest raczej fakt, że zakładam stan opon najmniej dobry, bez luzów w zawieszeniu i układzie kierowniczym, dobre łożyska, napędy, etc. No nie wiem, kazdy ma inne predyspozycje, ja zawsze staram sie skupić na otoczeniu ruchu i dźwięku auta, może z automatu odfiltrowuje swist powietrza - bo nie ukrywam, że takowy jest i napewno jest to odczuwalne zwłaszcza wtedy gdy ma się porównanie do innych aut, wiem natomiast jedno, że wole słuchać świstu pędu powietrza niż meczącego wycia silnika bo producent sobie tak obmyślił przełożenia napędu, że przy predkosciach autostradowych jest to nie do zniesienia.
| Owczar napisał/a: | | W galancie nie da się swobodnie rozmawiać powyżej 160km/h. | Nie jest to problem gdy sie w wiekszosci jeździ samemu, albo towarzystwo częsciej chrapie niż podejmuje dyskusje
| Owczar napisał/a: | | A jak prowadzi żona to można nawet się wsłuchać skad ten dźwięk dobiega | Kobiety mają bardziej podzielną uwagę od mężczyzn, ja nie ukrywam, że nie świszcze, stwierdzam, że moja uwaga bardziej sie koncentruje na zachowaniacvh drogowych i reakcji auta niż tych oczywistych niezmiennych
vrangsinn - 24-08-2016, 11:44
Az z ciekawości dzis poświeciłem troche czasu i udałem się na prosty odcinek drogi z nowym asfaltem a zeby posłuchać sobie odgłosów auta...
Do 120 km/h słychac tylko szum opon..
przy 140 km/h szum opon i wiatru jest zbliżony
przy 160 km/h i wyżej jest głośno w hol....
Wniosek jest ogólnie taki ze gal jest masakrycznie wyciszony.... i dla mnie osobiscie to jest jego największa wada, gorsza nawet od korozji...ale mi osobiscie ten szum wiatru tak nie przeszkadza jak odgłosy opon dochodzących z nadkoli...
no ale ameryki nie odkryłem...
PS.
Owczar w moim galu tez szumi powietrze...
Hugo - 24-08-2016, 11:50
| vrangsinn napisał/a: | | w moim galu tez szumi powietrze... | Pora na wygłuszanie
P.S. Nie ciągnijmy już dalej tego tematu, bo robi się nudny
Fragu - 24-08-2016, 12:42
Hugo, przy wszystkich Twoich modach nie kusiło Cię żeby założyć 5b automat do Galanta? Podobno idzie podpasować - tak słyszałem.
Hugo - 24-08-2016, 13:00
Od czego pasuje? Zawsze można założyć za rok, dwa. Nie wszystko naraz
Fragu - 24-08-2016, 13:07
FTO ?
Hugo - 24-08-2016, 13:32
To miało 5 biegowego Tiptronika? Ciekawe czy będzie potrzebna (a pewnie tak) rzeźba instalacji elektrycznej skrzyni...
Fragu - 24-08-2016, 13:36
https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_FTO
Hugo - 02-09-2016, 22:28
Fotka na szybko w trakcie reanimacji halogenów z VR-4:
Odklejone klosze i oddane profesjonaliście do polerki (bałem się sam polerować plastikowe klosze), obudowy umyte, maskownice zmatowione i polakierowane na czarny połysk (w oryginale są czarne matowe) teraz będą się idealnie komponowały z czarnymi reflektorami, nowe śrubki itp. Tym samym mam już wszystkie gadżety, które zawsze chciałem w Galu mieć.
Dzisiaj zadzwonił lakiernik i zrobił mi bardzo miłą niespodziankę, wziął Galanta do siebie A wstępnie mówił o drugiej połowie października. Może wreszcie kiedyś go skończę...
eremita - 02-09-2016, 22:34
Wiedziałem że to ty mi je zgarnąłeś z olxa jak tylko pytałeś o rozklejenie halogenów
Graty zakupu
Hugo - 02-09-2016, 22:43
| eremita napisał/a: | | Wiedziałem że to ty mi je zgarnąłeś z olxa jak tylko pytałeś o rozklejenie halogenów |
Na olx zaglądam baaardzo rzadko, może raz na 2-3 miesiące, wpisałem w wyszukiwarce hasło "Legnum" i bach! Chyba mam szczęście.
|
|
|