To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

snapcase - 20-02-2015, 18:27

el_diablo napisał/a:
Sprawdził bym stycznik klapy. Wygląda jakby alarm nie dostawał sygnału otwarcia klapy i się uzbrajał po jakimś czasie. Pytanie dodatkowe: jak otworzysz klapę i jej nie zamkniesz to też się uzbraja? Lampka w bagażniku się zapala przy otwieraniu klapy?

Sprawdzę jutro - gdzie go szukać?
Alarm się nie uzbroi póki nie zamknę klapy. Słychać wtedy charakterystyczny dźwięk uzbrajania alarmu.
Jeśli poczekam chwilę po zamknięciu klapy, alarm się uzbroi - unlock kluczykiem i sam alarm się rozbraja. lock kluczykiem - zamki się zamykają, alarm się nie uzbraja (bo już jest uzbrojony).

mjsystem napisał/a:
Alarm nie fabryczny, co oczywiste. Jest OK.

Czyli tak ma być?

mjsystem napisał/a:
Da się.

Pytałem w serwisie o czyszczenie tego zaworu, powiedzieli że problem tak czy siak wróci (z tego co pamiętam to mówili że robią się tam jakieś luzy bo ten element się wyrabia - ale mogłem coś pokręcić - info z ASO Kraków Jasnogórska.)
W takim razie - co mogę jeszcze zrobić?

mjsystem napisał/a:
Poszukaj braku masy ns stykach. Nie ma innej przyczyny.

Tylko których.. trochę szukania mnie chyba czeka...

Dzięki !!!!

Trik - 20-02-2015, 19:55

W mim lancerku po rozbrojeniu alarmu bez otwierania drzwi mam 30 sec. na to by otworzyć bagażnik włożyć coś do bagażnika i zamknąć go. Po 30 sec. alarm uzbraja się ponownie. Trzeba pamiętać by nie zostawić kluczyków w bagażniku. Czyli jest tak jak napisał tutoslaw,
Jeśli otworzę najpierw drzwi potem bagażnik alarm zostaje rozbrojony.
IMO policz dokładnie ile czasu mija od otwarcia bagażnika, po rozbrojeniu alarmu, bez otwierania drzwi. Prawdopodobnie odkryłeś taką opcję trybu komfortu. Ten czas , o ile pamiętam, można zmienić z MUT-em. Może też da się to wyłączyć. Chodzi głównie o to, żeby uzbroić alarm jeśli otwieramy tylko bagażnik i zapominamy o uzbrojeniu alarmu odchodząc.

mjsystem - 20-02-2015, 20:38

snapcase napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Poszukaj braku masy ns stykach. Nie ma innej przyczyny.

Tylko których.. trochę szukania mnie chyba czeka...
W radiu. Pomiędzy samym urządzeniem a masą gniazda AUX. We wtyczce, lub źródle mp3. Może najpierw sprawdź kabel do mp3 lub w ogóle samo urządzenie.
pinki1986 - 09-03-2015, 20:07
Temat postu: Lancer 1.8 MIVEC PROBLEM
Dziś zaobserwowałem dziwne zachowanie mojego samochodu

Objawy:
1. Po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu przez około 0,5-1 sekundę słychać dziwne intensywne cykanie, później ustaje a samochód pali bez problemów
2. Jeśli zaraz po odpaleniu włączę światła mijania to na chwilę przygasają, później już jest ok.
3. Na wolnych obrotach zaczyna pracować ciut jak diesel. Słychać to właściwie tylko w środku, po podniesieniu maski wydaje się wszystko w porządku. Co do tego punktu może to być tylko moje wyczulenie, i być może po prostu nie zwróciłem na to uwagi. Nie jest to głośna praca, a jedynie mam wrażenie że silnik pracuje jak diesel.

Proszę o sugestię co może być przyczyną?

Akumulator? Rozrusznik? Czy może coś jeszcze innego?

Z góry dzięki za pomoc.

RalfPi - 09-03-2015, 20:10

Czas wymienić olej silnikowy?
Może zalałeś gorsze paliwo?
Może dawno nie robiłeś trasy i masz niedoładowany akumulator?

Przygasanie i inna praca na zimnym to, w mojej opinii, typowe "objawy" normalnej pracy silnika.

pinki1986 - 09-03-2015, 20:26

RalfPi napisał/a:
Czas wymienić olej silnikowy?
Może zalałeś gorsze paliwo?
Może dawno nie robiłeś trasy i masz niedoładowany akumulator?

Przygasanie i inna praca na zimnym to, w mojej opinii, typowe "objawy" normalnej pracy silnika.

Olej był wymieniany w listopadzie, od tego czasu samochód przejechał około 4000 km

Paliwo zawsze tankuję na tej samej stacji (BP 98 Ultimate) - więc raczej wykluczam

Odnośnie trasy - co rozumiesz przez dawno? W tamtym tygodniu zrobiłem około 250 km (cała trasa drogą szybkiego ruchu). Przez ostatni tydzień tylko 2 wypady nie za długie do miasta, poza tym samochód stał.

Myślisz, że to może być przyczyna?

tyku - 09-03-2015, 20:32

pinki1986, Jaki przebieg? Na akcji naprawczej byłeś? http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36850
Lucas123w - 09-03-2015, 20:40

pinki1986 napisał/a:
2. Jeśli zaraz po odpaleniu włączę światła mijania to na chwilę przygasają, później już jest ok.

Jest taki wpis w instrukcji że przy wspomaganiu elektrycznym mogą się dziać takie rzeczy.

pinki1986 napisał/a:
1. Po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu przez około 0,5-1 sekundę słychać dziwne intensywne cykanie, później ustaje a samochód pali bez problemów

Test ESP czy też ABS również w instrukcji opisane.

pinki1986 - 09-03-2015, 20:41

Przebieg 100 000, jakiś miesiąc temu zrobiona regulacja luzów zaworowych.

Samochód posiadam trochę ponad miesiąc, z tego co mi wiadomo jest po akcji serwisowej dotyczącej paska osprzętu

[ Dodano: 09-03-2015, 20:43 ]
Lucas123w napisał/a:
pinki1986 napisał/a:

Jest taki wpis w instrukcji że przy wspomaganiu elektrycznym mogą się dziać takie rzeczy.

pinki1986 napisał/a:

Test ESP czy też ABS również w instrukcji opisane.

Jeśli faktycznie tak, to mnie bardzo uspokoiłeś,

niepokoi mnie jednak fakt, że do tej pory nie miałem takich objawów

tyku - 09-03-2015, 20:48

pinki1986, W takim razie czeka Cię wymiana rozrządu. Poczytaj tu: http://forum.mitsumaniaki...1381175#1381175
Nie to, żebym Cię straszył. :wink:
Jaki rocznik?

pinki1986 - 09-03-2015, 21:00

tyku - rocznik 2008, co do podesłanego tematu, dzięki - mam lekturę na wieczór.

Ale czy objawy rozciągniętego łańcucha nie powinny pojawiać się narastająco?

Wczoraj jeszcze było wszystko w porządku (zrobiłem wczoraj może z 5 km) a dziś objawy o których pisałem wcześniej

Lucas123w - 09-03-2015, 21:02

Dokleiłem fotki z instrukcji w poście powyżej, może w czymś pomogą.
tyku - 09-03-2015, 21:09

pinki1986, Masz wspomaganie hydrauliczne. Od 2011 roku wprowadzili wspomaganie elektryczne (ciekawi mnie jaka jest różnica w działaniu?). Dawno już nie jeździłem innym samochodem. :wink:
pinki1986 - 09-03-2015, 21:22

tyku - jeszcze pytanie pod kątem rozrządu - czy czasem sprawdzenie jego stanu nie wchodzi w akcję regulacji luzów?

Regulację robiłem jakiś 1000 km temu w ASO - nic by nie zauważyli?

Lucas123w - 09-03-2015, 21:32

pinki1986, jeśli sprawdzali fizycznie a nie na słuch to by widzieli czy łańcuch jest rozciągnięty.

tyku napisał/a:
Od 2011 roku wprowadzili wspomaganie elektryczne (ciekawi mnie jaka jest różnica w działaniu?).

Kierownica normalnie odbija przy małych prędkościach, usztywnia się przy większych prędkościach. Z tego wspomagania jestem zadowolony, Lancer prowadzi się bardzo dobrze przy każdej prędkości.