[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
wicek - 08-01-2013, 16:08
tomek84, wizualnie jest super
To jest jedyne dobre miejsce gdzie można zamontować wtryski na listwie? Bo BRC ma tylko listwy? Czy się mylę?
Owczar - 08-01-2013, 16:09
Nawierty chyba w dolnych kolektorach bo nie widać na wierzchu, ale kto wie gdzie to wkręcone...
Wszystko się da poprawić, ale trzeba kogoś ogarniętego.
michal s 88 - 08-01-2013, 16:25
kolo wtryskiwaczy benzyny (chyba) z tego co dzis ogladalem jutro jeszcze moze uda mi sie zrobic jakies fotki tylko tam z dostępem ciezko
Tomek - 08-01-2013, 17:04
| wicek napisał/a: |
To jest jedyne dobre miejsce gdzie można zamontować wtryski na listwie? Bo BRC ma tylko listwy? Czy się mylę? |
dla BRC raczej tak
BRC ma tylko listwy (tzn wtryski same w sobie są oddzielne, ale musisz montować w takiej listwie)
możesz ewentualnie podzielić te listwy na 2 (3x i 4 x)
wicek - 08-01-2013, 18:26
| tomek84 napisał/a: | | BRC ma tylko listwy (tzn wtryski same w sobie są oddzielne, ale musisz montować w takiej listwie) |
No tu jutro jadę i pogadam z Majstrem
Dobrze jest się poradzić doświadczonych osób.
Zapytałem się na ile ustawi temperaturę włączania się LPG, mówi że na 37 stopni, na ile wy macie?
arturj123 - 09-01-2013, 19:30
Instalacja STAG 4+,KME Silver Tur, Hana H2000 zielone, fi 6, przewody od EZ Hana mają około 10 cm
Dziś wymieniłem reduktor na KME Silver Tur.
Niestety okazuje się, że jeszcze coś nie tak jest w instalacji.
Na poprzednim reduktorze Tomasetto Artic przy zwyczajnym dodawaniu gazu na postoju - odnotowywałem spadki z 1.4MPa do 0,7MPa co powodowało przełączenie instalacji na benzynę.
Na obecnym reduktorze jest ustawione to samo ciśnienie 1,4MPa (tak by mnożnik w dalszej części był bliski 1) - przy takim samym dodawaniu gazu jest nieco lepiej - ale nadal ewidentnie jest coś nie tak. spadki od 1,4 do 1,0 - podczas jazdy podobnie.
Gdzie szukać dalej przyczyny? Przewód fi6, zasilający z butli do elektrozaworu? Coś jeszcze?
Owczar - 10-01-2013, 10:57
Jaki filtr fazy lotnej? Nie masz gdzieś załamanej miedzi?
wester - 10-01-2013, 11:56
Witam
Do 2,5 V6 zaproponowano mi BRC z niebieskimi wtryskami.
Dadzą rade?
fredfm - 10-01-2013, 11:58
Po wymianie reduktora robiłeś auto kalibrację, zebrałeś mapki gazu na nowo?? Hana zielona jest troszkę za duża do silnika 2,0, zdecydowanie lepiej ułożyłaby się czerwona. Zielona hanka przy ciśnieniu 1,2bar wydala nam 50km z 1 cylindra.. a co dopiero przy 1,4..
Zacznij od zjechania w dół z ciśnieniem, na początek zjechał bym do 1,1 bar, później docelowo jeszcze niżej.. później autokalibracja i zebranie mapek gazu na nowo. Mnożnik powinien zaczynać Ci się od wartości ok 1,2-1,3, a dopiero przy maksymalnym czasie wtrysku powinien być bliki 1 (przy czym lepiej pozostawić ciut wyższy tak ok 1,06).
arturj123 - 10-01-2013, 12:16
| Owczar napisał/a: | | Jaki filtr fazy lotnej? Nie masz gdzieś załamanej miedzi? |
Filtr Ceertlos F-779B bodajże 16mm, przebieg z 5000km
Właśnie sprawdzam tę miedź, kawałek po kawałku, jeśli nadal będą problemy - wymienię cały przewód.
Bury - 10-01-2013, 18:23
| Cytat: | | Hana zielona jest troszkę za duża do silnika 2,0, zdecydowanie lepiej ułożyłaby się czerwona. |
Bzdury kolego.
Hana zielona nie jest za duża do tego silnika.
arturj123 - 10-01-2013, 20:50
| fredfm napisał/a: | Po wymianie reduktora robiłeś auto kalibrację, zebrałeś mapki gazu na nowo?? Hana zielona jest troszkę za duża do silnika 2,0, zdecydowanie lepiej ułożyłaby się czerwona. Zielona hanka przy ciśnieniu 1,2bar wydala nam 50km z 1 cylindra.. a co dopiero przy 1,4..
Zacznij od zjechania w dół z ciśnieniem, na początek zjechał bym do 1,1 bar, później docelowo jeszcze niżej.. później autokalibracja i zebranie mapek gazu na nowo. Mnożnik powinien zaczynać Ci się od wartości ok 1,2-1,3, a dopiero przy maksymalnym czasie wtrysku powinien być bliki 1 (przy czym lepiej pozostawić ciut wyższy tak ok 1,06). |
Przy ciśnieniu 1,1 MPa mnożnik zaczyna się na 1,6 a kończy na jakoś 1,3. Autokalibracja oczywiście zrobiona.
Jak to wygląda u pozostałych posiadaczy 2.0?
Jakie ciśnienie, mnożnik, spadki?
Puki co niestety nie znajdę czasu sprawdzeniu zasilania - brak kanału i pogoda nie sprzyjająca - może w następnym tygodniu gdzieś się umówię, bo teraz szkoła...
Ale to po prostu musi być ta miedź, a żaden gazownik nie przyznał mi racji i się śmieją, że auto jeździ i nie przełącza a ja się czepiam
Owczar - 10-01-2013, 22:22
Załóż filtr FL FL02 i podnieś trochę ciśnienie, bo mnożnik spory.
fredfm - 11-01-2013, 07:57
| Bury napisał/a: | | Cytat: | | Hana zielona jest troszkę za duża do silnika 2,0, zdecydowanie lepiej ułożyłaby się czerwona. |
Bzdury kolego.
Hana zielona nie jest za duża do tego silnika. |
W żadnym wypadku się nie zgodzę, pewnie masz zielone i próbujesz się pocieszyć... Najlepszym wyborem do tego silnika byłaby hana czerwona, pracujemy wtedy na optymalnym mnożniku i dobrym ciśnieniu. Hanka zielona żeby może i go ogarnie, ale przy ciśnieniu 0,9bara..
Dokładnie jak pisze Owczar, podnieś ciśnienie wstępnie do 1,2bar, mnożnik powinien wyglądać lepiej.. Następnie filtr, bo nie wykluczone że on może dawać takie problemy.
komarsnk - 11-01-2013, 08:22
| fredfm napisał/a: | | Bury napisał/a: | | Cytat: | | Hana zielona jest troszkę za duża do silnika 2,0, zdecydowanie lepiej ułożyłaby się czerwona. |
Bzdury kolego.
Hana zielona nie jest za duża do tego silnika. |
W żadnym wypadku się nie zgodzę, pewnie masz zielone i próbujesz się pocieszyć... Najlepszym wyborem do tego silnika byłaby hana czerwona, pracujemy wtedy na optymalnym mnożniku i dobrym ciśnieniu. Hanka zielona żeby może i go ogarnie, ale przy ciśnieniu 0,9bara..
[url=http://www.iv.pl/ima...872.jpg]Obrazek[/URL]
Dokładnie jak pisze Owczar, podnieś ciśnienie wstępnie do 1,2bar, mnożnik powinien wyglądać lepiej.. Następnie filtr, bo nie wykluczone że on może dawać takie problemy. |
Wczoraj byłem zakładzie bardzo polecanym wszem i wobec.
Chciałem zdiagnozować niedomagania mojej instalki.
Gość bardzo rzeczowy - widać, że zna się na robocie. Jak rozmawialiśmy o gratach jakie można by było wrzucić zamiast obecnych to stwierdził, że hany zielone absolutnie nie - tylko czerwone a nawet może się zdarzyć, że czarne. Do tego Reduktor AC01 250 (czerwony).
Trochę mnie zamurowało bo w świetle informacji z forum mam dylemat
Powiedział, że na tym parowniku bez problemu ciśnienie da wyższe i ma działać optymalnie.
Sterownik zostanie ten co mam - Stag 300PLUS.
|
|
|