To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

mjsystem - 01-12-2014, 10:48

Marcino napisał/a:
U nas spokój.. bez wiatru -6stC
Marcin, wyjdź z domu... :lol:
mkm - 01-12-2014, 14:19

że szlag mnie w tym kraju trafi.
Kupujemy Forda - kilkulatek, wykupiony z floty. Korekta licznika znaczącąca, ale autko godne.
Podjechałem sobie z VIN-em do salonu Forda, żeby sprawdzić jego historię i... się lekko zdziwiłem.
Ta informacja jest dostępna tylko po pisemnej zgodzie udzielonej przez osobę, która widnieje w dowodzie rejestracyjnym. :roll:
Na pytanie o jakąś podstawę tego "zarządzenia" usłyszałem, że podstawą jest "ustawa o chronie danych osobowych" :shock:

To tak na marginesie "walki z cofniętymi licznikami"...

Uwex - 01-12-2014, 16:05

mkm napisał/a:
podstawą jest "ustawa o chronie danych osobowych"

dziwne , może wzięli do serca, że to auto "osobowe" ? :lol:

mjsystem - 01-12-2014, 17:06

nowe dowody?
http://wideo.onet.pl/bizn...paign=onetsg_fb

[ Dodano: 01-12-2014, 17:10 ]
mkm napisał/a:
Na pytanie o jakąś podstawę tego "zarządzenia" usłyszałem, że podstawą jest "ustawa o chronie danych osobowych"
A to auto jest osobą? :shock: :lol:
mkm - 01-12-2014, 17:58

Drążę temat 8)
Idąc tym tokiem rozumowania ten geniusz jeszcze dzisiaj powinien pozaklejać wszystkie VIN-y aut, jakie ma w salonie.
Są niezbyt dobrze chronione, bo znajdują się w "okienku" przedniej szyby, a udostępnianie danych z ustawy na jaką sie powołał jasno określa ochronę tychże danych :twisted:

Tak czy owak miejsce, które powinno rozwiewać wszelkie wątpliwości mnoży problemy w odpowiedzi na banalne pytanie - ile auto miało przebiegu po pierwszym i drugim roku...
Bez potrzeby poznawania zakresu przeglądów, historii napraw, danych właścicieli... ba! nawet bez pisemnego potwierdzenia... :roll:

mjsystem - 01-12-2014, 19:17

mkm napisał/a:
miejsce, które powinno rozwiewać wszelkie wątpliwości mnoży problemy
Spójrz na dowód osobisty i przeczytaj w jakim kraju mieszkasz. :mrgreen:
Artykuł w jednej z francuskich gazet:

Polska.
Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy (!)
Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza.
Polacy..! Jak wy to robicie..?

http://maxhumor.pl/teksty...gazecie-64.html

fergul11 - 01-12-2014, 21:25

Kurcze!!!! i co znów muszę dymać do Polski po wymianę dowodu osobistego , bo przecież urzędnik w ambasadzie nie potwierdzi że ja to ja !!!
Paszport ok po miesiącu odbiór , ale dowodu już nie :( kurcze , a są kraje gdzie pocztą wysyłają .
Ech ta Polska ....stemple ,pieczątki , zaświadczenia , zdjęcia życiorysy , kwit na węgiel i szczepienia .... :roll:

Bizi78 - 01-12-2014, 22:40

Będzie powód by odwiedzić stare śmieci, znowu :mrgreen: .
jacek11 - 02-12-2014, 00:42

Bizi78 napisał/a:
Będzie powód by odwiedzić stare śmieci, znowu :mrgreen: .

A po co on tu potrzebny.Tylko narzekać potrafi :P :wink:

mjsystem - 02-12-2014, 08:07

fergul11 napisał/a:
co znów muszę dymać do Polski po wymianę dowodu osobistego

Z tego, co widzę, to słuchałeś filmu? Nie będzie trzeba nigdzie dymać tylko składać online :P Nie będzie meldunku, cech fizycznych i podpisu. Dowód możesz wyrobić choćby w Zakopanem. To taka szejndź na plus jakby :wink:

Sunderland86 - 02-12-2014, 10:01

mkm napisał/a:
że szlag mnie w tym kraju trafi

Nie tylko Ciebie.

Pracując i zarabiając niewielkie pieniądze przyszło mi do głowy zainteresowanie się własnym biznesem. Zacząłem zgłębiać temat i dowiedziałem się, że zdobycie wszelkich pozwoleń, decyzji i innych papierów potrzebnych do legalnej działalności którą sobie wymyśliłem może trwać nawet 4 lata!! i potrzeba potężnych nakładów pieniężnych, które - o ile biznes ruszy - będą się zwracać przez wiele lat.

To wszystko w imię walki z szarą strefą.

Ręce, nogi i majtki opadają

Seichan - 02-12-2014, 10:19

Tak z ciekawości - po co Ci dowód, jak masz paszport?

Dokument paszportowy uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą oraz poświadcza obywatelstwo polskie, a także tożsamość osoby w nim wskazanej w zakresie danych, jakie ten dokument zawiera.

Dowód osobisty jest dokumentem:
1) stwierdzającym tożsamość osoby;
2) poświadczającym obywatelstwo polskie;
3) uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi oraz na podstawie jednostronnych decyzji innych państw, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy.

Przecież są to równorzędne dokumenty.

mjsystem - 02-12-2014, 11:32

Sunderland86 napisał/a:
To wszystko w imię walki z szarą strefą.

Ręce, nogi i majtki opadają
A co Ci źle w szarej strefie? :twisted:

Seichan napisał/a:
Przecież są to równorzędne dokumenty.
Na plus dla paszportu, no bo weź pojedź na dowód do Chile :lol:
mkm - 02-12-2014, 12:39

albo do Mozambiku... :roll:
mjsystem - 02-12-2014, 12:44

Cytat:

albo do Mozambiku...
Tam podobno wystarcza karta klubowa MM-ka :P Ale to dopiero za rok. 8)