To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Samochód poszukiwany

jacek11 - 24-09-2021, 16:21

Mnie się podoba Dodge Journey. Znajomy sobie kupił, i jestem zauroczony.
robertdg - 28-09-2021, 23:08

jacek11 napisał/a:
Raczej odlegly od załozonego budzetu.
Jak to ma być jakies nietuzinkowe auto miedzy 2000-2010, w dodatku optymalne w kosztach utrzymania, to najlepiej spopularyzowac wybor to jakiegos francuza, vag-a, etc
Osobiscie w takim budżecie patrzalbym za superbem II 2.0 TDI 140HP + virus na 170, no chyba ze jakies 3,6FSI z dobrej reki, ale to już cięzki temat

Coś w ten desen https://www.otomoto.pl/of...html#7b937715cb

Krzyzak - 29-09-2021, 08:49

też w pierwszej chwili pomyślałem o octavii lub superbie - proste i solidne auta, tani serwis
byle się z daleka trzymać od tsi

Tomek - 29-09-2021, 10:10

robertdg napisał/a:
Osobiscie w takim budżecie patrzalbym za superbem II 2.0 TDI 140HP + virus na 170

czemu 140 + wirus na 170, a nie fabryczne 170?

Bizi78 - 29-09-2021, 10:27

Tomek napisał/a:

Nie wiem jaka jest różnica w cenie zakupu, ale ostatnio kolega podkręcał tak paska B8 + zmiana prędkości zmiany biegów w DSG i płacił coś koło 2tysiące.
Dodam, że brat w październiku jedzie na ten sam tuning :wink: .

Tomek - 29-09-2021, 14:59

Uwex napisał/a:
Klik
Prosta konstrukcja, bez zbędnych bajerów. I prawie pod domem. :lol:

powiem szczerze, że nie wiem czy poszedłbym w taki wynalazek
jedyna zaleta to to, że pewnie jest to w miarę łatwo odsprzedawalne

Cytat:

myślałem o nim przed zakupem X5

Mój szef chwilę wcześniej miał Fiata Freemonta, a to to samo, tyle, że Dodge ładniejszy
z silnikiem 3.6 bym nie pogardził
on miał 2.0 diesla fiatowskiego, miał z nim strasznie dużo przebojów, aczkolwiek mogły być to problemy akurat tego egzemplarza
potem go sprzedał, ale tylko dlatego, że się do niego nie mieścili

na tę chwilę z minivanów rozważałbym chyba tylko Toyotę Siennę, albo budżetowo Eurovana (Puga lub Cytrynę).

robertdg napisał/a:
Raczej odlegly od załozonego budzetu.

nie powiedziałbym

robertdg napisał/a:
no chyba ze jakies 3,6FSI z dobrej reki, ale to już cięzki temat

jak szukałem 2 lata temu, przed zakupem X5, to w ofertach na całą polskę były 2 superby z silnikiem 3.6, także podaż słaba
teraz też nie jest ich dużo więcej, bo około 10, ale raczej w wyższym budżecie

Cytat:

też w pierwszej chwili pomyślałem o octavii lub superbie - proste i solidne auta, tani serwis
byle się z daleka trzymać od tsi

Ostatnio jak się widzieliśmy (dawno to było) to mówiłeś mi, że Octavia to nie, bo to małe auto

mieliśmy Octavię 1,6 z "fabrycznym" LPG
auto jak auto, ale tego silnika, nigdy więcej

Superb był gdzieś na pierwszej liście moich zainteresowań, Morfi sprzedaje właśnie takiego, ale 170KM, dlatego pytam, czy coś z nimi jest może nie tak, jeśli Robert poleca 140KM+wirus na 170.
Jestem w kontakcie z Arkiem, ale prio to sprzedać X5, ale nie mam ciśnienia, bo przez pierwsze 2 tygodnie nie było ruchu w biznesie, a jak zaczęli dzwonić, to jakoś tak miałem mieszane uczucia, czy sprzedawać czy nie. Póki co zapowiadały się dwie osoby, ale nikt nie przyjechał.
Nie obrażę się jak będę musiał jeszcze zimę przejechać 4x4. Na wiosnę dopiero dostanę ciśnienia żeby sprzedać na poważnie.

Później wrzucę co ja znalazłem na otomoto, to może ocenicie, czy to w ogóle dobry kierunek.

robertdg - 29-09-2021, 18:45

Tomek napisał/a:
robertdg napisał/a:
Osobiscie w takim budżecie patrzalbym za superbem II 2.0 TDI 140HP + virus na 170

Bo 140stke szło dorwac bez filtra czastek stałych
Tomek - 29-09-2021, 18:50

robertdg napisał/a:
Tomek napisał/a:
robertdg napisał/a:

Bo 140stke szło dorwac bez filtra czastek stałych

ale DPF z tego co mi wiadomo był obowiązkowy w dieslu od 2006 roku

czy się mylę?

w E61 miałem wycięty DPF, ale tam było to szczęscie, że auto było z 2006 roku i na przeglądach jak padało pytanie o DPF, a czasem padało, to szła bajka, że były wersje z DPFem i bez (bo tak faktycznie było jeszcze w 2006 roku)

krzychu - 29-09-2021, 19:15

Tomek napisał/a:

Mój szef chwilę wcześniej miał Fiata Freemonta, a to to samo, tyle, że Dodge ładniejszy
z silnikiem 3.6 bym nie pogardził

Ja jechałem wrażenie z jazdy bardzo kiepskie. Układ kierowniczy kiepski, ten diesel w połączeniu z automatem - katastrofa. Skrzynia zachowywała się jakby miała program od słabej benzyny... Tak, że po X5 to raczej regresja by była.

robertdg - 29-09-2021, 21:10

Tomek napisał/a:
ale DPF z tego co mi wiadomo był obowiązkowy w dieslu od 2006 roku
Niby tak, nie potrafie Ci tego wytlumaczyc - bo tego nie drazylem, znajomy co to miał mowił ze byly wersje bez DPF i napewno mu chodziło o pompowtrysk, jak nie zapomne jutro sie go dopytam, bo akurat sie bede z nim widział

Znajomy ma Zafire 08/09 i nie ma DPF, ma ja od nowosci i nie kombinował nic z wycinaniem

krzychu - 30-09-2021, 08:36

Były DPF-y "otwarte". Takie jak w OII i one nie są problematyczne. Pewnie o to chodzi.
Krzyzak - 30-09-2021, 10:08

Tomek napisał/a:
Ostatnio jak się widzieliśmy (dawno to było) to mówiłeś mi, że Octavia to nie, bo to małe auto
to prawda, w tym czasie octavia urosła :)
i się nie śmieję, ale I czy II to były ciasne wnętrza z dużym bagażnikiem - coś jak golf sedan, bo ta sama płyta
obecnie to auto jest znacznie większe
widziałem właśnie, że Arek sprzedaje - ja się zatrzymałem jak jeszcze oplem jeździł... i dziwne, że zmienia lepsze na gorsze, bo citroena kupił...

Marcino - 30-09-2021, 14:23

Krzyzak napisał/a:
.. i dziwne, że zmienia lepsze na gorsze, bo citroena kupił...

ja bym nie negował francuskiej motoryzacji. Miałes kiepsko trafiony egzeplarz i pewnie dlatego zbudowałeś słaba opinie o frnacuzach.
Kilka osób ma C5 i sobie mega chwali na forum po przesiadce z galanta...

Krzyzak - 30-09-2021, 15:08

przeczytaj raz jeszcze - on się przesiadł z superba...
wg mnie ten mały citroen to dużo gorsze auto od superba, ale zdaje się ma być do czego innego niż jazda z rodziną

Tomek - 30-09-2021, 15:23

Krzyzak napisał/a:
przeczytaj raz jeszcze - on się przesiadł z superba...
wg mnie ten mały citroen to dużo gorsze auto od superba, ale zdaje się ma być do czego innego niż jazda z rodziną

a to nie jest tak, że Arek miał to C2 już od jakiegoś czasu? mogę się mylić

ja się kiedyś z Galanta do Colta CA przesiadłem i chyba ze 2 lata jeździłem