To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Uciszyłem popychacze, stukające popychacze

sampler - 07-04-2010, 21:51

Po pierwsze nie ma czegos takiego jak mobil1 10W40. Zdaje sie ze zalales Mobila 10W40.
Po drugie chyba wszystkie wymienione oleje to sa oleje mineralne hydrokrakowane HC (nie wiem jak z tedexem) a wiec zadna rewelacja.
Proponuje zalac jakis prawdziwy syntetyk lub polsyntetyk np Valvoline, Motul, Mobil1 (tylko syntetyk) lub Liqui Moly

Juiceman - 07-04-2010, 22:40

sampler napisał/a:
Po pierwsze nie ma czegos takiego jak mobil1 10W40. Zdaje sie ze zalales Mobila 10W40.

Sampler po pierwsze to jest takie cos jak mobil 1 10W40, ja nawet kupiłem mobil 1 S ;) obecnie nazywa sie super S. A po za tym jak wpiszesz w google mobil1 to sam zrozumiesz o co koledze chodziło... . <lol>

bieniak - 08-04-2010, 00:07

hmmm nie wiem czemu nie wolno lać półsyntetyka???ja mam zalany włąśnie mobil supers 10w40 i nic nie kleka:) popychacze wymyte i jest gitara. nie wiem czemu ale to chyba tylko mitsu są tak wrażliwe na olej żaden inny japoniec:/miałem w domu 3 nissany primery i w jednym był wymieniony olej po 35tys szok ale takiego kupilem i zalaliśmy półsyntetyk i złotko:):)drugi jeździł na czym się daraz lotos raz castrol mineralny a jeden na połsyntetyku wymienianym co 10tys i wszystko chodziły idealnie zero jakiś problemów ani klepania nic. a w galancie trzeba się naprodukować z olejem:/ja jestem przekonany do mobila i tyle może przy następnej wymianie zaleje volvoline jakis 5w30:)
Juiceman - 08-04-2010, 00:22

Też mam super S popychacze cichutkie jak nigdy ; )
sampler - 08-04-2010, 07:24

Juiceman napisał/a:
sampler napisał/a:

Sampler po pierwsze to jest takie cos jak mobil 1 10W40, ja nawet kupiłem mobil 1 S ;) obecnie nazywa sie super S. A po za tym jak wpiszesz w google mobil1 to sam zrozumiesz o co koledze chodziło... . <lol>

Kolego!. Mobil 1 to marka zastrzezona tylko i wylacznie dla olejow syntentetycznych.
Ty zalales Mobil Super S 10W40. Nie ma wiec tam w nazwie Mobil 1 tylko Mobil. Moze to szczegol ale to zupelnie inna marka. Dodatkowo Mobil Super S 10W40 nie jest to olej polsyntetyczny tylko olej mineralny z dodatkami tzw hydrokrak HC podobnie jak np castrol.

roch_27 - 08-04-2010, 08:19

Juiceman napisał/a:
dowcip dnia :D :D :D Przemek poczytaj dokładnie a później się wypowiadaj :wink:
sampler napisał/a:
Mobil 1 to marka zastrzezona tylko i wylacznie dla olejow syntentetycznych.
Ty zalales Mobil Super S 10W40. Nie ma wiec tam w nazwie Mobil 1 tylko Mobil.
dokładnie :thumbright:
Juiceman - 08-04-2010, 10:41

Grunt, że uciszył popychacze = ) co do nazwy no cóż mea kulpa xD
hermeth - 08-04-2010, 14:46

bieniak napisał/a:
nie wiem czemu ale to chyba tylko mitsu są tak wrażliwe na olej

Tez tak myślałem. Jednak gdy pojechałem do rodziny, moim oczom ukazały się pojazdy szwagrów i teścia:
golf 1.8 - klepie
mondeo 2.0 - klepie
V70 2.4 - klepie
I wszystkie zalane olejem mineralnym...

p_bladek - 09-04-2010, 16:25

Witam wszystkich. Dzisiaj odebrałem autko z AUTOTW i....
wielki szacun dla właścicieli, wymienione popychacze 24szt. i nastała cisza że muchę słychać. Jak dla mnie wszystkie ceramizery płukanki zmiany oleju to półśrodki, wyżarte popychacze zawsze będą klepać wcześniej czy póżniej, u mnie wyzartych było aż 6szt. Za niezbyt wygórowana cenę mam cisze i spokój na jekieś 100 tys (mam nadzieje). Apropo AutoTW solidni fachowcy, doradza co i jak i mimo że jestem z pod Ożarowa Mazowieckiego to chyba będzie mój warsztat. Pozdrawiam.

Cezar - 09-04-2010, 16:28

A co powiedziecie o takim oleju - MOBIL 5W40 SYNT S
Specyfikacja: API: SM/SL/SJ/CF; ACEA: A3/B3, A3/B4; MB 229.3; Opel GM-LL-B025 ; VW 502.00,505.00; BMW LONGLIFE-98; Porsche A40

W poniedzialek bede kupowal olej do wymiany. Zdecydowalem sie na Mobil1 5W50, znalazlem jednak tego wyzej i jestem ciekawy czy ktos juz go uzywal :wink:

macia - 09-04-2010, 16:42

Ja używałem w galancie EA valvoline long life i byłem zadowolony, zresztą myślę, że przy normalnym użytkowaniu właściwie każdy z proponowanych będzie w porządku.
seir - 09-04-2010, 23:42

Ja mam Mobil Super S 10W40, a popychacze cykają... Zaraz po zalaniu olej trzyma swoje właściwości i sprzyja mu ciśnienie, ale po kilku tysiącach km niestety i popychacze co raz częściej się odezwą i olej traci swoje właściwości... Olej i popychacze do wymiany + przejadę ceramizerem, co by go trochę wygładzić.
Hubiii_GW - 10-04-2010, 00:48

p_bladek napisał/a:
Witam wszystkich. Dzisiaj odebrałem autko z AUTOTW i....
wielki szacun dla właścicieli, wymienione popychacze 24szt. i nastała cisza że muchę słychać. Jak dla mnie wszystkie ceramizery płukanki zmiany oleju to półśrodki, wyżarte popychacze zawsze będą klepać wcześniej czy póżniej, u mnie wyzartych było aż 6szt. Za niezbyt wygórowana cenę mam cisze i spokój na jekieś 100 tys (mam nadzieje). Apropo AutoTW solidni fachowcy, doradza co i jak i mimo że jestem z pod Ożarowa Mazowieckiego to chyba będzie mój warsztat. Pozdrawiam.

dokladnie .. u mnie raczej plukanka + ceramizer nic nie dalo, pukaja tak jak przed "operacją" i tak mialem wymienic bo nie lubie polsrodkow, w tym przypadku chcialem przetestowac "wynalazki" ale niestety bez efektu, chyba ze po 2tys sie cos zmieni- raczej watpie
ile cie kosztowala wymiana popychaczy o ile to nie tajemnica :D ?

seir .. nie wiesz gdzie we wro jakis solidny warstat jest co w miare szybko ogarnie wymiane popychaczy ?

roch_27 - 10-04-2010, 08:41

Cytat:
seir .. nie wiesz gdzie we wro jakis solidny warstat jest co w miare szybko ogarnie wymiane popychaczy ?
zapytaj na PW :arrow: BARTKA deejay ;) może będzie miał czas
p_bladek - 10-04-2010, 09:06

Cytat:
dokladnie .. u mnie raczej plukanka + ceramizer nic nie dalo, pukaja tak jak przed "operacją" i tak mialem wymienic bo nie lubie polsrodkow, w tym przypadku chcialem przetestowac "wynalazki" ale niestety bez efektu, chyba ze po 2tys sie cos zmieni- raczej watpie
ile cie kosztowala wymiana popychaczy o ile to nie tajemnica ?

Za same popychacze trudno stwierdzic, bo był jeszcze przegląd zawieszenia przód i tył.
Za to, plus obie głowice wymiana popychaczy zapłaciłem 1150 pln (popychacze w cenie). A szacun za to że auto było umówione tylko na tylnia głowice a właściciel warsztatu zadzwonił do mnie że przednia jeszcze puka i po za umówieniem, po godzinach pracy zrobił i przednia, to jest podejscie :D