Nasze Miśki - Był CA4A jest EA5W
mkm - 24-05-2013, 22:33
deejay napisał/a: |
Juz podpatrzył kurcze |
Jedna uwaga tak OT.
Polerko-szlifierki mogą siać spustoszenie, więc zawsze lepiej przetestować na jakimś starym elemencie na ile można sobie pozwolić z pracą na lakierze.
Przed polerowaniem obowiązkowo trzeba rozpoznać lakier - każdy lakiernik używa innych lakierów, które różnie będą reagować na nasze akcje .
Osobiście na start proponowałbym jednak polerkę orbitalną. Trudniej nią sobie szkód narobić .
KucharZ - 25-05-2013, 10:14
mkm napisał/a: | deejay napisał/a: |
Juz podpatrzył kurcze |
|
ja nic nie widziałem i o niczym nie wiem
mkm napisał/a: |
Jedna uwaga tak OT.
Polerko-szlifierki mogą siać spustoszenie, więc zawsze lepiej przetestować na jakimś starym elemencie na ile można sobie pozwolić z pracą na lakierze.
Przed polerowaniem obowiązkowo trzeba rozpoznać lakier - każdy lakiernik używa innych lakierów, które różnie będą reagować na nasze akcje .
Osobiście na start proponowałbym jednak polerkę orbitalną. Trudniej nią sobie szkód narobić . |
Dzięki za wskazówke postaram się przy tej polerce ostrożnie podejść do tematu. I muszę sobie wpoić: cierpliwość przede wszystkim
Co do lakieru to i tak muszę sobie kupić jakieś 100ml na zaprawki itp więc może przy okazji prysnę coś na boku i na tym będę testował
KucharZ - 28-05-2013, 09:46
W końcu udało mi się kupić wew. osłonę przegubu. Uwierzycie, że w całym wrocławiu oprócz ASO nie ma tej osłony. InterCars, AutoDistribution, Hempol rozkładają ręce. Mogą mieć ewentualnie uniwersalną. W ASO cena spora 330zł netto, więc się nie zdecydowałem.
Dorwałem coś takiego:
Hugo - 28-05-2013, 14:17
KucharZ, japaneze ma i nie zwykłe gumowe, tylko te a'la plastikowe. Wieczne są.
fj_mike - 28-05-2013, 22:10
KucharZ napisał/a: | Uwierzycie, że w całym wrocławiu oprócz ASO nie ma tej osłony. |
Po tych samych wymiarach z innego auta też nie było?
KucharZ - 28-05-2013, 22:41
Hugo napisał/a: | KucharZ, japaneze ma i nie zwykłe gumowe, tylko te a'la plastikowe. Wieczne są. |
Być może. Niestety Japaneze ogranicza kontakt z sobą do minimum (tylko tel), a ja nie lubie takich sprzedawców, więc opuściłem sobie go w przedbiegach i zostawiłem na sam koniec jak inne środki zawiodą.
fj_mike napisał/a: | Po tych samych wymiarach z innego auta też nie było? |
Pytałem o to sprzedawców, ale kiwali negatywnie głową. Nie wiem czy im się nie chciało szukać czy faktycznie nie ma. Jedynie gdzie znalazłem to w serwisie hyundai-a za 180zł ale znów sprzedawca twierdził, że nie ma możliwości potwierdzić wymiarów bo on po numerze zamawia więc nie brałem. Oczywiście numer w necie sam znalazłem, więc nie byłem do końca pewien.
Hugo - 29-05-2013, 08:33
KucharZ napisał/a: | Pytałem o to sprzedawców, ale kiwali negatywnie głową | Pasują jakieś uniwersalne firmy GLO, od Rovera, Hondy itp.
KucharZ - 29-05-2013, 22:47
Hugo napisał/a: | Pasują jakieś uniwersalne firmy GLO, od Rovera, Hondy itp. |
Jeden ze sprzedawców przy poszukiwaniach mi wspominał, że ma uniwersalną do przycięcia na odpowiednią średnice więc wiedziałem, że z pustymi rękoma nie zostanę. Ale jak znalazłem pod wymiar to dałem sobie spokój.
deejay - 30-05-2013, 21:56
Jak tam polerka , działasz coś w temacie ?
KucharZ - 30-05-2013, 22:00
deejay napisał/a: | Jak tam polerka , działasz coś w temacie ? |
W czerwcu mam 2 tyg urlopu, wtedy mam zamiar podziałać Narazie zaplanowałem sobie drobniejsze prace przy Galancie. Choć na sobotę zapowiadają deszcz, więc zobaczymy ile uda się zrobić.
KucharZ - 05-06-2013, 18:38
Zakupów do auta ciąg dalszy:
- uszczelki pokrywy zaworów i gniazd świec firmy Elring
W przyszłym tygodniu czeka mnie jeszcze zakup świec. Zdecydowałem się na DENSO irydowe tylko nie wiem czy z przerwą 1.1 czy 0.8. Z tego co wyczytałem, do LPG lepsze 0.8. Muszę jeszcze poczytać
KaWu - 05-06-2013, 22:24
KucharZ napisał/a: | tylko nie wiem czy z przerwą 1.1 czy 0.8. Z tego co wyczytałem, do LPG lepsze 0.8. Muszę jeszcze poczytać |
Wg mnie jak układ WN sprawny to bierz standard 1,1 mm.
Tomek - 06-06-2013, 10:23
KaWu napisał/a: |
Wg mnie jak układ WN sprawny to bierz standard 1,1 mm. |
ja bym wziął 0.8 (jak układ WN sprawny)
a jak niesprawny, to go usprawnić
KucharZ - 16-06-2013, 16:52
Świece zostały zakupione Denso IK20. Teraz tylko montaż i zobaczymy czy będą jakieś efekty. Oczywiście nie spodziewam się przyrostu mocy i zmniejszenia zużycia paliwa, ale troszke równiejszej pracy na LPG
Z cyklu, prace drobne przy galu ( a do zrobienia nazbierało sie tego) wymieniłem śruby przy reflektorach przednich na nierdzewkę. Oczywiście, żeby nie było tak lekko śruby przy zderzaku się zapiekły i ukręciły
Lekko przepolerowałem również tylną listwę. Muszę jeszcze przykleić uszczelke na jej rancie do kompletu.
KucharZ - 23-06-2013, 21:06
Prace drobne przy Galu ciąg dalszy.
Ogólnie galant na tą chwilę prezentuje się dokładnie tak:
Na początek poszła maskownica lewarka skrzyni lub jakkolwiek to się nazywa, oraz mocowanie żarówki podświetlającej literki skrzyni.
Po dłuższej chwili zestaw naprawczy był gotowy
i po złożeniu
Do wymiany idą żarówki podświetlenia przycisków na białe diody
Zostały pomalowane drobne elementy spod maski i wymiana śrub na nierdzewkę przy montażu
W międzyczasie robione są poprawki lakiernicze, czyli zająłem się zamalowaniem odprysków na lakierze żeby nie rozwinęły się w coś większego, oraz nie szpeciły w oczy. Na fotkach przedstawione dwa, z którymi jest nawięcej do roboty. Przy okazji zostaną zlikwidowane rysy na lewych drzwiach. Trochę się ich uzbierało Zaprawki bedą robione aerografem, więc mam nadzieję, że nie będzie za mocno widać.
|
|
|