[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Radio fabryczne w lancerze - problemy i usterki.
Trik - 19-06-2010, 13:59
Bastek77 napisał/a: | zobaczymy co dalej | dalej może być tak jak w moim. zaraz po wymianie było ładnie, po jakichś 2 tygodniach wszystko wróciło do normy tylko w innych miejscach
george2 - 11-07-2010, 13:01
Witam. Mam problem z głośnością fabrycznego radia. Słuchać można radia tak od 30.Ciekawe jest również to że mogę go słuchać z głośnością 45 tzn. max i jest średnio głośno.Do 3000 przebiegu było ok. tzn. gdybym dał maxa to pewnie by rozwaliło głośniki. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem .Mam przeczucie że może to być związane z zamontowanym przez serwis zestawem głośnomówiącym Nokia. Serwis mnie zbył twierdząc że wszystko jest ok.Zgłaszałem też gubienie fal i stereo .Ciekawe czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem (głośność) bo ten drugi jest oczywiście znany.
Anonymous - 14-07-2010, 10:58
No i faktycznie, wymiana radioodbiornika nie zlikwidowała problemów z odbiorem:( znów zaczynają zanikać fale i czasem trzeszczy:( Kurde, zaczyna mnie to irytować!
plecho1 - 14-07-2010, 11:34
O podobnych problemach w Outlanderach już czytałem na forum i związane były z niezbyt dobrze zamontowaną anteną a mianowicie w miejscu gdzie antena styka się z karoserią np. z dachem powinna dobrze dotykać do metalu czyli lakier powinien być częściowo zdrapany a tak nie było i antena była odizolowana od masy i stąd brały się problemy z zasięgiem w nowych autach.
ohayo - 15-07-2010, 09:04
plecho1 napisał/a: | stąd brały się problemy z zasięgiem w nowych autach. |
Możliwe, ale efektem braku zasięgu jest zanikanie sygnału (szumy), a nie "pływanie" wysokich tonów. Niektóre stacje w mieście można słuchać bez anteny i nie ma problemu. W moim przypadku w trasie radio śmiga bez najmniejszych problemów. W mieście przy dużym natężeniu ruchu - masakra. Ja , jako łącznościowiec stawiam na wadliwe lub źle dopasowane filtry przeciwzakłóceniowe. Zresztą gdzieś to wcześniej pisałem.
plecho1 - 15-07-2010, 13:25
Ludzie pisali że wymieniali radia na nowe nawet trzy krotnie i na początku niby było lepiej ale po paru dniach problem powracał.
Ja do niczego nie namawiam, podałem tylko jedną możliwość którą naprawdę warto sprawdzić. Jak znajdę ten temat to wkleje link.
racer1972 - 16-07-2010, 22:23
U mnie kilka miesięcy po wymianie z grubsza ok,czasami coś tam jednak "szeleści"... Jest dużo lepiej niż na starym ale nie idealnie
ohayo - 31-10-2010, 07:51
Moje radio również po wymianie. Jednak nie nacieszyłem się zbyt długo. Radio pogra kilka chwil i wyłącza się. Wyświetla się komunikat "ERROR DC". Znów chcą wymienić radio na kolejne, ale może przyczyna tkwi w montażu, bo wygląda mi to na błąd zasilania.
mjsystem - 31-10-2010, 10:21
ohayo napisał/a: | Moje radio również po wymianie. Jednak nie nacieszyłem się zbyt długo. Radio pogra kilka chwil i wyłącza się. Wyświetla się komunikat "ERROR DC". Znów chcą wymienić radio na kolejne, ale może przyczyna tkwi w montażu, bo wygląda mi to na błąd zasilania. |
Nie mam problemów z radiem w moim aucie, ale jakies doświadczenie posiadam. Myslę, że to wady montazowe bardziej niz sprzętowe. Czasem i chińszczyzna gra i sie nie psuje. Brak zasilania i co czytałem zsięgu fal moga mieć wspólną przyczynę: masę. Może być problem z dobrym umasowieniem radia. To przecież głowny i wspólny biegun zasilania mający wpływ na wszystko co wiąże się z radiem i jedyny, który nie ma najczęściej przewodu, tylko jest masowany do karoserii auta. Nie rozbierałem jeszcze lancera, ale jak ktoś juz to będzie robił, warto sie temu przyjrzeć. Życze wszystkim mniej usterkowego sprzętu.
Trik - 31-10-2010, 10:59
O ile pamiętam masowanie jest na przewodzie bo całe radio siedzi w plastikach. Chociaż może jakaś metalowa szyna tam tez jest.
mjsystem - 31-10-2010, 13:47
Trik napisał/a: | O ile pamiętam masowanie jest na przewodzie bo całe radio siedzi w plastikach. Chociaż może jakaś metalowa szyna tam tez jest. |
W radiu zawsze jest przewód, natomiast mało kiedy jest masowany do głownej wiązki. Zazwyczaj wkrecany w masę karoserii auta:)
Beny_s - 16-11-2010, 21:20
Koledzy a pomijając odbiór jak wygląda współpraca przy tych nowych radiach z Bluetooth'em. Może ktoś miał problemy z rozpoznawaniem cyfry 2 w j. ang. i się ich pozbył?
Niby to osobny moduł, ale...
piomic - 17-11-2010, 23:04
Beny_s napisał/a: | Może ktoś miał problemy z rozpoznawaniem cyfry 2 w j. ang. | Jest cały wątek o blutucie. Każdy to ma.
Trik - 18-11-2010, 00:53
piomic napisał/a: | Każdy to ma | Nie wiem czemu, ale ja niemam takiego problemu, a z angielskim u mnie cienizna.
Uwex - 18-11-2010, 09:28
Trik napisał/a: | ja niemam takiego problemu, a z angielskim u mnie cienizna. |
może to ma być spolszczony angielski ?
|
|
|