To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mój pierwszy (i kolejne) samochód.

Krzyzak - 29-03-2012, 15:35

jeśli przyjąć jakąś średnią, to właśnie ok. 200 tkm - dużo zależy właśnie od stylu jazdy i od tego czy auto jeździ głównie długie trasy
komplet Daikin do zwykłego E32/33 to jakieś 500 zł

Lechfan - 29-03-2012, 21:43

xcracing napisał/a:
Powiem Ci, że lakier na Twoim Galancie wygląda naprawdę świetnie, aż się nie chce wierzyć, że ma tyle lat.

A poza tym to gdzie spryskiwacze lamp zgubiłeś?

Co do lakieru to idealny nie jest, ale staram się żeby wyglądał chociaż w miarę świeżo. :)
Spryskiwacze miałem ze starego zderzaka (jeszcze takiego metalowego z osobną czarną listwą), nowszy z późniejszych roczników kupiłem już bez nich i zabrać się za szukanie i zamontowanie nie umiem. Może to przez to, że silniczek nie działa, także i tak by nie działały... :oops:
Ze sprzęgłem to jeszcze zobaczymy co jest dokładnie, jeśli uda mi się Białego z Bartkiem na randkę umówić. ; )

deejay - 29-03-2012, 21:56

Lechfan napisał/a:
jeśli uda mi się Białego z Bartkiem na randkę umówić. ; )

Da sie , tylku powiedz kiedy cie interesuje termin ?

deejay - 29-03-2012, 21:59

Lechfan napisał/a:
jeśli uda mi się Białego z Bartkiem na randkę umówić. ; )

Da sie , tylku powiedz kiedy cie interesuje termin ?

Lechfan - 26-08-2012, 12:04

No! Na sześćdziesiątą ósmą stronę spadłem, także przydałoby się odkopać.

W kwestii sprzęgła to tarcza była już wyjechana do zera. Wymienione na nowy komplet LUKa. Teraz śmiga elegancko.

Ostatnio coś zaniedbałem trochę Białego, bo i nie jeżdżę za dużo, ale zebrałem się jakoś tydzień czy dwa temu i zrobiłem coś za co zabierałem się już od dwóch lat.
Stara podsufitka była już baardzo zmęczona:

A jako, że jechałem jakiś czas temu ałdi a4 kolegi z czarną podsufitką, która bardzo mi się spodobała to sobie też walnąłem sufit na czarno 8)

Myślałem, że będą problemy z taką operacją, ale Gal po raz kolejny miło mnie zaskoczył.
Demontaż wszystkich plastików itd. potrzebny do wyjęcia podsufitki przebiegł bardzo sprawnie i szybko. Później trochę się namachałem pędzelkiem żeby dobrze skleić nowy materiał, ale jakoś się udało (mam nadzieję, że chociaż z 1-1,5 roku wytrzyma).
Generalnie trochę chęci, niewielkie koszty, a efekt jak dla mnie zadowalający. :)

Przy okazji wybebeszenia środka pomalowałem sobie słupki, bo jeden był obdarty przez próbę włamania dawno temu, a obydwa były już wypłowiałe.

Teraz jest trochę lepiej. :)

kamilek - 29-08-2012, 00:36

Zobaczymy na zlocie co to ten sufit warty, ale chyba za tą modyfikacją powinny pójśc kolejne - wszystkie plastiki, deska, wszystko na czarno, potem czarna skóra z vr4 i tak to by miało sens :)

No i tak, nie ma newsa żeby Paweł czegoś nie pomalował :D Następna aktualizacja tematu to będzie pomalowanie plastików, ale co potem? Chyba z nudów diamenty na biało maźniesz :wink:

Lechfan - 19-04-2013, 17:49

Zbliża się już wielkimi krokami zlot 2013, także wydaje mi się, że najwyższa pora wrzucić jakieś fotki z ostatniego zlotu na Wawrzce (na szczęście auto mam troszkę szybsze ode mnie) ; )
Przede wszystkim wykres z hamowni, który wyszedł chyba nie najgorzej jak na staruszka i fabryczne 109KM:

I jakieś tam jeszcze zdjęcia:

Jak wrzucę też na serwer to udostępnię filmik z hamowania, może kogoś to interesuje. :)
Mam też więcej fotek (udostępnione na imageshacku) i filmiki z hamowań Swinksa, Deejay`a i Marezkiego (na dysku, mogę przesłać).

Oprócz tego, sprawiłem sobie jeszcze baaardzo fajny prezencik na okrągłe urodzinki, jak będę miał siły i chęci (no i jakieś w miarę zdjęcie przede wszystkim) to się Wam pochwalę. :biggrin:

Lechfan - 03-03-2014, 14:36

Ciężko było mi znaleźć mój temat na czterdziestej szóstej stronie, ale udało się. A jak już mi się udało to napiszę coś nowego (żeby nie przesadzić i napisać 'ciekawego'). Wyjdzie pewnie z tego spory elaborat, ale walnę niżej też kilka zdjęć coby nie trzeba było tego czytać.

Jakoś 4-5 lat lat po tym jak jeździłem Białym zacząłem marzyć sobie o nowym, troszkę nowszym samochodzie. Oczywiście w grę wchodził tylko i wyłącznie nudny do bólu na tym forum Galant EA. Udało mi się nawet takiego kupić, ale kombi, także pomiałem go ze 3-4 miesiące i sprzedałem. Po co mi wielkie, przestronne kombi, którym mógłbym przewozić dużo/duże rzeczy skoro najczęściej przewożę tylko siebie, a i to nie zbyt często.

Wracając do marzeń, to wizualizowałem sobie swoje przyszłe auto następująco:
- ciemny kolor, najlepiej czarny
- sedan, koniecznie
- beżowa skóra w środku
- do tego ciemnego koloru złote felgi
- białe kierunki
- najlepiej wersja avance, ale jeśli inna to grill w kolorze nadwozie
- skrzynia automatyczna - tiptronic
- wersja poliftowa
- V6

Jako, że wymagania w sumie były spore (sedan, tiptronic, V6, skóra - resztę kompletowałbym z czasem), a funduszy nie miałem praktycznie żadnych to nie liczyłem, że przez najbliższe kilka lat zmienię furę. Mimo to zaglądałem co jakiś czas na allegro i wzdychałem do wystawianych tam Miśków. Wzdychałem i wzdychałem, aż nagle pojawił się jeden spełniający praktycznie wszystkie (!) w/w wymagania (z wyłączeniem wersji poliftowej), w bardzo dobrej cenie i do tego na miejscu. Stwierdziłem, że to znak z góry. Bez zastanowienia wykonałem telefon i umówiłem się, że gościu podjedzie na parking pod moją robotę. Szybkie oględziny, wg mnie gitara, ale jako że Deejay ma warsztat kilometr dalej to jedziemy do niego na podnośnik i dajemy obejrzeć fachurze. W sumie zostało stwierdzonych części do wymiany za ~1200 zł (głównie wahacze i tylne amortyzatory) co oczywiście mnie nie odstraszyło, bo kupić 14 letnie auto z nowym zawieszeniem jest niemożliwe. Powrót do roboty, wizyta w banku, kasa, umowa, papiery, mam kolejnego Galanta. Czas całej akcji ~1h, trochę musiałem przedłużyć przerwę.. ; )
Do tego jeśli dobrze pamiętam to wszystko działo się dokładnie 06.12.2012, także dobrego Mikołaja sobie urządziłem.
Jakieś foto kilka dni po zakupie (kiedy jeszcze zimą we Wrocławiu był śnieg):

Z rzeczy wymienionych zaraz po zakupie o których wspominałem:
- dwa wachacze górne i jeden banan (niedawno wymieniłem jeszcze jeden)
- amortyzatory Monroe tył
- uszczelki pokrywy zaworów
- łożysko i piasta lewy przód
- 2x łącznik stabilizatora tył

Dodatkowo wrzuciłem mu podtlenek gazotu, bo jako, że na auto mnie stać nie było, to na paliwo tym bardziej ; )
Gaz Lovato LandiRenzo

Nie wiem co jeszcze nowego mógłbym napisać, bo to Galant jak większość z tego forum. Ma skórkę, ładne (wg mnie) koła, nie sprawia problemów, jeździ (wg mnie) wystarczająco szybko i wygodnie, ma pognite nadkola tylne i kilka małych wgniotek.
Zrobiłem w nim jeszcze pewnie sporo rzeczy o których już nie pamiętam (te w/w pamiętam dokładnie, bo wpisałem je sobie na moto stat 8) ).
Niedawno blacharz wymienił mi kawałek pożartej podłużnicy i wspawał łatki od spodu przednich kielichów, bo też już zaczynało się dziać. Poza tym mam do niego w szafie całkiem sporo gadżetów i tylko czekam na przypływ gotówki żeby je wszystkie zamontować. :>
Parę obiecanych fotek jeszcze wrzucę.

Aha, wymieniłem 'drewniany' panel na zwykły czarny. Podoba mi się o wiele bardziej. Przymierzyłbym się jeszcze z karbonowym, ale nie umiem nigdzie znaleźć w normalnej cenie.

A w kwestii Białego to znowu wrócił do garażu. Odpalam go raz w miesiącu i biorę na krótką przejażdżkę. Jego los jest jeszcze nieznany (plan mam, ale co z niego wyjdzie, ciężko powiedzieć).
Też dam foteczkę z lata : )

Zdjęć mam trochę więcej, ale nie wiem czy zaśmiecać nimi forum. Na życzenie mogę powrzucać.
Pozdrawiam i do usłyszenia (mam nadzieję, że wcześniej niż za rok ;) )

Hugo - 03-03-2014, 15:14

Wklej jakoś normalnie fotki, bo mi wyświetlają się na moment i znikają, po czym pojawia się komunikat, że nie da się otworzyć zdjęć.
mkm - 03-03-2014, 15:17

U mnie ze zdjęciami wszystko ok. :wink:
Lechfan - 09-05-2014, 14:54

Jako, że rzadko piszę, a ciągle staram się coś robić, znowu aktualizacja będzie dość spora.

Wiem, że trudno będzie w to uwierzyć, ale mój stary (ale mimo wszystko młodszy) samochód, mający już ok. 16 lat, nie ustrzegł się rdzy, a oprócz niej miał jeszcze sporo przetarć, rysek, pęknięć i ubytków lakieru, głównie w zderzakach.

Wyglądało (słowo klucz) to mniej więcej tak:

To pewnie większość, ale na pewno nie wszystkie.

Pomału dochodzę z tym do ładu. Wspawane (czego nie ma na zdjęciach) zostały łatki od spodu kielichów po tym jak została dostrzeżona tam ruda jakiś czas temu. Poza tym całkiem niedawno (2-3 tygodnie) wspawane też zostały reperaturki błotników tylnych, wyklepana maska, tylna klapa, i wszystko to pomalowane razem z tylnym zderzakiem (przedni był w lepszym stanie i jeszcze musi poczekać). Oprócz tego wymieniłem też kawałek doszczętnie zjedzonej podłużnicy.
Jako, że dość dokładnie sprawdziłem jakość wykonanej usługi przez blacharzo-lakiernika to znalazłem kilka niedoróbek i mógłbym się czepiać, ale raczej nie będę, bo i nie zapłaciłem tyle ile mogło mi się jeszcze kiedyś wydawać, że takie coś kosztuje.

DeeJay wymienił mi też cały komplet hamulców przednich, odpowietrzył, układ zalał nowym płynem i w ogóle cud miód. Nowe (używane) leżały u mnie chyba z pół roku i czekały aż znajdę pracę na piątym etacie żeby zebrać fundusze, owinę je folią aluminiową i dokupię do nich jeszcze zwrotnice, które też trzeba było wymienić (żeby nie było tak łatwo), przez to że mam o rok za starego dziada.

Jakoś w marcu też zbudowałem nowy domek dla moich złomów:

Zdjęcie z partyzanta.

Pewnie jeszcze kilka rzeczy zrobiłem o których nie pamiętam przez mój brak regularności.
Bo nie ma to jak zadłużać się, żeby doprowadzać do stanu używalności stare wraki i stawiać im domki. ; )

Aha, odnośnie nowych hamulców jeszcze, to zgadzam się z ogólną opinią, że przedliftowe hamulce w Galancie to gunwo. Teraz kiedy naciskam delikatnie na hamulec to auto natychmiast zwalnia, a jak wcisnę mocniej to staje dęba. Nuda i zero adrenaliny.

I zagadka na koniec. Klapa bagażnika wyglądała tak:

Ale już nie wygląda. Hmmm....

ps. Obczaj Hugo czy teraz ze zdjęciami wszystko już gra, jeśli tak to tylko tutaj będę wrzucał.

~160k

Bizi78 - 09-05-2014, 19:17

No co ty, miśki w śmietniku trzymasz :mrgreen: .
Hugo został zbanowany.

Lechfan - 09-05-2014, 20:46

Bizi78 napisał/a:
No co ty, miśki w śmietniku trzymasz

hahaha, faktycznie!
Wiedziałem, że coś mi przypomina ta konstrukcja, ale nie wiedziałem co. :D
W każdym razie jeszcze nie skończona. Spróbuję jakoś ją przyozdobić, ale najważniejsze, że nie pada. : )

sveno - 09-05-2014, 23:25

Lechfan napisał/a:
I zagadka na koniec. Klapa bagażnika wyglądała tak:

Ale już nie wygląda. Hmmm....
Uwaga podaję prawidłową odpowiedź: Okoń :)

A tak poważnie to: spoiler?

Lechfan - 09-05-2014, 23:46

Hasło się zgadza sveno. :biggrin:
I odpowiedź w sumie też. Z tym, że nie tak do końca... :roll: