To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - G0 AKBI

Anonymous - 29-09-2011, 02:25

ładnie ładnie :) prawie 30 tysi a rok :) ja już strzeliłem pierwsze 30 tysięcy galantem a do pełnego roku w moich rękach brakuje jeszcze 2 miesięcy, gdzie przez pierwsze 4 miesiące posiadania jeździłem na zmianę carismą... :roll: teoretycznie powinienem dobić do Twojego aktualnego przebiegu za 16 miesięcy 8) :D że też chciało mi się to liczyć o tej godzinie :rolleyes:
akbi - 29-09-2011, 08:11

No ... Jutro o tej porze powinno byc na liczniku juz ponad 270 tys :)
rosomak1983 - 29-09-2011, 22:10

W sumie jak takie przebiegi trzepiecie to gal v6 dla was auto optymalne. :wink:
akbi - 31-10-2011, 19:12

Dzisiaj Galant miał sporo szczęścia ... jakieś 500 metrów przed wjazdem na obwodnice wyczułem jakieś delikatne ..."stukanie, pukanie" z przedniego zawieszenia.
Po zatrzymaniu się, nic organoleptycznie nie zauważyłem.

Wolną więc jazdą (10-15 km/h) przejechałem kilka km przez obwodnice do warsztatu nieopodal mojej firmy ... stukanie nasilało się z każdym km, więc trochę miałem obaw, abym nie stanął na obwodnicy trójmiasta.

W warsztacie okazało się ... luźne śruby w przednim lewym kole.

Koła zmieniałem na zimowe 2 dni temu i od tego momentu przejechałem blisko 300km ... Zastanawiam się, czy to koło nie zostało dokręcone, czy też śruby samoistnie się odkręciły ... ???

SPIDER-ek - 31-10-2011, 19:16

No to ciekawe, mi przy wymianie mówili żeby sprawdzić po 20km śruby, ale to ciekawe żeby się odkręciły???
akbi - 31-10-2011, 19:19

... no ciekawe ... jeszcze nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło ...ale ... zawsze jest pierwszy raz :D
Anonymous - 31-10-2011, 19:26

akbi napisał/a:
Koła zmieniałem na zimowe 2 dni temu i od tego momentu przejechałem blisko 300km ... Zastanawiam się, czy to koło nie zostało dokręcone, czy też śruby samoistnie się odkręciły ... ???

taką samą sytuację miałem jak pożyczyłem rok temu l200 od znajomego który 2 dni wcześniej zmieniał opony na zimowe, na autostradzie w drodze do hamburga nagle zaczęło trząść budą i zobaczyłem w lusterku że tylne koło ma takie bicie lewo prawo, że bałem się czy aby zaraz nie odpadnie, szybki postój przykręciłem to co było, pożyczając po śrubie z innych kół, bo 2 śruby się zgubiły a 1 odcięło łeb od bicia... wracając z HH co 50 km postój i kontrola śrub.. dusza na ramieniu przez całą drogę...

fj_mike - 31-10-2011, 19:40

Po ostatniej zmianie kół wulkanizator polecił aby zawsze sprawdzać śruby po kilkudziesięciu kilometrach szczególnie na aluminiowych felgach. Coś w tym jest.
Matejko - 31-10-2011, 19:54

nie dokrecili kola i tyle
zalapali pneumatem ale nie poprawili dynamometrycznym kluczem

Marcin-Krak - 31-10-2011, 20:29

Matejko napisał/a:
zalapali pneumatem ale nie poprawili dynamometrycznym kluczem

Może głupie pytanie - ale jak dokręcą kluczem dynamometrycznym - to jest możliwe żeby doszło do takie sytuacji (pomijając jakimś tam 1% możliwości takiego zjawiska;) )

Jogurt - 31-10-2011, 20:40

akbi napisał/a:
Zastanawiam się, czy to koło nie zostało dokręcone, czy też śruby samoistnie się odkręciły ... ???
jak dla mnie były niedokręcone.
Matejko - 31-10-2011, 20:50

Marcin-Krak napisał/a:
Może głupie pytanie - ale jak dokręcą kluczem dynamometrycznym - to jest możliwe żeby doszło do takie sytuacji (pomijając jakimś tam 1% możliwości takiego zjawiska;) )

no to sam sobie odpowiedziales :P
jest mozliwosc jeszcze zlego doboru srub/nakretek tzn zalozenie srub z kolnierzem na kule do felg na stozek i odwrotnie
no i za slabo ustawiony klucz

Krzyzak - 31-10-2011, 21:33

akbi napisał/a:
czy to koło nie zostało dokręcone
no pewnie - 100% to
pośpiech....

akbi - 31-10-2011, 21:43

Matejko napisał/a:
jest mozliwosc jeszcze zlego doboru srub/nakretek tzn zalozenie srub z kolnierzem na kule do felg na stozek

śruby dobrane odpowiednio ... jeździłem na nich (w parze z tymi felgami w poprzednich 2 zimach)
Matejko napisał/a:
za slabo ustawiony klucz

ponoć był ustawiony na 112nm

W kole tym mam do wymiany łożysko ...wymieniam je za 2 dni ... po założeniu opon zimowych wyraźniej czuć jak ... "wyje" zastanawiam się, czy padnięte już łożysko mogło mieć na to wpływ ... jutro mam krótką przejażdzkę - lekko ponad 100km ... ciekawe czy się znowu śruby odkręcą.

deejay - 31-10-2011, 21:43

Nic tylko nie dokręcili :? , osobiscie zawsze dokrecam dynamometrem .