To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA

Juiceman - 25-03-2012, 21:41

deejay napisał/a:
i jak zalozysz na tył bedzie stał dęba i paskudnie to bedzie wyglądało .

Dzięki :roll: :mrgreen:

Tomasz87 - 25-03-2012, 22:11
Temat postu: sprężyna
Podłączę się ze swoim pytaniem pod temat. Może ktoś wie...

Jakiś czas temu wymieniałem amortyzatory tylne w moim sedanie EA2A. Zaskoczyło mnie to, że w środku sprężyny standardowej siedziała jeszcze jedna, mniejszej średnicy sprężyna, niebieska... Jeżdżę z fabrycznym Vialle, więc może to jakieś usztywnienie pod obciążenie butli?
Widział ktoś z szanownych mitsumaniaków coś takiego w Galancie? Macie jakieś namiary co to za model sprężyny i ew. jak do tego osłonkę dobrać?
Dodam, że wyciągnąłem oryginalne amortyzatory jeszcze, choć to nie daje gwarancji ze poprzedni użytkownik czegoś tam nie psocił...

Gruby96 - 25-03-2012, 22:22

Juiceman napisał/a:
deejay napisał/a:

Przemek nie dziękuj wogule to nie wiem jak możesz jeździć na sprężynach z przodu wrzuconych do zwykłych amorów na tył w kombi jest tragedia możesz spytać sie Bartka co zrobiłem wywaliłem to nie powiem gdzie i zakupiłem sprężyny od Kochaja od VR-4 do zwykłych amorów na tył i teraz można jeździć a nie prowadzić taczkę

Juiceman - 26-03-2012, 02:30

Gruby96 napisał/a:
Juiceman napisał/a:
deejay napisał/a:

Przemek nie dziękuj wogule to nie wiem jak możesz jeździć na sprężynach z przodu wrzuconych do zwykłych amorów na tył w kombi jest tragedia możesz spytać sie Bartka co zrobiłem wywaliłem to nie powiem gdzie i zakupiłem sprężyny od Kochaja od VR-4 do zwykłych amorów na tył i teraz można jeździć a nie prowadzić taczkę

No mi akurat pasuję ta "taczka" tylko wysokość o jakieś 3centy za dużo heh. Także mi się dobrze jeździ na tych sprężynach i tragedii po za wyglądem nie odczuwam ;-)

Marcino - 26-03-2012, 09:17

Juiceman napisał/a:
Gruby96 napisał/a:
Juiceman napisał/a:
deejay napisał/a:

No mi akurat pasuję ta "taczka" tylko wysokość o jakieś 3centy za dużo heh. Także mi się dobrze jeździ na tych sprężynach i tragedii po za wyglądem nie odczuwam ;-)

Zawsze można skrócić spręzynę i nie bedzie tak wysoko. Sam sie zastanawiam nad tym patentem,

milo - 26-03-2012, 09:29

Marcino napisał/a:
Zawsze można skrócić spręzynę i nie bedzie tak wysoko. Sam sie zastanawiam nad tym patentem,

Jak się skróci sprężynę to koniec sprężyny mocno sterczy ostatnio wymieniałem końcówki obłamane

marrok - 26-03-2012, 09:46

deejay napisał/a:

Były firmy H&R krotsze o jeden zwój od Eibacha .
Na twoim miejscu kupiłbym nowe sprezyny KYB K-FLEX i pozostał przy tych amorkach co masz .
Spreżyny przednie z gala sa duzo twardsze od tyly i jak zalozysz na tył bedzie stał dęba i paskudnie to bedzie wyglądało .

dzięki deejay o taką odwiedź mi chodziło :p
no to szukamy KYB K-FLEX
już widzę jak moje kochanie cieszy się z kolejnej inwestycji w galu :badgrin:

Anonymous - 26-03-2012, 12:17

Juiceman napisał/a:
Także mi się dobrze jeździ na tych sprężynach i tragedii po za wyglądem nie odczuwam ;-)

a nie macie jakiegoś kowala od sprężyn u siebie ? kogoś kto robi auta do rajdów 4x4 ? tam na pewno Ci tę sprężynę obniżą odpowiednio.

Juiceman - 26-03-2012, 13:17

Ścisnąć sprężyny to nie problem, tylko później tracą swoją sztywność. Przynajmniej jak się dopytywałem Marti'go. Muszę popatrzyć jak długo u Bartka będzie ten tył stał wysoko. Póki co nie ważne ile osób wejdzie, na ile będą zatankowane dwa zbiorniki auto siada max o cm. Pod każdy krawężnik we Wrocku podjeżdżam. Także Deejay testuj KYB K-FLEX :mrgreen: :D
mackbeth - 26-03-2012, 13:21

Juiceman napisał/a:
Także Deejay testuj KYB K-FLEX :mrgreen: :D

Ja testuje od jesieni te springi:) i jak widziałeś moje auto, nie osiadło nic a nic, a ja jeżdżę zawsze full załadowany do domu i z powrotem:) 5 osób+ bagażnik równo z dachem i siada mi jakieś1.5 cm niżej, ale nie czuć różnicy w prowadzeniu, bo na starych nivo i org. springach tył na zakrętach był taki plastusiowaty:)

Marcino - 26-03-2012, 14:07

milo napisał/a:
Marcino napisał/a:

Jak się skróci sprężynę to koniec sprężyny mocno sterczy ostatnio wymieniałem końcówki obłamane

Moze oprócz skrócenia trzeba ja zeszlifować zeby łądnie leżała..:)

Arturro-86 - 26-03-2012, 15:28
Temat postu: Re: sprężyna
Tomasz87 napisał/a:
Podłączę się ze swoim pytaniem pod temat. Może ktoś wie...

Jakiś czas temu wymieniałem amortyzatory tylne w moim sedanie EA2A. Zaskoczyło mnie to, że w środku sprężyny standardowej siedziała jeszcze jedna, mniejszej średnicy sprężyna, niebieska...

Cosik takiego :arrow: Link :idea: :?:

Jak tak oglądam to w sumie chyba nie taki zły patent...
Sam mam teraz dylemat, bo chcę zabrać się trochę za zawieszenie w moim galu, amorki wymienić no i koniecznie coś zrobić z siadającym tyłem :roll:

deejay napisał/a:
Na twoim miejscu kupiłbym nowe sprezyny KYB K-FLEX i pozostał przy tych amorkach co masz .

Bartku, czyli radzisz raczej pozostanie przy standardowych spreżynach :?: Mam u siebie LPG, także troche dodatkowego "bagażu" chcąc niechcąc zabieram :x Znaleźć jakieś przyzwoite Eibachy albo H&R, żeby dać na tył przednie utwardzone sprezyny... jest ciezko :doubt:

tomix - 26-03-2012, 18:22

Dwa tygodnie temu wymieniłem NIVO na :

Amortyzatory KYB 341213 (Japan)
Sprężyny KYB RC 5864
Zestaw mocowania KYB

W efekcie prześwit między błotnikiem,a kołem 15" wynosi 9cm przy nie obciążonym tyle.
Tragedii nie ma,ale mógłby być ze 3cm niżej.
Myślicie,że przysiądzie po jakimś czasie?

deejay - 26-03-2012, 20:23

tomix napisał/a:
W efekcie prześwit między błotnikiem,a kołem 15" wynosi 9cm przy nie obciążonym tyle.
Tragedii nie ma,ale mógłby być ze 3cm niżej.
Myślicie,że przysiądzie po jakimś czasie?

max 1-1,5cm za ok rok czasu :wink:

[ Dodano: 26-03-2012, 20:25 ]
Arturro-86 napisał/a:
Bartku, czyli radzisz raczej pozostanie przy standardowych spreżynach Mam u siebie LPG, także troche dodatkowego "bagażu" chcąc niechcąc zabieram Znaleźć jakieś przyzwoite Eibachy albo H&R, żeby dać na tył przednie utwardzone sprezyny... jest ciezko

Tez mam LPG i do tego audio :wink: i po wymianie nowych sprężyn prześwit od opony no rantu nadkola jest na ok 4 palce .

Arturro-86 - 26-03-2012, 21:17

deejay napisał/a:

Tez mam LPG i do tego audio :wink: i po wymianie nowych sprężyn prześwit od opony no rantu nadkola jest na ok 4 palce .

Pytanie jak bardzo załadowanym autem jeździsz i czy szybko te sprężyny się zrobią znowu takie miękkie :roll:
U mnie przerwa jest na ok. 2 palce może 2,5 - i to na 16", połowie baku, połowie butli i zapasówce w bagażniku :doubt: