[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA
Juiceman - 25-03-2012, 21:41
deejay napisał/a: | i jak zalozysz na tył bedzie stał dęba i paskudnie to bedzie wyglądało . |
Dzięki
Tomasz87 - 25-03-2012, 22:11 Temat postu: sprężyna Podłączę się ze swoim pytaniem pod temat. Może ktoś wie...
Jakiś czas temu wymieniałem amortyzatory tylne w moim sedanie EA2A. Zaskoczyło mnie to, że w środku sprężyny standardowej siedziała jeszcze jedna, mniejszej średnicy sprężyna, niebieska... Jeżdżę z fabrycznym Vialle, więc może to jakieś usztywnienie pod obciążenie butli?
Widział ktoś z szanownych mitsumaniaków coś takiego w Galancie? Macie jakieś namiary co to za model sprężyny i ew. jak do tego osłonkę dobrać?
Dodam, że wyciągnąłem oryginalne amortyzatory jeszcze, choć to nie daje gwarancji ze poprzedni użytkownik czegoś tam nie psocił...
Gruby96 - 25-03-2012, 22:22
Juiceman napisał/a: | deejay napisał/a: | i jak zalozysz na tył bedzie stał dęba i paskudnie to bedzie wyglądało . |
Dzięki |
Przemek nie dziękuj wogule to nie wiem jak możesz jeździć na sprężynach z przodu wrzuconych do zwykłych amorów na tył w kombi jest tragedia możesz spytać sie Bartka co zrobiłem wywaliłem to nie powiem gdzie i zakupiłem sprężyny od Kochaja od VR-4 do zwykłych amorów na tył i teraz można jeździć a nie prowadzić taczkę
Juiceman - 26-03-2012, 02:30
Gruby96 napisał/a: | Juiceman napisał/a: | deejay napisał/a: | i jak zalozysz na tył bedzie stał dęba i paskudnie to bedzie wyglądało . |
Dzięki |
Przemek nie dziękuj wogule to nie wiem jak możesz jeździć na sprężynach z przodu wrzuconych do zwykłych amorów na tył w kombi jest tragedia możesz spytać sie Bartka co zrobiłem wywaliłem to nie powiem gdzie i zakupiłem sprężyny od Kochaja od VR-4 do zwykłych amorów na tył i teraz można jeździć a nie prowadzić taczkę |
No mi akurat pasuję ta "taczka" tylko wysokość o jakieś 3centy za dużo heh. Także mi się dobrze jeździ na tych sprężynach i tragedii po za wyglądem nie odczuwam
Marcino - 26-03-2012, 09:17
Juiceman napisał/a: | Gruby96 napisał/a: | Juiceman napisał/a: | deejay napisał/a: | i jak zalozysz na tył bedzie stał dęba i paskudnie to bedzie wyglądało . |
Dzięki |
Przemek nie dziękuj wogule to nie wiem jak możesz jeździć na sprężynach z przodu wrzuconych do zwykłych amorów na tył w kombi jest tragedia możesz spytać sie Bartka co zrobiłem wywaliłem to nie powiem gdzie i zakupiłem sprężyny od Kochaja od VR-4 do zwykłych amorów na tył i teraz można jeździć a nie prowadzić taczkę |
No mi akurat pasuję ta "taczka" tylko wysokość o jakieś 3centy za dużo heh. Także mi się dobrze jeździ na tych sprężynach i tragedii po za wyglądem nie odczuwam |
Zawsze można skrócić spręzynę i nie bedzie tak wysoko. Sam sie zastanawiam nad tym patentem,
milo - 26-03-2012, 09:29
Marcino napisał/a: | Zawsze można skrócić spręzynę i nie bedzie tak wysoko. Sam sie zastanawiam nad tym patentem, |
Jak się skróci sprężynę to koniec sprężyny mocno sterczy ostatnio wymieniałem końcówki obłamane
marrok - 26-03-2012, 09:46
deejay napisał/a: |
Były firmy H&R krotsze o jeden zwój od Eibacha .
Na twoim miejscu kupiłbym nowe sprezyny KYB K-FLEX i pozostał przy tych amorkach co masz .
Spreżyny przednie z gala sa duzo twardsze od tyly i jak zalozysz na tył bedzie stał dęba i paskudnie to bedzie wyglądało . |
dzięki deejay o taką odwiedź mi chodziło
no to szukamy KYB K-FLEX
już widzę jak moje kochanie cieszy się z kolejnej inwestycji w galu
Anonymous - 26-03-2012, 12:17
Juiceman napisał/a: | Także mi się dobrze jeździ na tych sprężynach i tragedii po za wyglądem nie odczuwam |
a nie macie jakiegoś kowala od sprężyn u siebie ? kogoś kto robi auta do rajdów 4x4 ? tam na pewno Ci tę sprężynę obniżą odpowiednio.
Juiceman - 26-03-2012, 13:17
Ścisnąć sprężyny to nie problem, tylko później tracą swoją sztywność. Przynajmniej jak się dopytywałem Marti'go. Muszę popatrzyć jak długo u Bartka będzie ten tył stał wysoko. Póki co nie ważne ile osób wejdzie, na ile będą zatankowane dwa zbiorniki auto siada max o cm. Pod każdy krawężnik we Wrocku podjeżdżam. Także Deejay testuj KYB K-FLEX
mackbeth - 26-03-2012, 13:21
Juiceman napisał/a: | Także Deejay testuj KYB K-FLEX |
Ja testuje od jesieni te springi:) i jak widziałeś moje auto, nie osiadło nic a nic, a ja jeżdżę zawsze full załadowany do domu i z powrotem:) 5 osób+ bagażnik równo z dachem i siada mi jakieś1.5 cm niżej, ale nie czuć różnicy w prowadzeniu, bo na starych nivo i org. springach tył na zakrętach był taki plastusiowaty:)
Marcino - 26-03-2012, 14:07
milo napisał/a: | Marcino napisał/a: | Zawsze można skrócić spręzynę i nie bedzie tak wysoko. Sam sie zastanawiam nad tym patentem, |
Jak się skróci sprężynę to koniec sprężyny mocno sterczy ostatnio wymieniałem końcówki obłamane |
Moze oprócz skrócenia trzeba ja zeszlifować zeby łądnie leżała..:)
Arturro-86 - 26-03-2012, 15:28 Temat postu: Re: sprężyna
Tomasz87 napisał/a: | Podłączę się ze swoim pytaniem pod temat. Może ktoś wie...
Jakiś czas temu wymieniałem amortyzatory tylne w moim sedanie EA2A. Zaskoczyło mnie to, że w środku sprężyny standardowej siedziała jeszcze jedna, mniejszej średnicy sprężyna, niebieska... |
Cosik takiego Link
Jak tak oglądam to w sumie chyba nie taki zły patent...
Sam mam teraz dylemat, bo chcę zabrać się trochę za zawieszenie w moim galu, amorki wymienić no i koniecznie coś zrobić z siadającym tyłem
deejay napisał/a: | Na twoim miejscu kupiłbym nowe sprezyny KYB K-FLEX i pozostał przy tych amorkach co masz . |
Bartku, czyli radzisz raczej pozostanie przy standardowych spreżynach Mam u siebie LPG, także troche dodatkowego "bagażu" chcąc niechcąc zabieram Znaleźć jakieś przyzwoite Eibachy albo H&R, żeby dać na tył przednie utwardzone sprezyny... jest ciezko
tomix - 26-03-2012, 18:22
Dwa tygodnie temu wymieniłem NIVO na :
Amortyzatory KYB 341213 (Japan)
Sprężyny KYB RC 5864
Zestaw mocowania KYB
W efekcie prześwit między błotnikiem,a kołem 15" wynosi 9cm przy nie obciążonym tyle.
Tragedii nie ma,ale mógłby być ze 3cm niżej.
Myślicie,że przysiądzie po jakimś czasie?
deejay - 26-03-2012, 20:23
tomix napisał/a: | W efekcie prześwit między błotnikiem,a kołem 15" wynosi 9cm przy nie obciążonym tyle.
Tragedii nie ma,ale mógłby być ze 3cm niżej.
Myślicie,że przysiądzie po jakimś czasie? |
max 1-1,5cm za ok rok czasu
[ Dodano: 26-03-2012, 20:25 ]
Arturro-86 napisał/a: | Bartku, czyli radzisz raczej pozostanie przy standardowych spreżynach Mam u siebie LPG, także troche dodatkowego "bagażu" chcąc niechcąc zabieram Znaleźć jakieś przyzwoite Eibachy albo H&R, żeby dać na tył przednie utwardzone sprezyny... jest ciezko |
Tez mam LPG i do tego audio i po wymianie nowych sprężyn prześwit od opony no rantu nadkola jest na ok 4 palce .
Arturro-86 - 26-03-2012, 21:17
deejay napisał/a: |
Tez mam LPG i do tego audio i po wymianie nowych sprężyn prześwit od opony no rantu nadkola jest na ok 4 palce . |
Pytanie jak bardzo załadowanym autem jeździsz i czy szybko te sprężyny się zrobią znowu takie miękkie
U mnie przerwa jest na ok. 2 palce może 2,5 - i to na 16", połowie baku, połowie butli i zapasówce w bagażniku
|
|
|