To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie - problemy z nawiewem.

Kuraqu - 16-06-2019, 23:32
Temat postu: [CY3A 1.8] Problem nawiewu
Witam serdecznie, nie znalazłem odpowiedzi na mój problem (albo źle szukałem) więc zakładam nowy temat:

Problem brzmi następująco: wieje chłodnym powietrzem przy każdym ustawieniu na panelu, a ciepłym powietrzem tylko i wyłącznie w maksymalnym położeniu. Domyślam się, że raczej tak nie powinno być. Ktoś miał podobny problem i/lub zna rozwiązanie? Może uszkodzony panel?

Pozdrawiam

nojajuzniewiem - 18-06-2019, 08:17

co rozumiesz przy każdym ustawieniu? rozumiesz, że masz klimatronic? może to dlatego, że jest gorąco :biggrin: :biggrin:
forapiotra - 31-10-2019, 12:45
Temat postu: Dziwny dźwięk z prawej strony wnętrza, od strony pasażera.
Dzień dobry Panom i Paniom.

Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim Mistrubishi Lancerem 2009, 1,5 silnik, 180tys przebiegu.

W ciągu kilku ostatnich tygodni zdarzyło się to mi i partnerce tylko 3 razy ale dzisiaj to prawie co chwile mam ten sam problem.

Rzecz jest w tym że podczas jazdy, bez względu na prędkość, bieg, tor jazdy z klimą lub bez klimy nagle zaskakuje coś z prawej strony od strony pasażera, tak jakby ze schowka i jest to dźwięk jednostajny wyjący, znika dopiero wtedy gdy się wyłączy silnik i wtedy przestaje choć dzisiaj raz było tak że od razu jak włączyłem silnik to od razu zaczęło wyć. Otwierałem maskę i jest to dzwięk wtedy z lewej strony jakby bliżej szyby.
Co to może być?
Auto kupiłem 3 miesiące temu, przegląd był robiony, konserwacja, wymiana olejów.

Roguuu95 - 31-10-2019, 13:33

Filtr kabinowy jest za schowkiem, może się zatkał i dlatego wyje, wyjmij i zobacz w jakim jest stanie :)
HUGIO - 31-10-2019, 13:52

Roguuu95 napisał/a:
Filtr kabinowy jest za schowkiem, może się zatkał i dlatego wyje

Filtr by nie wył, prędzej coś w dmuchawie.

forapiotra,
Sprawdź: https://www.youtube.com/watch?v=puXXqOku53Y

forapiotra - 31-10-2019, 14:53

ok, sprawdze czy to dmuchawa nastepnym razem jak ten problem wystapi to otworze pokrywcę schowka i odłączen kabel wtedy powinno przestać tak wyć prawda jesli to to?

Bo zarówno klima jak i wykłe ogrzewanie działa bez problemu. i czasami ten odgłos włącza się nawet jak nie działa zadna funkcja dmuchawy.

Otwierając maskę nie mogłęm zlokalizowąc nic oprócz tego że dochodzi on z lewej strony.

[ Dodano: 31-10-2019, 15:20 ]
dodam jeszcze z w trakcie gdy ten głos występował próbowałem bawić się gałkami od nawiewów i nie było różnicy czy przekręcałem ciepło zimno klima z bez to dźwięk był ciągle taki sam głósny i ciagły.

[ Dodano: 04-11-2019, 09:11 ]
Wyszło na to że to nawiewnica, będę ją dzisiaj rozkręcał aby zobaczyć czy coś się tam nie zalęgło jak jakieś gniazdo albo liście bo i takie były wcześnie historie ale pewnie już się po 9 latach wyrobiła co jest klasykiem w tym aucie i do wymiany.
Macie jakieś sugestię na jaką zamieniać, warto iść w zamiennik ok 170zł czy brać tylko i wyłącznie oryginał 450zł?

hubus - 07-11-2019, 11:25

Ja jeżdżę na zamienniku już parę lat i nie ma problemu.
Lukaaszz - 08-02-2020, 10:27

Witam,

Powoli coś auto zaczyna się mi tu problemy stwarzać. Obecnie mam problem z nawiewem tzn. Zimą sporadycznie odpalam klimę i nie jeżdżę z trybem auto tylko na podszybie. Otóż przy ustawionej temperaturze np na 17C ciepło dyma jakby było ustawione na 22. Jak ustawie na 16C czyli na minimum leci chłodne powietrze. Załączę klimę to muszę włączyć obieg zamknięty, że odpaliło zimne powietrze. Czy to jest wina panelu?

Bodzio922 - 03-03-2020, 19:38

Nie mogę znaleźć konkretnego tematu więc podepnę się pod ten, częściowo powiązany.

Przestał mi działać nawiew, sprawdziłem bezpieczniki pod maską i w kabinie wszystkie ok, wymieniłem przekaźnik R1, żadnych zmian. Czy jest możliwe że tak nagle padł wiatraczek?
Wieczorem działał ok, żadnych dziwnych dźwięków ani objawów a rano już tyle, nawet nie pisnął;/

Proszę o pomoc bo zostałem bez auta w tym momencie ze względu na pogodę, a nie będę z otwartymi szybami w deszczu jeździł :D

tyku - 04-03-2020, 13:07

Bodzio922, Sprawdź rezystor dmuchawy.
Więcej tu: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=101724

marcinx234 - 28-07-2020, 08:40
Temat postu: Przełączanie nawiewu klimatyzacji [Sportback 1.8]
Witam wszystkich.

Od dłuższego już czasu mam mały problem w Lancerze 1.8 z 2010r. z przełączaniem się nawiewu. Otóż często jest tak, że jak przełączam nawiew na środkowy to leci jedynie lekki strumień powietrza. Nawet mimo maksymalnego ustawienia nawiewu słychać mocny szum wentylatora, a siła nawiewu nie zwiększa się, tak jakby był prawie całkowicie zamkniety.
Problem nigdy nie występuje na ustawieniu na szybę lub na nogi, na trybie auto czasami działa, czasami nie.
Zdarza się że czasami słychać tak jakby głośniejsze przełączenie gdzieś w konsoli i nawiew odżywa, ale po przełączeniu w inny tryb z powrotem czesto jest ten sam efekt.

Bardzo proszę o pomoc/wskazówki jak rozwiązać ten problem lub co może być przyczyną.
Z góry dziękuję za pomoc.

Krzyzak - 28-07-2020, 17:29

nawiewy mają zamykacze - może dźwignia się wypięła lub połamała i nie otwiera?
marcinx234 - 28-07-2020, 22:37

Czasami nawiewy działają więc nie podejrzewam, że mogą być połamane. Jest jakieś proste dojście do nich żeby sprawdzić?
Krzyzak - 29-07-2020, 16:20

zaświecić do środka? - przecież widać czy przesłona jest opuszczona
a może zapytam - tam jest klimatronik? - jeśli tak to silniczek od nawiewu może się zacinać - była taka przypadłość w Galancie EA, że silniczek łamał plastikową przekładnię w środku i regulacja nie działała w pełnym zakresie

tokyo - 29-07-2020, 22:35

Ściągnij schowek
W prawym górnym rogu zobaczysz ślimak tarcze pionowa
Kręć regulacja i patrz czy się nie przycina
Jak zatnie to popchnij palcem czy pójdzie dalej
Popsikało sprayem silikonowym a jak nie pójdzie to silniczek słabnie
Innym zadkim problemem który mi sue przydażył na serwisie były wyw klapy blokujące się w nagrzewnicy ( brak smary lub wysechł)
W jednej była klapa przetarta i stawiała opór a w drugiej była tak wytarta końcówka ośki ze się kantowala