Problemy techniczne - Ceramizer - regeneracja silnika
Anonymous - 29-03-2008, 12:24
Problem z wiarygodnością jest taki, że do testów ze względów ekonomicznych bierze się auta stare i nikt nie wie co one przeżyły przed testem. Być może skodzinie niewiele do zgonu brakowało, a teraz wychodzi na to że to wina ceramizera. Wniosek naciągany moim zdaniem. Poza tym należy pamiętać, że ceramizery nie są przeznaczone do jazdy bez oleju. Producent wymyślił sobie taki test, żeby pokazać co jest możliwe w skrajnie niekorzystnych warunkach. Widać nie zawsze jest to możliwe...
Ja się przymierzam ale jeszcze nie wlałem. Po zastosowaniu na pewno napiszę o wrażeniach. Oczywiście nie zamierzam jeździć bez oleju . Wobec wszystkich postów na tym i innych forach, w to że ceramizer może powodować spadek mocy nie wierzę - to jakaś lipa.
sampler - 29-03-2008, 12:37
a tutaj link do testu ww skody:
Ceramizer TVN
jacek11 - 29-03-2008, 13:08
Trzeba brać pod uwagę,że skody zacierają się równie szybko z olejem.(myśl techniczna silnika z lat 60 tych?)
Hugo - 29-03-2008, 13:22
Pic na wodę.
Anonymous - 29-03-2008, 13:34
Właśnie obejrzałem filmik...
sam nie wiem co myśleć, ale na pierwszy rzut oka zwraca uwagę bardzo tendencyjny komentarz i używanie słów "zaczarowany środek", "wielka bzdura" itp. Jak to się ma do pozytywnych wypowiedzi ludzi z tego forum, którzy zastosowali ceramizer?
Zastanawiam się też komu może zależeć na spadku popularności ceramizera, i kto na ewentualnej skuteczności tego środka może stracić dużo kasy . Na pewno producenci części zamiennych, może konkurencja produkująca inne dodatki do olejów, kto jeszcze...
Producenci samochodów (zwłaszcza tych które mają w Polsce dość mocną pozycję, a są g..... warte np. fiat), chyba więcej zarabiają na sprzedaży części zamiennych niż na samych samochodach. Nie wykluczone, że opłaca im się zasponsorować taki teścik. Nie chciałbym tutaj snuć spiskowej teorii dziejów, ale trzeba chyba spojrzeć na sprawę pod kątem interesów różnych lobby.
Anonymous - 30-03-2008, 07:58
Zastosowałem ceramizer jakiś czas temu,po aplikacji przejechałem już około 4tys km,i jest wszystko OK,w założeniu ma on być dodatkiem do oleju i tą role spełnia .
XL - 30-03-2008, 13:47
Coś w tym teście spipczyli. Jeżeli w silniku wzrosło ciśnienie sprężania, to generowana przezeń moc ( i moment obrotowy) nie mogła spaść. Zakładając rzetelność informacji, możliwości są dwie - albo rozregulowali sinik (zawory, zapłon i co tam jeszcze grzebali), albo wzrosły opory wewnętrzne silnika, czyli musiałoby wzrosnąć tarcie. Tyle tylko, że ceramizer współczynnik tarcia zmniejsza, co zostało potwierdzone testem Jeep
Test jest może amatorski, ale miarodajny.
Pozdrawiam, XL
turek61 - 30-03-2008, 14:24
Yang75 napisał/a: |
Zastanawiam się też komu może zależeć na spadku popularności ceramizera, i kto na ewentualnej skuteczności tego środka może stracić dużo kasy . Na pewno producenci części zamiennych, może konkurencja produkująca inne dodatki do olejów, kto jeszcze...
Producenci samochodów (zwłaszcza tych które mają w Polsce dość mocną pozycję, a są g..... warte np. fiat), chyba więcej zarabiają na sprzedaży części zamiennych niż na samych samochodach. Nie wykluczone, że opłaca im się zasponsorować taki teścik. Nie chciałbym tutaj snuć spiskowej teorii dziejów, ale trzeba chyba spojrzeć na sprawę pod kątem interesów różnych lobby.
_________________ |
Mimo ze nie stosowałem ceramizera. zgadzam się z opinia powyżej.Lobby ma ogromna siłę przebicia.TVN Turbo też istnieje dzieki temu lobby więc ....
Anonymous - 30-03-2008, 19:43
Konkluzja , media w wielu przypadkach kształtuja świadomość , ja osobiście daję wiarę własnym doświadczeniom.
Anonymous - 30-03-2008, 21:34
Panowie, moim zdaniem po to wymyślono olej silnikowy, aby spełniał swoje zadania w silnikach naszych aut. Osobiście uważam, że regularna wymiana i wysokiej klasy oleje, odpowiednio zadbają o nasze silniki, po co więc ceramizer? A po to,że jak ktoś ma już zajechany motorek może go na chwilę zreanimować, innych korzyści raczej nie widzę.
Anonymous - 31-03-2008, 12:24
Cytat: | Panowie, moim zdaniem po to wymyślono olej silnikowy, aby spełniał swoje zadania w silnikach naszych aut. Osobiście uważam, że regularna wymiana i wysokiej klasy oleje, odpowiednio zadbają o nasze silniki, po co więc ceramizer? A po to,że jak ktoś ma już zajechany motorek może go na chwilę zreanimować, innych korzyści raczej nie widzę. |
No na temat po co, to w zasadzie dyskutujemy od początku tego wątku i nie ma sensu tego już jakoś dłużej wałkować. Filmik ze skodziną wzbudza jednak kontrowersje bo jakkolwiek opinie na temat skuteczności ceramizera są na tym forum podzielone (jednak z przewagą na tak), to nikt nie napisał o tym żeby ceramizer zaszkodził np. obniżając moment obrotowy lub moc silnika. Skoro więc tyle osób przetestowało to na swoich miśkach (i nie tylko, bo to nie jest jedyne forum na którym się dyskutuje na ten temat) i żaden niczego takiego nie zauważył, to ja byłbym skłonny twierdzić, że test ze skodą był robiony "na zamówienie".
A tak nawiasem mówiąc, rozmawiałem ostatnio z jednym gościem, który długie lata siedział w stanach na dość wysokim stołku i miał okazję porozmawiać na temat "badań naukowych" z odpowiednio wpływowymi osobami. Powiedziano mu, że większość badań jest "robiona" pod konkretne grupy interesów. Wcale mnie takie coś nie dziwi, a wręcz przeciwnie, trzeba być naiwnym żeby sądzić że jest inaczej . No ale to już zupełnie offtopic...
Anonymous - 01-04-2008, 21:48
... jak pisałem wcześniej testowałem Ceramizer w dwóch samochodach.
Przejechały 3-4tyś km.
Silniki wyraźnie głośniej łomoczą na zmino.
TO BARDZO NIEPOKOJĄCY OBJAW
Po rozgrzaniu jednak są cichsze niez przed zalaniem Ceramizerem.
... dziwne zachowanie (moze ktoś to sęsownie wyjaśni)
Moc jednak nieznacznie ale odczuwalnie wzrosła.
... co do ostatniego testu w TV to wiemy jak duży wpływ ma paliwo.
...nawet na tak nieskomplikowane autko.
Ciekawe czy użyli dokładnie tego samego paliwka
----------------------------------------------------------------------------------------
ta poza tym to te silniki są do dzis produkowane i montowane w Fabii 1.4MPI
Jak można silnik z lat 60tych wkładac do nowego autka
... zwiększono troszkę pojemność, dodano wtrysk i to koniec
Miałem "Skodilaka 105", a teraz naprawiałem Fabię 1.4MPI
(ten sam silnik Skoda 105, 120, 130, Faworit, Forman i Fabia 1.4MPI)
... różnice tylko w pojemoności i wyposażeniu elektrycznym.
Teraz tym silnikiem można tuningować stare Skody 105
mkm - 01-04-2008, 22:48
XL napisał/a: | Coś w tym teście spipczyli. Jeżeli w silniku wzrosło ciśnienie sprężania, to generowana przezeń moc ( i moment obrotowy) nie mogła spaść. Zakładając rzetelność informacji, możliwości są dwie - albo rozregulowali sinik (zawory, zapłon i co tam jeszcze grzebali), albo wzrosły opory wewnętrzne silnika, czyli musiałoby wzrosnąć tarcie. Tyle tylko, że ceramizer współczynnik tarcia zmniejsza, co zostało potwierdzone testem Jeep
Test jest może amatorski, ale miarodajny.
Pozdrawiam, XL |
Ewentualnie srodek spowodowal gorsze chlodzenie silnika olejem i moc spadla...
Anonymous - 27-05-2008, 16:05
Witam, u mnie popychacze oczywiście klekoczą, na zimnym głośniej, na ciepłym - ciszej. Po wymianie oleju cichną na jakiś czas- 1-2 tkm, a później to samo. Większość z was z tego co czytam wlewała ceramizer wraz z nowym olejem, przez co raczej trudno, zwłaszcza na początku stwierdzić, czy to zasługa świeżego oleju, czy ceramizera. Ja postanowiłem wlać ceramizer do oleju (Mobil 5W50) na którym przejechałem ok. 7 tkm, czyli do przejechania drugie tyle, co zgodnie z instrukcją powinno wystarczyć do jego zadziałania. Jeżeli popychacze ucichną, to można będzie stwierdzić, że ceramizer na nie przynajmniej zadziałał. Dzisiaj wlewam. Zobaczymy. Pozdrawiam
akbi - 27-05-2008, 16:17
unioo, gdzieś tam kilka stron wcześniej pisałem ... że ja akurat wlałem ceramizer po przejechaniu ok 4kkm od wymiany oleju .... po wlaniu, po przejechaniu ok 300-400km stukanie ustało ... niestety tylko na ok 4kkm ... i tak pukały popychacze już do kolejnej wymiany oleju.
500km temu wlałem olej 5W40 Valvoline MaxLife przeznaczony do silników o przebiegach pow 100kkm .. póki co cisza
|
|
|