Nasze Miśki - Galant V6 Juiceman'a
Juiceman - 01-06-2009, 17:19
Owczar napisał/a: | A sprawdzałeś już coś? Np. kompresję? |
Kompresja jest w porządku.
jacek11 napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Nie dokońca Misiek jeździ na krótkie dystanse i nigdzie dalej
|
Przemek,lepiej nie jeździć.Możesz do końca zajechać motor,a i katalizatorowi się dostanie |
Bardzo prawdopodobne, dlatego auto w sumie od ostatniej wizyty gdzie była sprawdzona kompresja nie przejechało więcej niż 30km ( w sumie).
jacek11 - 01-06-2009, 17:50
Juiceman napisał/a: | Kompresja jest w porządku.
|
Robiliście próbę olejową?
A jak wyglądały świece?
seir - 01-06-2009, 17:54
Ciężka sprawa, najgorsze jest to, że nie ma pomysłu co to może być... Może jedź z nim do Maćka na Mickieiwcza? Nie gwarantuje, że naprawi, ale może coś znajdzie/poradzi?
Mój też ma "te dni" aktualnie, ale za tydzień dostaje kilka mocnych klapsów, które go naprostują
kochajj - 01-06-2009, 18:03
stawiam na uszczelke pod glowica....
seir - 01-06-2009, 18:43
kochajj napisał/a: | stawiam na uszczelke pod glowica.... |
Pewnie tak, siorbie i pali olej, a to pierwsza droga ubytku oleju.
Juice, jak sprawuje sie Mobil? Masz 10W40? Jaki filtr do niego dałes?
londolut - 01-06-2009, 22:16
kochajj napisał/a: | stawiam na uszczelke pod glowica.... | Juice jeździ V-ką i teraz moje pytanie - w 6A13 są dwie głowice czy tak jak jest w VR-6 u WV, że mimo układu V głowica jest jedna?
rosomak1983 - 01-06-2009, 22:39
Panowie a nie czasem pierścienie czy cuś???
deejay - 01-06-2009, 22:49
Sprawdziłem cisnienie z Przemkiem , jest po 13,5 Bar na wszystkich cylindrach , ale to nie swiadczy że wszystko moze byc ok , pierscienie kompresyjne moga uszczelniac ale olejowe puszczac swiece idealne minimalne kryształki spalonego oleju ogólnie cacy , auto tylko pod obciążeniem kopci i podczas jazdy , osobiscie stawiam na pęknieta głowice , zapieczone pierscienie olejowe lub ich peknięcie , lub tak jak Tomek pisał uczelke miedzy kanałem olejowym który pod obciażeniem puszcza olej do cylindra ale to nic pewnego , wszystko okaze sie po demontażu głowic , ja tu innego wyjscia nie widze
wichura1 - 01-06-2009, 23:03
A uszczelniacze trzonków zaworów?
Juiceman - 01-06-2009, 23:06
seir napisał/a: | kochajj napisał/a: | stawiam na uszczelke pod glowica.... |
Pewnie tak, siorbie i pali olej, a to pierwsza droga ubytku oleju.
Juice, jak sprawuje sie Mobil? Masz 10W40? Jaki filtr do niego dałes? |
Filtr chwilowo mam Kochajj'owski odnośnie Mobila nie jestem Ci wstanie nic powiedzieć bo za mało KM zostało na nim zrobionych.
londolut napisał/a: | kochajj napisał/a: | stawiam na uszczelke pod glowica.... | Juice jeździ V-ką i teraz moje pytanie - w 6A13 są dwie głowice czy tak jak jest w VR-6 u WV, że mimo układu V głowica jest jedna? |
Tomku w galancie V6 ma dwie głowice, z tego co wyczytałem to stara konstrukcja, ale za to sprawdzona; ) W manualu wygląda to mniej więcej tak:
rosomak1983 napisał/a: | Panowie a nie czasem pierścienie czy cuś??? |
Rosomak pierścienie też mogą być, ale czy wtedy nie kopcił by nonstop ?
deejay - 01-06-2009, 23:08
nie sądze ze takie ilości wciągał by przez uszczelniacze , a poza tym jak by to były uszczelniacze to po chwilowej pracy na biegu jałowym i ponownym przygazowaniu powienien podkapcać , a on tego nie robi
ps. Wróżką nie jestem ale demontaż głowic wiele nam powie
jacek11 - 01-06-2009, 23:09
Wysoce prawdopodobna jest teoria z przerwaną uszczelką w miejscu wejścia kanału
olejowego.Przemek pisał,że to się stało nagle.
Tylko wtedy by jeden gar pobierał oliwę,więc by było widać na świecy.
seir - 01-06-2009, 23:20
A jakby padła uszczelka to olej leciałby też do płynu chłodzącego? Może to też warto sprawdzić?
deejay - 01-06-2009, 23:22
Mateusz nic takie w płynie nie ma
Juiceman - 01-06-2009, 23:34
seir napisał/a: | A jakby padła uszczelka to olej leciałby też do płynu chłodzącego? Może to też warto sprawdzić? |
Dokladnie jak pisze Bartek
deejay napisał/a: | Mateusz nic takie w płynie nie ma |
Jeśli olej by się dostał do płynu chłodniczego, to płyn by wyglądał jak galaretowana maź, nic takiego nie zaobserwowałem.
|
|
|