To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza

koza - 04-03-2009, 23:39

Ja to przerabialem:
1 wahacz jap... 2000km
2 ya.... lepiej 3500 czy coś
3 555 i spokój 285 sztuka
Mechanik mnie prawie przeklął obie yjaaa w reklamacji i zwrot kasy

pipi_ja - 04-03-2009, 23:42

U nas faktycznie jest troche zrypane bo wahacze są dociskane w dół przez amortyzator(sworzeń jest cały czas rozciągany) a z tego co wiem np passat dolne wahacze ma odwrotnie. Tam amorek dociska wahacz do sworznia i ciężej go wypiąć, choć usterki też sie trafiają. Na nasze polskie drogi nie ma zawieszenia bezawaryjnego.

W tej chwili mam zregenerowane wahacze firmy własnie 555. Jak kupiłem samochód było w nim właśnie to zawieszenie tyle, że wytrzepane. Po przygodach z chińszczyzną zregenerowałem 555 w warsztacie w szczecinie i narazie odpukać jeżdżę od czerwca 2007 i zero luzów(systematycznie sprawdzam).

tommyc1 - 05-03-2009, 11:45

Przepraszam za OT, ale czy moderator nie może poprawić tego "wachacza"? Bo co wyplywa ten tamat, to bije w oczy "CH" w tytule. Nie jestem ortodoksem ani purystą, ale taki bykol w temacie troszkę trąci ogłoszniem z otomoto...Jeszcze raz przepraszam za OT!!! :roll:
Anonymous - 06-03-2009, 19:55

Ja u siebie zrobilem dokladny przeglad tych wahaczy prostych , wszystko z nimi ok i wyszlo ze sruba przykrecajaca go do piasty jest rozmiaru 22. Czyli wygladalo by na to, ze byl juz wymieniany, moze przez akcje serwisowa mitsu ?.
Marti - 16-03-2009, 20:48

Matik608 napisał/a:
cena fajna jak za taki zestaw tylko pewnie po paru kilometrach obydwa kola odlatuja

Ciekaw jestem że są tacy co to kupują u nie słychać o nich w telewizji że się rozwalili na autostradzie (nie życzę oczywiście nikomu). Do Audi od B5 do A6 są proponowane podobne zestawy. Ciekawe..... kiedyś kupię coś z tej półki na próbę ale nie będą to dolne proste ;)

tomekrvf - 17-03-2009, 19:18

Marti napisał/a:
Ciekawe..... kiedyś kupię coś z tej półki na próbę ale nie będą to dolne proste

Ja mam zamontowany wahacz wygięty firmy SH Parts czyli taki najtańszy(po rabacie zapłaciłem 75PLN). Zrobiłem 5000km i nic sie nie dzieje złego.

swinks_UK - 17-03-2009, 20:13

tommyc1 napisał/a:
Przepraszam za OT, ale czy moderator nie może poprawić tego "wachacza"? Bo co wyplywa ten tamat, to bije w oczy "CH" w tytule. Nie jestem ortodoksem ani purystą, ale taki bykol w temacie troszkę trąci ogłoszniem z otomoto...Jeszcze raz przepraszam za OT!!! :roll:

Poprawione! Ciekaw jestem jak to przetrwało... :oops:

prisoner - 17-03-2009, 22:35

Sorki za OT. Mam pytanko czy sama tuleja w wahaczu, zaznaczona na czerwono da się wymienić (tzn. kupić)? Zawiechę mam nową a to że padła to wina złego montażu(z braku czasu dałem do mechaniora a jemu nie chciało się tego porządnie poskręcać - gość już dostał antykreklamę).

Matik608 - 17-03-2009, 22:45

prisoner, zobacz w IC sa jakies tulejki, ja sam kombinowalem z tulejka ale z ta po drugiej stronie co sie du budy przykreca, zeby to wybic musisz miec dostep do prasy.
q67 - 18-03-2009, 07:18

ja to wymieniałem i się da. W IC kupowałem i na prase ...
atsar - 18-03-2009, 10:00

prisoner napisał/a:
Mam pytanko czy sama tuleja w wahaczu, zaznaczona na czerwono da się wymienić (tzn. kupić)?

można i jest to zdecydowanie lepszy ruch a niżeli kupować jakieś zamienniki, oczywiście musisz oddać to komuś kto się na tym zna, regeneracja kompletu przednich wahaczy w Poznaniu wynosi po znajomości ok 350zl, wiec nie dużo a na pewno pewniej.
Pozdrawiam

prisoner - 18-03-2009, 21:05

Dzięki za informację. Prasę mam co prawda starą ręczną ale z wymianą nie będzie problemu.
KamilR10 - 18-03-2009, 21:33

Jak pisałem w tym temacie nie dawno wymieniłem wahacz w przednim prawym kole i odzyskałem ciszę w aucie :biggrin: Teraz jest elegancko. Wahacz kosztował 180 zł, zobaczymy na ile kilometrów wystarczy. Nawet dokładnie nie wiem jak nazywa się ten wahacz, ale był dość dużym elementem i wygiętym w łuk.
Marti - 18-03-2009, 21:59

KamilR10 napisał/a:
Nawet dokładnie nie wiem jak nazywa się ten wahacz, ale był dość dużym elementem i wygiętym w łuk.

Prawdopodobnie chodzi Ci o tzw. banana.

KamilR10 - 19-03-2009, 15:01

Tak to chyba będzie ,,banan" pozostałe wahacze ok. Przebieg 154 tys.