[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Piszczy pasek od Alternatora.
Witek vel Mysza - 08-11-2013, 15:06
O Conti mam podobne zdanie, kilka razy trafiło mi się że zmienione na nowe zaczynały po krótkim okresie skwierczeć.
U siebie mam mitsuboshi, jak padną to zmienię na DAYCO.
asec69 - 15-11-2013, 20:15
Jestem w trakcie wymiany paska alternatora /Bando/, i okzało się, że rolka rowkowana napinacza ma luz na łożysku. Dzwoni jak dzwon Zygmunta. Problem w tym, że nie mogę poszukać zamiennika? Może ktoś borykał się z podobnym problemem? Ostatecznie mogę kupić łożysko i dorobić tuleję mocowania, ale to trochę zabawy?
pompec - 20-11-2013, 11:42
Mi ostatnio zerwał się pasek od alternatora. Zaświeciła się oczywiście kontrolka aku ale i kontrolka poziomu oleju. Rozumiem, że ten typ tak ma i ta kontrolka nie oznacza w tym momencie niskiego poziomu oleju? Dodam, że zarówno przed zerwaniem jak i po założeniu paska kontrolka nie świeci. Drugie pytanie, czy jazda autem bez pracującego alternatora (na akumulatorze) do prawie rozładowania aku nie szkodzi żadnemu podzespołowi? Na samym końcu mojej podróży bez paska skrzynia automatyczna zaczęła poszarpywać (pewnie dostawała za mało prądu) i zaświeciła się kontrolka ABS. Mam nadzieję, że nic za bardzo nie dostało w kość.
Pabulon - 23-11-2013, 13:48
Też myślałem że będę musiał wymieniać pasek bo piszczał ale okazało się że wystarczyło go naciągnąć ponownie.
bluecard88 - 13-01-2014, 14:01
Witam. Pękł mi pasek od alternatora tzn spadl z koła na dole i sie poszarpał, zeby go usunąć przeciołem go. Zauważyłem że są 3 rolki, jedna na alternatorze, druga napędzająca na dole silnika a 3 co obsługuję? Planuje jechać do mechanika bez paska. Da radę parenaście km przejechać? Pzdr
milo - 13-01-2014, 14:55
bluecard88 napisał/a: | Zauważyłem że są 3 rolki, jedna na alternatorze, druga napędzająca na dole silnika a 3 co obsługuję? |
Jest jedna rolka napinajaca przy pompie wspomagania ,alternatorem naciaga sie pasek i zarazem napedzana jest pompa wodna, drugi pasek obsługuje pompe wspomagania i spręzarke klimatyzacji i tu jest rolka napinajaca
bluecard88 napisał/a: | Planuje jechać do mechanika bez paska. Da radę parenaście km przejechać? Pzdr |
Brak ładowania i obiegu płynu w tym wypadku kontrolować wskaznik temperatury silnika
Hugo - 13-01-2014, 15:52
bluecard88 napisał/a: | Da radę parenaście km przejechać? | Nie. Zagotujesz płyn w układzie chłodzenia dużo szybciej.
Witek vel Mysza - 13-01-2014, 21:15
pompec napisał/a: | zerwał się pasek od alternatora. Zaświeciła się oczywiście kontrolka aku ale i kontrolka poziomu oleju | i co, wróciło do normy po założeniu paska? Czy uszkodził on czujnik/instalację czujnika poziomu oleju?
bluecard88 - 13-01-2014, 22:28
Panowie okazało się, że padło koło pasowe na wale korbowym. I tu pytanie czy na koło które ciągnie rozrząd nic sie nie stało. Samochód pali i silnik normalnie chodzi. W obudowie od rozrządu zrobiła się dziura i koło pasowe wsuneło się w obudowę od rozrządu;/ Jutro laweta i zobaczymy co się wyświęciło. Ktoś może zna numer koła pasowego??? Znalazłem takie i n9e wiem czy przypasuje
http://allegro.pl/kolo-pa...3861797897.html
pytanie teraz czy zdjęcie jest podglądowe czy ori bo koło w galu wygląda inaczej jedna strona jest mniejsza tzn mniejsza srednica.
lucas100 - 13-01-2014, 22:30
Przestroga dla każdego co ma automata.Nigdy nie jedzcie bez ladowania ponieważ komp od ASB jak będzie miał za niskie napięcie zasilające go potrafi źle przerzucić bieg i rozwalic skrzynie,ja tak miałem więc przestrzegam.
jacekxx - 13-01-2014, 22:32
bluecard88 napisał/a: | Witam. Pękł mi pasek od alternatora tzn spadl z koła na dole i sie poszarpał, zeby go usunąć przeciołem go. Zauważyłem że są 3 rolki, jedna na alternatorze, druga napędzająca na dole silnika a 3 co obsługuję? Planuje jechać do mechanika bez paska. Da radę parenaście km przejechać? Pzdr |
Sprawdź czy nie rozwulkanizowało się koło pasowe wału. Często przez nie spada pasek.
Trochę za późno to napisałem. To sprawdź jeszcze czy nie poszarpało Ci pasek rozrządu. U mnie tak było.
bluecard88 - 13-01-2014, 22:38
Własnie napisałem post ,że stało dokladnie sie to o czym piszesz. Ciekawy jestem tego rozrządu ;/
jacekxx - 13-01-2014, 22:43
W moim temacie możesz zobaczyć jak to wyglądało po czymś takim. Koło pasowe nie problem dostać gorzej jest dolną osłoną rozrządu. Numer koła pasowego MD376058
bluecard88 - 13-01-2014, 22:48
Możesz podać link do tematu? Znalazłem osłone ale krzyczy sobie 200 zł za używkę ale jest jedna jedyna do EA2x
jacekxx - 13-01-2014, 22:51
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=59217
Jeżeli jest za 200 to kupuj. Bo ciężko jest znaleźć. Aby nie była od pana ze Zduńskiej Woli, bo on często sprzedaje coś czego nie ma.
|
|
|