To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

cns80 - 26-05-2008, 14:27

Trzy rozmowy na raz ostatnio słyszałem jak staliśmy w ogromnym korku i wszyscy naraz zaczeli posyłać życzenia do GDDKiA :mrgreen: . Zwylke się to zdarza, gdy na bardzo małym terenie jest kilkunastu rozmówców. Ale to nie kwestia radia, tylko kultury przez duże "Ó" :P . Bo zaczyna się gadka szmatka na wywoławczym, a do tego 3 różne tematy. A wystarczyłoby żeby offtopicowi masterzy przeszli 2-3 oczka w dół lub w górę :doubt:
A nie daj boże jak się trafi na radiu jakaś miła pani, to zaraz pół eteru (ta co jedzie bez żon :wink: ) chce się z nią umawiać :roll: Żenujące :doubt:

Anonymous - 26-05-2008, 16:06

niestety robi się coraz gorzej w eterze ponieważ coraz więcej nieodpowiednich ludzi kupuje radyjka człowiek jeździ z dziećmi to musi wyłączać radio, tylko k... i ch...
Anonymous - 26-05-2008, 18:38

gg66 napisał/a:
niestety robi się coraz gorzej w eterze ponieważ coraz więcej nieodpowiednich ludzi kupuje radyjka człowiek jeździ z dziećmi to musi wyłączać radio, tylko k... i ch...
dokładnie, buractwo sie dorwało..............
Anonymous - 27-05-2008, 10:50

Niestety, ale to głównie kierowcy ciężarówek wszelkiej maści. Kiedy jeździ się po warszawie w dni w które ciężarówki nie jeżdżą - jest 5 razy kulturalniej. To widać, słychać i czuć. I nie mówię przez to, że wszyscy ciężarówkowicze są tacy. Po prostu większość bluzg i świńskich odzywek pochodzi niestety od dużych mobili...
jacek11 - 27-05-2008, 23:15

krzychu napisał/a:
. Więc był bym skłonny zaryzykować stwierdzenie że większa antena ułatwia dalsze nadawanie ale niewiele pomaga przy odbiorze chyba że ktoś chce słuchać szumów i wsłuchiwać się wyłapując rozmowy....

To znaczy tak.
Długość anteny poprawia nadawanie,ale poprawia też odsłuch.
Liczy się jakość wykonania anteny,ale liczy się też jaj zysk.
Jeżeli chodzi o zakłócenia,ważna jest selektywność radia.
Długość anteny hmm,to kwestia własnych wymagań,i zawartości kieszeni.
Są anteny krótkie o sporym zysku mogące działać podobnie jak pełnowymiarowe anteny 5/8 fali(podobnie,bo niestety mniej widzą)
To tak po krótce,

Pozdrawiam,i życzę dalekich łączności :) :)

Marcino - 15-07-2008, 20:09

Pytałem na carismie spytam i tu...

Chcę kupić TTI 880. Jakie antenki do tego polecacie..?
Cytat:
Antena na magnes firmy HUSTLER IC100
Anteny mają po 4dB zysku
Wysokość antenki 100cm
Średnica podstawy magnetycznej 90mm
Długość kabla ok 4,6m

co wy na to?
a moze...
Cytat:
PARAMETRY ANTENY SIRIO ML 145:

Częstotliwość pracy: 26,000 Mhz - 28,500Mhz.
Moc 300 W
Impedancja 50 Ohm
Podstawa o średnicy 13 cm
Kabel o długości ok 3,5m zakończony jest uniwersalnym wtykiem do każdego radia

lub
Cytat:
arametry techniczne anteny CB Sunker Elite 115:

* Częstotliwość: 26-28MHz
* S.W.R: <1.2
* Impedancja: 50 Ω
* Moc max: 600W
* Długość: 148cm, stal nierdzewna
* Kabel RG58, 4m
* Montaż: uchwyt magnetyczny 15cm
* Wtyk: PL-259

co znaczy 4db zysku a np 300 lub 600W??

A moze jeszcze coś nnego?
Pozdrawiam

saphire - 15-07-2008, 22:58

No to masz odpowiedź także i tu:

Waty przy antenach to marketing bo określają jaką moc max są w stanie znieść przy nadawaniu tyle że przecież CB ma ledwie 4-5 W :D

Co innego decybele bo te już mówią o zyskowności anteny czyli "czułości" a w zasadzie zysku jaki dana antena ma w porównaniu do zwykłego dipola. Im większy zysk tym mocniejszy sygnał przy odbiorze (i nadawaniu) lecz tym "węższa" antena lub bardziej kierunkowa.

Pręt i tak jest anteną dookólną więc zyskowność tu polega jedynie na spłaszczeniu sfery wokół anteny aż do toroidu i tym sposobem zwiększenia uzysku.

Generalnie im więcej decybeli tym lepiej choć nie do końca bo oprócz sygnału także i szumy wzrastają tak więc przy dużym zysku będziesz zbierał anteną cały "syf" np. z 30km więc najlepiej taką sobie dobrać by nie była zbyt długa, nazbyt czuła i łapała z max 10km :)

Jak widzę ludzi z batem na 1.5-2m na dachu to mnie śmiech ogarnia :) bo na takich batach to się daje w odpowiednich warunkach pogadać ze skandynawią lub nawet australią :)

IMHO do CB to antenka na ćwierć a max pół fali bo te na 5/8 fali to już straszne baty więc praktycznie triflex 30cm styka a jak dasz 50-80cm bacik to już i tak dość.

[ Dodano: 15-07-2008, 22:59 ]
PS. Wzrost siły sygnału o każde 3dB to tak na prawdę wzrost jego mocy o 100%

krzychu - 15-07-2008, 23:40

Ten Hluster nie cieszy sie zbyt dobra opinia

2 pozostale moim zdanie nie potrzebnie take długie tak jak kolege wyzej tez mnie to troche dziwi (zreszta wypowiadalem sie wyzej)

Kup sobie cos w okolicy metra dobrej firmy.

Ja mam antene Prisdenta, Sirio tez slyszalem dobre opinie.

Krzychu

Student - 16-07-2008, 07:24

Sophire dlaczego wytykasz palcami :twisted: ludzi z 1.5-2m antenami, jeżeli ktoś chce mieć taki bat to go wozi i albo lepiej słyszy albo szpanuje.

Ja mam antenkę 2m. i nie zamienił bym jej na żadną inną, nie mam pretensji, że mnie nie słychać czy Ja nie słyszę, wręcz przeciwnie śmiech mnie ogarnia jak słyszę na radiu że łączność 5-10km jest ok., za przeproszeniem większość posiadaczy CB nie ma pojęcia jaka jest idea CB i ogólnie krótkofalarstwa.
A co do kultury no cóż, jak przysłowie mówi historia lubi się powtarzać i mamy znowu połowę lat 90-tych.

Marcino - 16-07-2008, 07:29

Chyba zamiast sirio ML 145 kupie sirio as 100 (100cm będzie chyba w sam raz), bo myślę tu o tym ze antenkę trzeba schować do bagażnika.
NIe wiem co myśleć o szpanowianiu i jakości odbioru na długiej... ale jak mam być lepiej czemu nie, tylko czy ona jest tak wygodna?
Pozdrawiam

saphire - 16-07-2008, 07:41

Student: właśnie o to mi chodzi że na szlaka ci więcej niż 10km??? Do jazdy po drodze? Czy do zabawy? Bo jak mówisz o krótkofalarstwie to chyba pomyliłeś CB amatorskie z [U]KF krótkofalowców. Kumpel zagorzały KF i CB od nastu lat a mimo to jeździ z triflexem 30cm i sobie chwali ;p no i ma go na stałe założonego bo przeciez ma na tym oprócz CB także GSM i radiowe FM :)
cns80 - 16-07-2008, 08:34

saphire napisał/a:
Student: właśnie o to mi chodzi że na szlaka ci więcej niż 10km???
W deszczu i gęstej mgle na krętej mazurskiej drodze z tych teoretycznych 10 km zrobiło mi się 800 m. Pięknie dziękuję za takie anteny. Tyle to ja widzę :)
Student - 16-07-2008, 09:08

Nie nic nie pomyliłem bo chodziło mi o ideę.
Miałem ze swojej antenki łączności do 50km i w niektórych sytuacjach to się może przydać.
CB ma nieść pomóc i jak potrafię daleko dolecieć lub dużo odsłuchać to mogę nieraz zareagować na wezwanie. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń CB i poziomu zakłóceń i wiem że nieraz choćbym chciał to za przysłowiowy płot nie dolecę (raczej nie odsłucham) bo jakiś palant puszcza muzykę.
Jest to tylko przykład ale niech taki zasięg przyda się raz w życiu i uratuję komuś skórę to wystarczy dla mojej satysfakcji.
A sama antena oczywiście jest niewygodna podczas składania i wożenia w bagażniku dlatego zastanawiam się nad dodatkową 1,46cm na magnes.

saphire - 16-07-2008, 09:16

Długi bat ma sens tylko wtedy gdy twoje radyjko ma regulację czułości na wejściu tak by można było czułością regulować "zasięg" z jakiego chcesz zbierać przy czym oczywiście SQUELCH czyli regulacja poziomu blokady szumów to nie ta bajka bo mnie chodzi o RF Gain czyli regulację czułości odbiornika. Wtedy długi bat może ma sens.
Student - 16-07-2008, 11:51

Oczywiście bardzo ważne spostrzeżenie z którym się zgadzam,
niech wszyscy przeczytają i wysuną odpowiednie wnioski podczas zakupu swoich radyjek.