[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.
brylekVFR - 24-10-2016, 11:59
"praktycznie identyczne z wersją OEM"
Jak zawsze najwięcej informacji na ten temat jest na rosyjskich forach, z tego co wyczytałem to wcześniejsze zestawy parkowania opierały się na module analogowym i starszych wyświetlaczach w licznikach, po zmianie na kolor może nie działać wyświetlanie.
Z kolorowym wyświetlaczem działały moduły na szynie CAN, wtedy musi być ETACS obsługujący tą funkcję.
marcink - 24-10-2016, 12:47
brylekVFR, możesz pójść krok dalej i zamontować kamerę cofania. Polecam, jak raz zamontujesz to już nigdy nie będziesz chciał auta bez.
matiudgk, oczywiście, ja przy zakupie swojego auta doposażyłem je w komplet czujników i do przednich mam wyłącznik.
Natomiast jeszcze nigdy nie miałem powodu by je wyłączać. Tylko czasem mi zapiszczą jak pieszy sobie zetnie drogę przez pasy/do tramwaju i przejdzie bardzo blisko zderzaka.
brylekVFR - 24-10-2016, 13:05
marcink napisał/a: | brylekVFR, możesz pójść krok dalej i zamontować kamerę cofania. Polecam, jak raz zamontujesz to już nigdy nie będziesz chciał auta bez. |
Mam i chyba pójdę krok dalej i zamontuje na przód
Ale tak czy siak takie powiadomienia na wyświetlaczu bym sobie włączył, prawdopodobnie moduł analogowy obsługuje 8 czujników, czyli przód też
lurek - 24-10-2016, 16:30
marcink napisał/a: | Tylko czasem mi zapiszczą jak pieszy sobie zetnie drogę przez pasy/do tramwaju i przejdzie bardzo blisko zderzaka. |
Stajesz na wstecznym na światłach?
brylekVFR - 24-10-2016, 17:49
marcink napisał/a: | oczywiście, ja przy zakupie swojego auta doposażyłem je w komplet czujników i do przednich mam wyłącznik. |
matiudgk - 29-10-2016, 19:22
Dzwoniłem tam kiedyś zapytać się, ale powiedzieli mi, że do mojego rocznika (2010) nie da rady zrobić zintegrowanych z wyświetlaczem.
A co do tych czujników na przód z guzikiem, rozumiem, że ten guzik jest umiejscowiony w tunelu środkowym? Koło kierownicy, po lewej stronie nie mam wolnego miejsca.
marcink - 30-10-2016, 09:15
matiudgk napisał/a: | A co do tych czujników na przód z guzikiem, rozumiem, że ten guzik jest umiejscowiony w tunelu środkowym? Koło kierownicy, po lewej stronie nie mam wolnego miejsca. |
U mnie on jest zamontowany po lewej stronie od kierownicy, na tej ozdobnej listwie (ale nie na jej "czole" tylko od spodu, żeby nie szpecić).
Przednie czujniki są aktywne zawsze, także na biegu jałowym jak i podczas cofania (jak cofasz i kręcisz kołem, to zapiszczą, gdy zbliżasz się zbyt blisko przednim zwisem do jakiejś przeszkody)
matiudgk - 30-10-2016, 20:42
marcink napisał/a: | matiudgk napisał/a: | A co do tych czujników na przód z guzikiem, rozumiem, że ten guzik jest umiejscowiony w tunelu środkowym? Koło kierownicy, po lewej stronie nie mam wolnego miejsca. |
U mnie on jest zamontowany po lewej stronie od kierownicy, na tej ozdobnej listwie (ale nie na jej "czole" tylko od spodu, żeby nie szpecić).
Przednie czujniki są aktywne zawsze, także na biegu jałowym jak i podczas cofania (jak cofasz i kręcisz kołem, to zapiszczą, gdy zbliżasz się zbyt blisko przednim zwisem do jakiejś przeszkody) |
Mógłbyś zrobić fotkę?
marcink - 31-10-2016, 17:39
matiudgk, jasne, jak będę gdzieś jechał to przy okazji cyknę.
[ Dodano: 01-11-2016, 16:06 ]
A oto i proszone zdjęcia: http://imgur.com/a/zHrbM
tyku - 01-11-2016, 17:29
marcink, Nie powinno to działać na takim przycisku:
brylekVFR - 01-11-2016, 18:05
tyku ale to jest wyłącznik czujników tylnych, z tego co rozumiem marcink pisał o wyłączania czujników z przodu
tyku - 01-11-2016, 18:09
To do przednich czujników nie da się zastosować oryginalnego wyłącznika, tylko robić taką partyzantkę
marcink - 01-11-2016, 18:56
No cóż.. to jest jakiś aftermarketowy zestaw, tak samo jak i tył u mnie.
Przełącznik jest schowany, zresztą jak pisałem wcześniej - także nieużywany, a przy odbiorze się lekko zdziwiłem, że wogóle mam ten wyłącznik
brylekVFR - 01-11-2016, 19:43
tyku napisał/a: | To do przednich czujników nie da się zastosować oryginalnego wyłącznika, tylko robić taką partyzantkę |
No niby da, ten włącznik/wyłącznik działa na zasadzie dawania sygnału, bez podrzynania. Jak by zastosować jeszcze przekaźnik to by miało sens i fakt, ładniej wyglądało. A ukryty wyłącznik też w niczym nie szpeci
Ale ja jak bym robił to bym taki wyłącznik:
tyku - 01-11-2016, 20:40
brylekVFR, Dokładnie, tak jak piszesz.
ASO powinno to zrobić profesjonalnie i na częściach mitsubishi.
marcink, ma dwa wolne sloty na przyciski, a tu niespodzianka ukryty przycisk.
|
|
|