To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA

deejay - 29-03-2009, 21:22

a oto kilka fotek z dnia dzisiejszego w dziennym świetle :)

a tak prezentuje sie wiązka swiatła

Anonymous - 03-04-2009, 19:51

Teraz moja kolej. Może nie "projekt bi-xenon" ale xenon na pewno.
Lampy z jakiegoś "Merola"

swinks_UK - 03-04-2009, 20:06

To widzę po zdjęciach, że ci twoje maleństwo rozklejało lampy i robiło xenony... :doubt:
Ładnie to tak dzieci wykorzystywać?? [-X

:D :D :D

Anonymous - 03-04-2009, 20:52

Moje maleństwo pcha się do wszystkiego, żeby pomagać. Jak daje się wykorzystywać to trzeba to robić, póki można. Jak będzie starsza to tak łatwo nie będzie :D :D :D
Żaróweczki kolor "jedyny słuszny" :D 4300k
Pzdr

SzefSzefow - 03-04-2009, 21:24

hmmm... podobaja mi sie coraz bardziej te xenony, choc jestem wielkim przeciwnikiem tego tupu przerobek... mozna gdzies znalezc jakiegos manuala? :)
Anonymous - 03-04-2009, 21:37

SzefSzefow napisał/a:
hmmm... podobaja mi sie coraz bardziej te xenony, choc jestem wielkim przeciwnikiem tego tupu przerobek... mozna gdzies znalezc jakiegos manuala? :)

Nie polecam bez soczewek... Miałem i cały czas gryzło mnie sumienie, czy przypadkiem ZA MOCNO nie oślepiam jadących z naprzeciwka. Bo na pewno coś się oślepia - mniej lub bardziej. Jeśli ustawiałem, tak żeby nie oślepiać, to widziałem 5m przed sobą.
Ja całkowicie wyciągnąłem odbłyśnik i wstawiłem swojego pomysłu "blaszkę". Do tego doczepiłem soczewkę.
Pzdr

deejay - 03-04-2009, 22:10

mozna i odbłyśnik pomalowac na czarny mat , tak jak ja u siebie zrobiłem , wtedy razem z odbłyśnikiem do którego jest przykrecona soczewka , działa również regulacja wysokosci swiateł :)
Anonymous - 04-04-2009, 07:41

deejay napisał/a:
mozna i odbłyśnik pomalowac na czarny mat , tak jak ja u siebie zrobiłem , wtedy razem z odbłyśnikiem do którego jest przykrecona soczewka , działa również regulacja wysokosci swiateł :)

Niestety, moja soczewka jest z gatunku tych większych (ok.9cm średnicy sama soczewka). To już nie jest soczewka, a SOCZEWA :D . Na szczęście jest bardzo krótka, bo ok. 13cm. Odbłyśnik musiałem wyciągnąć i wstawiłem blaszkę, odpowiednio wycinając to i owo, aby regulacja działała. Nie ma tu nic na klej, tylko wsio poprzykręcane na śrubeczkach. Efekt mnie bardzo miło zaskoczył, perfekcyjna granica światła i cienia - jak od linijki.
Co do manuala, to niestety każdy musi to przeżyć na własnej skórze i dopasować się do soczewki, którą zdobędzie.
Pzdr

PabloGal - 04-04-2009, 08:16

Witam. Słuchajcie, a możecie mi powiedzieć co lepiej zda egzamin? Czy szukać soczewek od jakiegoś rozbitka czyli dobieranie odpowiedniej średnicy i głębokości czy kupić taki lub podobny zestaw jak ma swinks_UK i mieć to wszystko gotowe? Głównie chodzi mi o to co będzie lepiej świeciło i na dłużej starczy, że tak powiem. Kupno gotowych zestawów soczewek to około 700 zł. a nie wiem jaki jest koszt zakupu soczewek od rozbitego samochodu.
Pzdr.

Anonymous - 04-04-2009, 08:25

Ja kupilem u tego goscia: http://www.allegro.pl/ite...mpy_okazja.html
Zdjęcia widać powyżej, która to lampa. Gość ma lampy tylko z poważnych samochodów i trzeba troszke poszukać, żeby znaleźć na H7. Większość jest na xenon - D1S i inne. Roboty metodą chałupniczą, bez odpowiednich narzędzi i garażu u mnie było na dwa dni. Świeci jak wspomniałem zdecydowanie lepiej niż z odbłynikiem - w końcu są to normalne soczewki z normalnego samochodu :P
Pzdr

Jest to gość o nicku: burcyk i cały czas ma w sprzedaży te lampy :)

PabloGal - 04-04-2009, 08:36

No fajnie, ale czy te lampy kupiłeś od razu z żarówkami i przetwornicami. Bo coś te 50 zeta to malutko bardzo. Ile to trzeba jeszcze dopłacić żeby mieć komplet gotowy do założenia?
Anonymous - 04-04-2009, 11:38

PabloGal napisał/a:
No fajnie, ale czy te lampy kupiłeś od razu z żarówkami i przetwornicami. Bo coś te 50 zeta to malutko bardzo. Ile to trzeba jeszcze dopłacić żeby mieć komplet gotowy do założenia?

Nie nie :D Zenony kupiłem wcześniej, żeby poprawić światełka (nie efekt). Kupiłem za 200zł 4300k na H7 i kolor jest naprawdę świetny. Niestety, nie dało się ustawić świateł - świeciło wszędzie, ale nie na drogę. Zastanawiałem się nad sprzedaniem zestawu, ale wtedy pojawił się ten temat. Znalazłem gościa z linku i wziąłem lampki od merola, i jakoś się udało. Bez soczewek zakup zenonów jest bezsensowny. Chyba, że mamy w nosie innych - wiem to z autopsji. Codziennie jadąc Miśkiem zastanawiałem się jak mocno oślepiam innych.
Pzdr

Owczar - 04-04-2009, 17:35

No nieźle. Niedorga alternatywa do Chińskich soczewek. Jakby dorwać niedorog jakieś lampy z anglika to móżna by się pobawić. Moich lamp mis zkoda bo kupiłem oryginalne, nieużywane rok temu. Nawet żąróweczki w oryginale, więc świecą świetnie :D Rozumiem, że znalazłeś jakie auta są z H7 i o takie pytałeś sprzedawcy? Czy poprosiłeś jakieś soczewki na żarówki H7?
Anonymous - 04-04-2009, 18:18

Owczar napisał/a:
No nieźle. Niedorga alternatywa do Chińskich soczewek. Jakby dorwać niedorog jakieś lampy z anglika to móżna by się pobawić. Moich lamp mis zkoda bo kupiłem oryginalne, nieużywane rok temu. Nawet żąróweczki w oryginale, więc świecą świetnie :D Rozumiem, że znalazłeś jakie auta są z H7 i o takie pytałeś sprzedawcy? Czy poprosiłeś jakieś soczewki na żarówki H7?

Gość mieszka ok. 20-30km od Wrocławia, a że miałem akurat tam coś do zrobienia to podjechałem do gościa i z dosłownie "kupy" lam szukałem co jest na H7. Ma tam mnóstwo lamp od Volvo, Mazd, BMW i meroli, i właśnie te ostatnie mają H7 jako światła mijania. Reszta ma xenony, bixenony itp. Oczywiście gość może wysłać całe lampy, w rozbieranie raczej się nie będzie bawić. Można ewentualnie go poprosić, żeby poszukał i wysłał coś pod H7. Jak ktoś jest zainteresowany, to tu mam oznaczenia lampy, którą ja "wyhaczyłem":

Pzdr

PabloGal - 04-04-2009, 18:56

Znaczy się że wstawiłeś soczewkę a zamiast żarówki włożyłeś ksenon z zestawu HID? I to ładnie się odcina? Bo ja szczerze mówiąc mam teraz ten zestaw i fakt, świecą lepiej niż zwykłe żarówki ale też świecą wszędzie. O dobrym ustawieniu nie ma mowy. Chętnie bym to zmienił.