[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Owczar - 15-04-2009, 10:26
KrX napisał/a: | THX Owczar.
Spróbuje znaleźć kolesia. ...Jakby co to czy masz jakiegoś maila (pisałeś że nie wystawia na allegro)
...sorry .. mam: http://www.dexx-auto.pl/ |
Dokładnie, ma naprawdę dobre ceny.
xor - 30-04-2009, 17:45
a w katalogu KYB znalazłem oprócz 'zwykłych' 341141 excel-g też 351029 Ultra SR.
Są też na tył.
Różnica w cenie 20-30PLN.
O ile dobrze pamiętam, ostatnio jak zaglądałem do katalogów KYB to takowych do gala nie było.
Ktoś miał do czynienia ?
Niewiele konkretów na necie znalazłem. Jakieś pogłoski że sa twardsze od excel-g, i gdzieś że bywają na nie reklamacje, bo zdarza się że ciekną.
mar111cin - 30-04-2009, 18:58
yyy czy mi się wydaje czy te gazowe o których mówicie to są gazowo-olejowe? bo raczej samych gazowych nie stosują ?
Owczar - 30-04-2009, 19:12
Tak, to są gazowo olejowe. co do Twojego pytania Xor to jeszcze nie słyszałem o tych nowych amorkach. Rzeczywiście wcześniej ich nie było bo sam sprawdzałem. Ciekawe czy produkują je w Japonii czy w czechach i czy w ogóle są dostępne w Polsce?
xor - 30-04-2009, 19:59
przynajmniej cenę pokazuje na sklepmoto.pl
podzwonię w przyszłym tyg. i się wywiem
gdzieś sie natknąłem na to, że one się same usztywniaja przy dynamicznej jeździe, przy spokojnej 'miękną'. Na stronach kyb nic o tym nie ma...
morosophem - 30-04-2009, 22:36
Witam. U mnie mocno krwawią przednie amory a tył siedzi nierówno i trzeszczy jak zjeżdżam ze "śpiącego policjanta". (2,5l V6 polift 99) Chciałbym zamknąć rozdział zawieszenia więc chyba wymienię komplet amorków i sprężyn. Znalazłem na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...shi_galant.html
http://www.allegro.pl/ite...shi_galant.html
Podejrzanie tanio. Co o tym sądzicie? Nigdzie nie mogę znaleźć sprężyn. Jakieś linki?
Gdzie kupowaliście osłony i odboje? Co jeszcze powinienem wymienić przy okazji aby mieć spokojne sumienie? Mam nadzieję, że to trzeszczenie z tyłu to nie jakiś wahacz. A co do tej wersji Ultra KYB to trochę jest tutaj:
http://www.chiniewicz.pl/...t&view=category
Krzyzak - 30-04-2009, 22:58
morosophem, te amory z allegro nie pasuja do Galanta - zadnego, ktorego znam
morosophem - 01-05-2009, 12:24
Krzyzak Twoja opinia opiera się o numer katalogowy czy o zdjęcie - bo to podobno jest poglądowe. Z tego co znalazłem na stronie KYB to powinno to wyglądać tak:
a te mają inne numery katalogowe. Przód 441086 i tył 441087. Czytałem opinie użytkowników o tym sprzedawcy. Wszystkim części pasowały i amory też. Jednak podpadła mi cena i dlatego pytam się Was o opinię. Czy mam zapomnieć o tych amorach? Bo nie ukrywam, że różnica w cenie 240 a 150/185 x4 to już kilkaset złotych oszczędności.
Krzyzak - 01-05-2009, 18:15
a to przepraszam - patrzylem tylko na zdjecie
morosophem - 01-05-2009, 20:15
A co z tymi numerami? Ktoś montował amory z serii 44108X? Co to w ogóle jest? Czy wymieniając z przodu amortyzatory powinienem wymienić sprężyny? Jak radzicie? W sumie to ciężko ocenić mi ich stan, ale podejrzewam, że są jeszcze oryginalne a auto ma 175k przebiegu (2 lata w Polsce). Co radzicie?
czekoladka_1981 - 01-05-2009, 20:47
morosophem napisał/a: | Ktoś montował amory z serii 44108X? |
Z tego co wiem , jeśli kupisz będziesz pierwszy
morosophem - 01-05-2009, 21:15
Nie, no eksperymentować nie będę. Jak nie będę miał pewności, że kupuję najlepszy możliwy produkt do dołożę i zamówię u Japaneze albo umówię się w Auto TW i niech oni zamówią. Puki co napisałem zapytanie do sprzedawcy i czekam na odpowiedź.
Owczar - 04-05-2009, 12:02
To ja uprzedzę. Ja już jakiś czas temu pytałem u tego sprzedawcy i dostałem taką odpowiedź:
Kod: | Witam
Amortyzatory do tego modelu Galanta kosztuja 196zł/szt.Są to juz
amortyzatory gazowe Excel-G.
Pozdrawiam |
Ostatecznie kupiłem od użytkownika DEXX-Auto. Nie wystawiał ich na aukcji, miał dużo innych i zapytałem. Pisałem chyba do 20 sprzedawców i ten miał najlepsza cenę, transakcja też ok, bez pośrednictwa allegro.
Kod: | Witam!
- KAYABA - 185 zł/szt.
wysyłka kurierem 25 zł
wysyłka "za pobraniem" dodatkowo + 10 zł |
PS. Do moderatorów, nie mam z tym sprzedawcą żadnych układów i nie chcę aby to było odebrane jako krypto reklama. Pytania o te amortyzatory pojawią się często i w zasadzie informacja gdzie można tanio i pewnie zakupić KYB E-G przyda się wszystkim ;]
morosophem - 04-05-2009, 15:37
Owczar, dzięki. Napisałem do nich zapytanie. Zobaczymy co odpiszą. Jakie dajecie sprężyny do misiów? Nigdzie nie mogę znaleźć Lesjofors.
KoraX - 06-05-2009, 22:33
No i ja w sumie tez posłuchałem Owczara i kupiłem u "DEXX'A" - po prostu poszedł e-mail z zapytaniem o łożysko i amorki - dostałem wycenę (też 196 PLN + chyba 250 za KOYO) i po trzech dniach przesyłka .... niestety bez faktury ani paragonu ... także gdyby coś to moga być problemy - zwłaszcza że amorki leżą i czekają na wymianę.
Pytanie: nie moge znaleźć linka o wymianie amorów ... jest w manualu ale jak sie do nich dostać ... trzeba zrywać boczki ?? ...od bagażnika czy od środka ??? ... Kto sam wymieniał ? ? ..owczar możesz pomóc ???
... aha ... KYB ... MADE IN CZECH .... ... oby działały
|
|
|