To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Jeden z ostatnich diesli na forum i towarzysząca mu colcinka

jacek11 - 13-07-2010, 17:08

andrew84 napisał/a:
Właśnie mi mechanik mówił, że podczas pracy pasek powinien się naprężać, i w zależności od położenia wału jego naprężenie powinno się zmieniać raczej :roll:

Coś tak właśnie kombinowałem.
andrew84 napisał/a:
z tego co pamiętam nie jest to napinacz hydrauliczny.

W takim razie co to takiego?

Krzyzak - 13-07-2010, 19:16

andrew84 napisał/a:
Właśnie mi mechanik mówił, że podczas pracy pasek powinien się naprężać, i w zależności od położenia wału jego naprężenie powinno się zmieniać raczej

bzdura

jacek11 napisał/a:
czy da się naprężyć pasek ręcznie?

tak - jest specjalne łożysko na mimośrodzie, ale po tej operacji i precyzyjnym ustawieniu położenia nie ma już żadnej ingerencji w napinanie paska

widać był błąd mechanika, skoro musi podciągać

Andrew - 13-07-2010, 21:16

Cytat:
widać był błąd mechanika, skoro musi podciągać
możliwe... Ale jak mówię nie jest to nie wiadomo jaki luz, po prostu mnie się widzi, że jest za luźny :)
Krzyzak napisał/a:
Właśnie mi mechanik mówił, że podczas pracy pasek powinien się naprężać, i w zależności od położenia wału jego naprężenie powinno się zmieniać raczej

bzdura

Właśnie po przekręceniu wałem, w pewnym momencie pasek się robi bardziej naciągnięty, przynajmniej miałem takie wrażenie.

Krzyzak - 13-07-2010, 21:29

robi się napięty bo działają na niego pewne siły - sprężyn zaworowych i tarcia (małego ale zawsze) oraz bezwładności układu rozrządu
lecz napinacz hydrauliczny służy do tego właśnie, by to napięcie było w miarę stałe a nie odwrotnie

robertdg - 13-07-2010, 21:53

andrew84, a może mechanik zapomniał o jednej podstawowej rzeczy i wymienił pasek na ciepłym silniku. Wiesz spotykałem juz takie szopki, że brak przezornosci przy pracy doprowadzal do tego ze mechanik zlożył rozrzad na pasku który mial o jeden ząb za mało - zamiast 133zęby miał 132, wiesz, człowiek jest człowiekiem i zdarza mu sie popełniac błędy.
Andrew - 13-07-2010, 21:54

Właśnie rozmawiałem z kolegą, który kupił ode mnie Safrankę.... No i co się stało- padła mu dwumasa :shock: Może ktoś z mitsumaniaków ma takie coś tanio do sprzedania :?: :)
Andrew - 13-07-2010, 21:59

robertdg napisał/a:
andrew84, a może mechanik zapomniał o jednej podstawowej rzeczy i wymienił pasek na ciepłym silniku. Wiesz spotykałem juz takie szopki, że brak przezornosci przy pracy doprowadzal do tego ze mechanik zlożył rozrzad na pasku który mial o jeden ząb za mało - zamiast 133zęby miał 132, wiesz, człowiek jest człowiekiem i zdarza mu sie popełniac błędy

Nie robił tego od razu, tylko autko(już nie pamiętam) dwa dni stało i dopiero go robił, także silnik na 100% nie był ciepły... Poza tym nie straszcie mnie z tym paskiem, bo nie będę spał :) W sierpniu się wyjaśni czy da radę, to podciągnąć, czy wogóle potrzeba jest podciągania...

Endrjus - 13-07-2010, 22:06

Jak wypada galant w porównaniu z safi biorąc pod uwagę komfort/ ilość miejsca? Troche ciaśniej jest na pewno ale czy dużo?:) I ile Ci połyka ten dieselek? Każdy pisze inaczej.
Andrew - 13-07-2010, 22:12

Endrjus safranka jest dużo większa. Z tyłu więcej miejsca i ogólnie szersza jest. Siedzenia miękkie, w miarę wygodne, tylko z biegiem czasu robią się rozklekotane. Na trasie auto płynie. Cisza i spokój.

A galanta teraz nie mierzyłem, jeżdżę praktycznie cały czas na klimie, także wciąga więcej. Jak go wcześniej mierzyłem, wychodziło mi ok. 7l w cyklu mieszanym. Na pewno mniej spala jak safrane 2.2dt :D

Andrew - 14-07-2010, 21:44

Dziś wysadziłem w galancie granata: :D
Zobaczymy, czy pomoże... Narazie zapach nie miły znikł :)

Andrew - 24-07-2010, 18:04

Dziś miałem możliwość wymiany kierunków na białe, ale nie wiem czy to robić, gdyż te białe są z firmy Depo i mogą troszkę odstawać jak myślicie?

Do wymiany pójdą mini koła zimowe. Na ich miejsce wkroczą 15 alu, które zakupię niebawem po okazyjnej cenie:

robertdg - 24-07-2010, 18:21

U mnie Depo pasują niemalże tak jak oryginał.
Andrew - 24-07-2010, 18:40

robertdg znajomy przywiózł anglika i on ma właśnie białe kierunki. Tylko tam jakoś dziwnie odstają i nie będę chyba zmieniał...
robertdg - 24-07-2010, 18:45

U mnie nie odstaja, może poprostu nie zostało trafione zabkiem w uchwyt reflektora, to kierunek będzie odstawał, ale jak na jakość zamiennika, to muszę przyznać, że wypada naprawdę bardzoi dobrze, kolega kupil do Citroena i kierunkowskaz jest krótszy o jakieś 3mm.
Andrew - 24-07-2010, 18:48

Kupowałem szwagrowi na allegro reflektor przedni depo do astry II- porażka.