To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.

coni940 - 30-04-2016, 01:21

w kwestii Tunapa w Krakowie to na Witkowickiej wykonuja taka usluge:
http://witkowicka54.pl/se...ntrasept-tunap/

ktos tam robil kiedys klime? moze polecic/odradzic? cena jest niezla 100zl (o ile promocja wciaz obowiazuje), wiem ze ludzie polecaja ten serwis jezeli chodzi o geometrie kol

lancer2009 - 04-05-2016, 09:24

Witam,
Może ktoś wie co jest przyczyną, podczas włączenia klimatyzacji nie chłodzi mi od strony pasażera :/ od strony kierowcy okej ładnie.

lurek - 04-05-2016, 09:47

lancer2009 napisał/a:
Witam,
Może ktoś wie co jest przyczyną, podczas włączenia klimatyzacji nie chłodzi mi od strony pasażera :/ od strony kierowcy okej ładnie.

skręcona kratka? :mrgreen:

lancer2009 - 04-05-2016, 10:26

A gdzie to się znajduje ?
tyku - 04-05-2016, 10:31

lancer2009 napisał/a:

Pierwsza sprawa sprawdzić ilość czynnika w obiegu (serwis klimatyzacji). :wink:

lancer2009 - 04-05-2016, 10:38

Mechanik mówił ze moga być silniczki otwierania nawiewu

[ Dodano: 04-05-2016, 11:02 ]
Czy brudny filtr kabinowy może przyczyniać się do tego?

tyku - 04-05-2016, 12:04

lancer2009 napisał/a:
Czy brudny filtr kabinowy może przyczyniać się do tego?
Mało prawdopodobne. :roll:
Jest o tym problemie temat, ale nie ma diagnozy końcowej (czyli rozwiązania problemu).
http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1222704
:wink:

tyku - 06-05-2016, 12:34

Uki_NH napisał/a:
dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz, po włączeniu klimy z nawiewem na twarz,
w kratkach od strony kierowcy leci tak jak powinno zimne powietrze, natomiast w kratkach od strony pasażera ciepłe:/
wie ktoś o co może chodzić?

Uki_NH, Napisał:
Cytat:
mikro nieszczelność w chłodnicy klimy, w dwóch warsztatach nic nie znaleźli i zapraszali na rozebranie tapicerki i szukanie w środku, dopiero w 3 miejscu goście się uparli i szukali ponad 2 godziny ale znaleźli naprawdę mikro nieszczelność od strony komory silnika między chłodnicami.
:roll:
lancer2009 - 06-05-2016, 16:58

Jestem świeżo po kontroli u mechanika jak wcześniej opisywałem że prawa cieplejsza a lewa zimna, stwierdzili nieszczelność klimatyzacji. Pojechałem tylko aby doleli do klimy gazu a okazało się ze on ucieka.
Poltor92 - 09-05-2016, 13:57

Witam wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy post na forum, ponieważ dopiero od niedawna stałem się posiadaczem Lancera i chciałbym się dowiedzieć, czy wiecie może jaki czynnik chłodzący jest w instalacji klimy? R-134a, czy może już ten nowy, pseudoekologiczny R-1234yf. Z góry dzięki za odpowiedź, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć ;)
tyku - 09-05-2016, 15:50

Czynnik chłodzący (klimatyzacja) - HFC 134a (R-134a). Ilość czynnika w układzie 480-520 g.
Poltor92 - 09-05-2016, 17:53

Dzięki za tak szybką odpowiedź :) Nie byłem pewien, który rodzaj czynnika mam w aucie, bo mitsubishi jest z 2012r. a muszę uzupełnić układ, a nie chce, żeby mechanik mi coś popsuł :P
coni940 - 11-05-2016, 18:41

no wiec w kwestii tego TUNAPa to stwierdziłem ze czas sprobowac czegos nowego i skorzystałem z tej metody. generalnie jestem zadowolny - moge smiało polecic. samo czyszczenie przebiega szybko, z klimy nie ma zadnych brzydkich zapaszków, powiedziałbym nawet ze zapach jest teraz jak z klimy z nowego auta z salonu :D
brylekVFR - 11-05-2016, 19:17

Również przeprowadzilem takie czyszczenie, efektów nie widać, pozostaje wiezyc ze powietrze jest teraz świeższe :mrgreen:
Haek - 23-05-2016, 23:57
Temat postu: Re: Problem z obrotami przy włączonej klimie
wechman napisał/a:
Witam.
Mam problem z moim Lancerkiem. Rocznik 2010 silnik 1.5...
Otóż przy uruchomionej klimie, na postoju sprężarka klimy działą ok. 20 sekund, następnie wyłącza się na około 9 sekund i tak w kółko. Problemem jest to że podczas załączania sprężarki obroty spadają i silnik się dusi. Co na to poradzić?
Miał ktoś podobnie czy to może taka bolączka tego modelu?

Pozdrawiam!

Czy ktoś wie jak ta sprawa się zakończyła?

Mam identyczny "problem". Przy włączeniu klimy na jałowym obroty spadają o jakieś 200-250 na kilkadziesiąt sekund jak działa sprężarka (duszeniem bym tego nie nazwał, nie ma wibracji zwiastujących zdławienie silnika), potem na kilka sekund wracają do swoich stabilnych 750. Chłodzi super zarówno podczas postoju jak i podczas jazdy.

Dodam tylko, że klima przeszła ok. 2 tygodnie temu pełny serwis w ASO w Warszawie (wymiana czynnika chłodzącego, wymiana oleju w sprężarce itp.) i wszystko miało być z nią wówczas ok.
Na dniach zrobię jeszcze reset ECU.

Nie wiem w ogóle czy jest sens się tym przejmować, bo wwszystko pięknie działa, ale w instrukcji jest jak wół, że obroty mają nieznacznie wzrosnąć, a nieznacznie spadają :evil:

[ Dodano: 24-05-2016, 12:03 ]
Dzisiaj klima działała "książkowo". Obroty zwiększały sie o max 100 rpm na jałowym.

Muszę chyba przestać szukać usterek w Lancerze i zacząć cieszyć się jazdą ;)